• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Fracțiunea PAS a reînregistrat proiectul de decizie privind instituirea moratoriului în centrul istoric al mun. Chișinău

  September 10,2021

  Fracțiunea PAS din CMC a reînregistrat proiectul de Decizie privind instituirea moratoriului asupra construcțiilor din centrul istoric al mun. Chișinău. Moratoriul nu se va răsfrânge asupra reconstrucției și reparației clădirilor.

  La începutul acestei săptămâni, primarul Ion Ceban a ieșit într-un LIVE pe o rețea de socializare de pe un șantier din centrul orașului și a se da drept un luptător cu construcțiile ilegale din centrul istoric.

  „În Chișinău se distrug și nu se reconstruiesc clădirile cu statut de monument istoric, și cel mai grav, nucleul istoric se distruge în continuare și nimeni nu este tras la răspundere. Ba mai mult aceste ilegalități au fost și sunt protejate de funcționarii din subordinea primarului Ion Ceban.” spune Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.

  Vă amintim că acum un an în urmă, Fracțiunea PAS din CMC a venit în Consiliul Municipal Chișinău cu propunerea de a fi instituit un moratoriu pe construcțiile din centrul istoric al orașului.

  După un șir de dezbateri și avize, primarul Ion Ceban, împreună cu viceprimarii, arhitecții, juriștii și consilierii socialiști nu au susținut instituirea unui moratoriu pentru nucleul istoric al capitalei.

  Atunci inclusiv și arhitecta șefă a mun. Chișinău, Svetlana Dogotaru se declara împotriva moratoriului, aducând argumente în apărarea poziției de anul permite instituirea moratoriului pentru nucleul istoric al capitalei.

  „De ce atunci moratoriul nu era o decizie bună, dar acum v-ați trezit că totuși este necesar? De ce ați pus bețe în roate atunci și ați permis ca dezvoltatorii rău intenționați să continue distrugerea centrului istoric? Acele acțiuni și decizii lipsite de logică pe care le-ați promovat împreună cu socialiștii și funcționarii din subordinea primăriei au contribuit la crearea unui haos definitiv în centrul istoric al municipiului Chișinău. Ați apărat interesele și banii mafiei imobiliare, iar astăzi vă o faceți pe eroul.” a declarat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

   A trecut un an, timp în care primarul Ion Ceban nu a întreprins acțiuni pentru a mișca carul din loc. Acum executivul se face responsabil de distrugerea patrimoniului istoric din mun. Chișinău.

  Iată că primarul a ajuns la cuvintele noastre și deja își dorește instituirea moratoriului. Este regretabil că s-a făcut atât de multă politică, iar între timp centrul chișinăuienii au mai pierdut o parte din patrimoniu.

  Fracțiunea PAS din CMC cere ca proiectul de decizie privind instituirea moratoriului să fie pus din nou pe ordinea de zi a următoarei ședințe CMC. Acum vom vedea cât de sincer în declarații este primarul capitalei și cum acesta, împreună cu socialiștii și arhitecta șefă Svetlana Dogotaru, vor susține proiectul de Decizie propus de fracțiunea PAS.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  PAS va propune un buget alternativ pentru Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Ministerul muncii și protecției sociale a identificat soluții pentru asistenții personali - afectați de deciziile ilegale ale primarului Ion Ceban
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Veceu de 18 m2 la preț de un apartament - achiziții la Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.