• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Ion Ceban nu vrea să ajute oamenii pe timp de iarnă

  November 22,2021

  În contextul împotrivirii primarului Ion Ceban și a consilierilor municipali PSRM de a aloca subvenții suplimentare pentru compensarea cheltuielilor în perioada rece a anului, astăzi, fracțiunea PAS din CMC a organizat un flash-mob în fața Primăriei Municipiului Chișinău. 

  Ion Ceban promitea în campania electorală că va compensa facturile cu 60%, dar după ce a ajuns în fotoliul de primar nu ratează nici o ocazie de a lansa mesaje populiste și de a face politică pe facebook. Ba mai mult, acesta folosește resursele administrative pentru a-și face PR, dar uită de problemele reale cu care se confruntă oamenii. Direcțiile primăriei pun prioritate pe mofturile primarului, iar consilierii PSRM votează în CMC doar în interesele lor și celor din anturajul partidului. 

  Atitudinea primarului ne amintește de colegul său de partid Igor Dodon, care la fel nu ieșea din realitatea paralelă și răspândea minciuni pentru a dezbina societatea. 

  În contextul crizei gazelor la nivel mondial, fracțiunea PAS din CMC a venit cu o inițiativă de majorare a valorii compensației facturii la resursele energetice de la 40% la 60% pentru categoriile social-vulnerabile. Cu regret, la indicația lui Ion Ceban, angajații Primăriei Chișinău au refuzat avizarea Proiectului de Decizie, iar consilierii municipali PSRM susțin mofturile politice ale primarului și nu doresc să-și onoreze promisiunile electorale. 

  Guvernul deja a venit în ajutorul cetățenilor și a alocat un pachet de suport fără  precedent în valoare de 1.6 mldr lei. Pentru primele 150 m3 Guvernul va asigura o compensare direct în factură de până la 4,5 lei per m3, iar în cazul blocurilor cu încălzire centralizată, compensarea directă în factură va constitui 2/3 din creșterea prețului.

  Suportul acordat de Guvern este foarte binevenit și necesar. Totuși, considerăm că există loc de un suport și din partea autorităților publice locale, or solidaritatea în condițiile economice curente este cel mai important lucru.

  Ion Ceban spune minciuni atunci când declară că nu sunt bani în bugetul municipal Chișinău. Bani sunt, el doar nu vrea să-i aloce pentru că se gândește doar la proiectele care arată bine pe rețelele de socializare. Fracțiunea PAS din CMC a identificat acești bani, există cel puțin 136 de milioane de lei nevalorificate de către administrația primarului. Ion Ceban nu a reușit să implementeze mai multe proiecte de infrastructură planificate pentru anul 2021 și acum, în sezonul rece el nu va reuși să-i cheltuie, dar nici nu vrea să-i redirecționeze pentru a ajuta pe a ajuta familiile social-vulnerabile. 

  Pandemia și criza gazelor afectează grav în special păturile social vulnerabile de cetățeni. Fracțiunea PAS din CMC condamnă acțiunile iresponsabile ale primarului Ion Ceban. Vom fi alături de cetățeni și vom identifica soluții în aceste timpurile complicate. Nu este loc de jocuri politice. Acum este nevoie mai mult ca oricând să direcționăm toate eforturile pentru a ajuta oamenii. 

  Articole similare
  Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Lilian Carp și-a înregistrat candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău din partea PAS
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Roman Cojuhari își încheie mandatul de consilier municipal pentru a putea exercita funcția de director APP
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Comunicat de presă: „33 de consilieri municipali ar putea fi privați de mandat pe un termen de 8 luni”
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.