• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  Alocații mai mari de la 1 octombrie pentru veterani, represați politici și participanți la avaria de la Cernobîl

  September 17,2021

  De la 1 octombrie 2021, participanții la Războiul II Mondial, veteranii războiului din Afganistan, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și pentru cei care au luptat pentru integritate R. Moldova în 1992, vor primi alocații mai mari. Despre acest proiect de lege au anunțat astăzi, într-un briefing de presă, deputații PAS Dan Perciun, Lilian Carp și Boris Marcoci. 

  Astfel, de la 1 octombrie, vor fi majorate cu 550 de lei pe lună alocațiile pentru persoanele cu dizabilități de pe urma acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a persoanelor care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma participării la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, cât și celor care au dizabilități de pe urma celui de-al II-lea Război Mondial.

  De majorare, cu 250 de lei vor beneficia veteranii care au luptat pentru integritatea Republicii Moldova, care au luptat în Afganistan, cât și soții supraviețuitori.

  La fel cu 250 de lei vor crește alocațiile pentru persoanele reabilitate și victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada 1917-1990.

  Beneficiari sunt peste 30 de mii de oameni. Costul total al proiectului este de 36 de milioane de lei pentru acest an. 

  Potrivit deputatului PAS Lilian Carp, autorii proiectului de lege au discutat cu mai mulți reprezentanți ai acestei categorii sociale, inclusiv Forța Veteranilor, pentru a înțelege cum pot fi îmbunătățite condițiilor lor de trai.

  Dan Perciun a menționat că PAS va continua să examineze și alte măsuri care vor spori protecția socială a veteranilor și a altor categorii de persoane care au suferit de pe urma unor evenimente istorice. 

  Deputatul PAS Boris Marcoci, unul din participanții la războiul pentru integritatea națională, a amintit veteranilor să depună actele la casele teritoriale în raioane pentru a primi și bilete de tratament. „Fiecare dintre voi are voie, odată la 3 ani, să plece la o stațiune de tratament”. 

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Igor Grosu: Alegând un primar PAS, primar european, ne apropiem tot mai mult de aderarea la Uniunea Europeană
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.