• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă

  Două proiecte PAS - transparență și responsabilizare pe piața serviciilor media

  October 18,2021

  Deputații PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei, Virgil Pâslariuc și Marcela Adam au prezentat astăzi, 18 octombrie, două proiecte de lege PAS care vin să îmbunătățească piața publicității media și a serviciilor media audiovizuale. 

  Proiectul de lege cu privire la publicitate va ajusta legislația naţională la standarde și bune practici internaţionale. Actuala lege cu privire la publicitate este depăşită, a precizat deputatul PAS Virgil Pâslariuc. 

  Principalele prevederi ale proiectului:

  Ce de-al doilea proiect vine să responsabilizeze furnizorul public național de servicii media. Astfel, Compania Teleradio-Moldova va fi readusă sub control parlamentar și va fi reformat organul de supraveghere a activității sale – Consiliul de supraveghere și dezvoltare.  

  Deputata PAS Marcela Adam: 

  „Subordonarea Companiei „Teleradio-Moldova” față de Consiliul Audiovizualului a dus la deteriorarea gravă a imaginii companiei și la scăderea calității produsului oferit de către furnizorul public național de servicii media. 

  În spațiul public și în petițiile către noi au fost semnalate o serie de încălcări în activitatea Consiliului de supraveghere și a managementului Companiei „Teleradio-Moldova”, prin nerespectarea deontologiei, nerespectarea principiului transparenței decizionale, nereguli administrative și financiare”. 

  De asemenea, mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, a directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și a directorilor generali-adjuncți să înceteze de drept la data intrării în vigoare a modificărilor.

  Proiectul mai propune revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului Audiovizualului. 

  Președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deputata PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei a menționat: „Ne dorim și aici mai multă claritate și o reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului”.

  Parlamentul va avea posibilitatea de a revoca din funcție membri ai Consiliului Audiovizualului, în cazul în care se constată că persoana a executat necorespunzător sau nu și-a a executat obligațiile. Mai mult, respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate al Consiliului atrage după sine demiterea, de drept, a membrilor săi.

  Articole similare
  Comunicate de presă
  Flashmob PAS Youth, la 2 ani de război în Ucraina: Acesta este un război între lumea liberă și lumea dictaturii
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Comunicate de presă
  PAS Youth și-a ales noua conducere: Deputatul Sinchevici Eugeniu a fost ales Președinte.
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.