• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  PAS prezintă 3 inițiative legislative care vor permite curățarea unor instituții de stat de persoane corupte și incompetente

  September 2,2021

  Deputatul PAS Sergiu Litvinenco va înregistra astăzi, 2 septembrie, trei proiecte de lege care țin de curățarea mai multor instituții ale statului de oameni care au dat dovadă, de-a lungul timpului, de ineficiență, care au promovat grupuri de interese, persoane care au manifestat neglijență totală în activitate. 

  Primul proiect se referă la responsabilizarea mai multor autorități publice, aflate sub control parlamentar. Este vorba de Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor și Comisia Națională a Pieței Financiare. 

  „Existența unei autonomii funcționale nu înseamnă că șefii instituțiilor respective nu pot răspunde pentru ineficiență și incompetență. Proiectul propune ca Parlamentul, prin intermediul organelor sale de lucru, în special comisiile parlamentare, să poată analiza activitatea acestor instituții publice și, în funcție de concluziile la care va ajunge, să poată adopta actele necesare pentru remedierea situațiilor, inclusiv actele de revocare din funcție a conducătorilor acestor structuri”, a explicat Sergiu Litvinenco. 

  Al doilea proiect de lege se referă la transformarea funcției de șef al Serviciului Fiscal de Stat și de șef al Serviciului Vamal din funcționar public în persoană cu funcție de demnitate publică. Respectiv, competența numirii acestor persoane urmează să treacă de la ministrul Finanțelor la Guvern, deci propunerea de numire și eliberarea va fi realizată de Guvern la propunerea ministrului Finanțelor. 

  „Până în momentul de față aveam o situația confuză în care, formal, acești conducători aveau statut de funcționar public, dar în realitate, urmau să activeze doar dacă au un mandat cert din partea Guvernului”, a precizat deputatul PAS. 

  Al treilea proiect de lege vizează fortificarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ceea ce privește desemnarea președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ). 

  „Conform legii în vigoare, interimatul funcției de președinte al CSJ este asigurat în virtutea unor circumstanțe în afara vreunei decizii a CSM. Prin acest proiect se propune ca decizia cu privire la președintele interimar al CSJ să fie luată, așa cum este firesc, de către instituția care asigură administrarea justiției și anume, Consiliul Superior al Magistraturii”.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru a trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.