Republica Moldova în ultimele 2 luni a trecut printr-o criză acută legată de gazele naturale. Situația în acest domeniu, după cum a putut urmări și societatea, a fost extrem din critică din cauza exploziei prețului la gazele naturale pe piața internațională, dar și din cauza negocierilor complicate cu Gazpromul. În final, Guvernul, după un șir de negocieri complexe și complicate, a reușit să obțină formula de calcul a prețului gazului, care a permis scăderea practic de 2 ori a prețului achitat de Moldova comparativ cu cel de pe piața internațională.
Totuși, chiar și de 2 ori mai mic față de cotațiile internaționale, prețul gazului cumpărat de Moldova a înregistrat o creștere de peste 2 ori față de prețul de 4.2 mdl care era achitat până acum de consumatorii finali.
Având în vedere situația creată, Guvernul a decis alocarea unui pachet de suport fără precedent în valoare de 1.6 mldr lei. Astfel, pentru primele 150 m3 Guvernul va asigura o compensare direct în factură de până la 4.3 lei per m3, iar în cazul blocurilor cu încălzire centralizate, compensarea direct în factură va constitui 2/3 din creșterea prețului.
„Suportul acordat de Guvern este foarte binevenit și necesar chiar. Totuși, considerăm că există loc de un suport și din partea autorităților publice locale, or solidaritatea în condițiile economice curente este cel mai important lucru.
În această perioadă este nevoie de consolidarea eforturilor de la nivel central și local. Pe lângă pachetul de suport din partea guvernului, fiecare administrație publică locală la fel trebuie să identifice soluții pentru a oferi ajutor cetățenilor, în special acum pe timp de iarnă.
În contextul crizei pandemice, la care s-a adăugat și cea a gazelor, administrațiile publice locale trebuie să-și revadă prioritățile cu privire la implementarea unor proiecte mai puțin importante și să vină cu ajutor.
Regulamentul actual are mai multe lacune și este unul inechitabil. În 2020, fracțiunea PAS a elaborat un nou regulament care a trecut toate procedurile de consultări, însă PSRM l-a blocat și ne-a demonstrat încă odată că ei nu au venit CMC să lucreze ci să facă politică.
În 2019 Primarul General Ion Ceban a promis compensații de 60% la căldură dacă devine primar. Ce a făcut – nimic. Primarul Ion Ceban se laudă la TV că pe el toți îl cunosc și pe nimeni din CMC. Dar trebuie să cunoașteți că anume Consilierii Municipali sunt cei care au votează alocarea banilor pentru compensații și toate celelalte cheltuieli din mun. Chișinău.” Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS.
„Ne-am obișnuit să-l vedem pe primar cum dă vina pe toți și doar el nu-i vinovat. Atunci când este întrebat de ce nu a reușit implementarea unei sau altei promisiuni, Ion Ceban dă vina pe alții, dar atunci când alții fac un lucru bun, acesta își asumă succesele.
Într-un final ceea ce nu a făcut Primarul își propune să facă Fracțiunea PAS din Consiliul municipal. Dacă Primarul nu este aproape de cetățeni – consilierii PAS vor fi. În timp ce Primarul este preocupat de politică și critică Guvernarea, noi, fracțiunea PAS, am elaborat un proiect de decizie de majorare a compensațiilor la resurse energetice.
Astfel, fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău, la următoarea ședință a CMC-ului, va veni cu un proiect de Decizie pentru creșterea compensării costurilor facturilor în perioada rece a anului la resursele energetice, mai exact pentru energia termică, de la 40% cât a fost până acum, la 60%.
Implementarea decizie propuse de PAS alături de intervențiile deja făcute de Guvern vor duce, practic la atenuarea totală a impactului negativ al creșterii prețurilor pe piața internațională.
Acum domnul Ceban are șansa să demonstreze că îi pasă de locuitorii municipiului și îl invităm să susțină inițiativa PAS privind majorarea procentului compensat din facturile la resursele energetice.” Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.