• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Consiliul Concurenței vor fi comasate într-o singură instituție

  October 5,2021

  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Consiliul Concurenței vor fi comasate într-o singură instituție – Autoritatea de Reglementare și Concurență. Inițiativa PAS a fost anunțată astăzi, într-un briefing de presă, de către deputatul PAS Dumitru Alaiba. 

  „În Moldova aceste două instituții cruciale pentru buna funcționare a unei economii de piață sunt ineficiente și neproductive. 

  Consiliul Concurenței consumă 26 de milioane lei din bugetul de stat doar în anul 2021. Această instituție există din anul 2007 și nu a produs nici un dosar de rezonanță, pe când sarcina ei este una importantă – de a proteja concurența, de a asigura condiții echitabile pe piață, de a penaliza monopolurile și cartelurile. Inacțiunea Consiliului Concurenței îl costă pe fiecare cetățean care achită prețuri exagerate la bunuri și servicii. 

  ANRE are un buget anual de 85 milioane lei (2021) și are o sarcină la fel de importantă: să asigure ordine și predictibilitate pe piața energetică. Nici această instituție nu produce rezultate, an de an. Prea des ANRE a fost văzută acționând politic atunci când nu era cazul și acoperindu-se cu independența atunci când erau obligați să apere interesul public. Inacțiunea ANRE costă cetățenii și antreprenorii care achită tarife și prețuri exagerate la resursele energetice. 

  Aceste instituții sunt ineficiente și neproductive. Așa nu mai poate continua”, a declarat Dumitru Alaiba. 

  Prin reforma anunțată, ANRE și Consiliul Concurenței vor fi comasate într-o instituție puternică, eficientă și independentă. 

  Asemenea modele există în practica europeană. „Am analizat îndeaproape experiența Estoniei, unde un asemenea aranjament instituțional funcționează din anul 2008. Cu doar trei directori (față de 5 la ANRE și 5 la Consiliul Concurenței în cazul Moldovei), este asigurată o reglementare sectorială eficientă și o protecție calitativă a concurenței de pe piață. Dacă acest model poate funcționa în Estonia, el poate funcționa în Moldova”, a adăugat deputatul. 

  Beneficiile acestei reforme: 

  –       Mai puțini șefi

  –       Eficiență și sinergie între cele două părți componente

  –       Responsabilitate unică

  –       Independență reală

  În viitorul apropiat urmează mai multe consultări cu experții din domeniu și cu societatea pe larg, audierea rapoartelor de activitate a ANRE și Consiliului Concurenței în cadrul Comisiei Economie, Buget și Finanțe și finalizarea pachetului de modificare a legislației, care va fi înregistrat în Parlament în următoarele două săptămâni.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  OT Ialoveni și-a ales conducerea
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  OT PAS Bălți și-a ales noua conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Parlamentul începe procedura de inițiere a unui Referendum republican de aderare la Uniunea Europeană
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.