• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Fadei Nagacevschi respins de 2 ori în CMC și numit pe furiș de Ion Ceban la funcția de viceprimar

  November 10,2021

  Aseară, Fadei Nagacevschi a anunțat că el deja de 2 zile e viceprimar. Și asta în cadrul unor consultări organizate de fracțiunea PAS cu privire la ajustarea Codului Urbanismului. Deși dispoziția de numire nu a fost publicată de nici pe pagina primarului Ion Ceban, nici pe pagina web a primăriei, nici în Registrul de State ale actelor locale.

  Fadei Nagacevschi va fi primul viceprimar care nu a primit suportul consiliului municipal (de 2 ori fiind respins), dar care va fi numit direct de către primar, datorită legii căreia s-a opus însăși Ion Ceban.

  În mod normal ar fi fost ca primarul Ion Ceban să propună un viceprimar responsabil de construcțiile ilegale, Planul Urbanistic General, transportul public și politici de dezvoltare a orașului, care să fie votat de consiliu.

  Dumitru Ivanov, consilierul municipal PAS spune că: „Dacă e să credem spusele lui, reiese că dispoziția de numire a noului viceprimar a fost semnată de primar pe data de 8 noiembrie. Răspuns la întrebarea de ce nu pe data de 4 imediat după CMC ar fi faptul că în perioada 2-7 noiembrie primarul a fost în concediul (aici dispoziția: https://bit.ly/3EZJdFc)

  Apar mai multe întrebări:

  Prima, de ce primarul nu a făcut niciun anunț la ședința serviciilor primăriei sau în alt context după numire? De ce nu este publică dispoziția de numire a viceprimarului (de exemplu, pe site-ul primăriei putem observa dispozițiile din data de 5 și 9 noiembrie https://bit.ly/3F1b7Az, iar în Registrul de Stat al Actelor Locale găsim dispoziții din 5, 8 și 9 noiembrie https://bit.ly/3qoS5QS, însă niciuna fiind despre numirea viceprimarului sau delegarea de atribuții). Conform art. 26 HOTĂRÎREA GUVERNULUI Nr. 672 din 28-08-2017, includerea dispoziției Primarului în Registru se va realiza în termen de cel mult 5 zile de la data semnării și contrasemnarii. În caz contrar va fi o încălcare a legii.

  Încă un aspect interesant, în 2016, când se dorea asiduu schimbarea Legii vechi privind statutul municipiului Chişinău, printre cei care s-au opus au fost și reprezentanții partidului socialiștilor, inclusiv actualul primar general Ivan Ceban. Vă propun să ascultați și discursul lui de la dezbaterile publice organizate de liberali (vedeți aici: https://bit.ly/3bZAiXL), unde printre rânduri a zis și de art. 17 care prevedea numirea viceprimarilor prin dispoziție.

  În 2016 și 2017 PSRM a înaintat mai multe sesizări la Curtea Constituțională. Interesantă e cea din 2017 depusă de Vasile Bolea despre verificarea constituționalității art. 17 de numire a viceprimarilor. Citez ce a scris deputatul atunci: „Considerăm norma articolului 17 alin. (2) propoziția a doua din Legea nr. 136 ca fiind neconstituțională.” și „prevederile articolului 17 alin. (2)…contravin principiului autonomiei locale și cerințelor de calitate a legii, fiind astfel contrare dispoziţiilor articolelor 23, 109 și 112 din Constituție.„ și, nu în ultimul rând „articolul constatat vine în contradicție cu mandatul de consilier” (link sesizare: https://bit.ly/3mZ8tVN)

  Ultimul aspect, dacă e adevărat și Fadei Nagacevschi într-adevăr a fost numit prin dispoziție, înseamnă:

  E primul viceprimar numit prin dispoziție, lucru rușinos, fiindcă nu are nici o susținere în consiliul municipal;

  Trebuie făcută publică dispoziția de numire și atribuire a responsabilităților, dar nu să apară viceprimarul Nagacevschi pe la discuții publice și singur să-și anunțe funcția;

  E o rușine că în 4 luni de la demiterea lui Victor Chironda, nu s-a putut identifica o persoană competentă care să se ocupe de un sector strategic precum construcțiile (în special cele ilegale și reforma Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare), transportul public și implementarea politicilor de infrastructură și dezvoltare a orașului.”

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ion Ceban a dus la faliment Apă-Canal și amenință că va deconecta apa
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.