• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Unii consilieri municipali PAS au renunțat la mandatul de deputat în favoarea celui de consilier în CMC

  August 4,2021

  Totalizarea activității din CMC 

  Pentru început vrem să vă spunem câteva lucruri despre activitatea noastră în calitate de consilieri municipali pe durata unui an și jumătate de mandat. De la începutul mandatului în CMC, din decembrie 2019, Fracțiunea PAS din CMC a propus spre examinare 30 de proiecte de decizie:

  Fracțiunea PAS din CMC a reușit să pornească procesul de soluționare a unor probleme grave din mun. Chișinău precum:

  Despre schimbările din fracțiune 

  În situația în care unii colegi au trecut pe listele parlamentare, Fracțiunea PAS din CMC va trece printr-o etapă nouă de reorganizare. Unii consilieri vor pleca, iar alții vor veni. Vă anunțăm că din cei 9 consilieri municipali PAS, 7 au fost nominalizați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. 

  În acest context vă anunțăm că unii colegi au decis să renunțe la fotoliul de deputat și să rămână în Consiliul Municipal Chișinău pentru a duce la bun sfârșit munca pentru chișinăuieni. Aceste decizii dau dovadă de o maturitate politică rar întâlnită în Republica Moldova.  Echipa PAS demonstrează încă odată că nu fuge după funcții, ci are scopul de a face viața cetățenilor mai bună. 

  Colegul nostru Roman Cojuhari, înțelegând importanța lucrului în consiliul municipal și faptul că am putea rămâne mai puțini în CMC, a refuzat să candideze pe lista de deputați. Chișinăuienii au nevoie de mai mulți consilieri profesioniști și vocali care le vor reprezenta interesele și vor veni cu proiecte de dezvoltare a municipiului Chișinău. 

  „Văzând ce se întâmplă în municipiul Chișinău, nu am putut să plec undeva mai sus fără a duce la bun sfârșit proiectele începute în capitală. Faptul că noi scădem numeric nu înseamnă că vom scade și din calitatea lucrurilor făcute pentru locuitorii municipiului Chișinău. Un șir de probleme pe care le-am abordat într-un an și jumătate au ajuns în impas și anume din motive ce țin de competența legislativului. 

  În continuare, având un Parlament bine intenționat și în special colegi din fracțiune care merg în Parlament, vom putea soluționa și aceste probleme.” a menționat Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.

  Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, responsabilă de problemele funciare, un domeniu extrem de important în mun. Chișinău, renunță la fotoliul de deputat în Parlament și rămâne în Consiliul Municipal Chișinău. 

   

  „Municipiul Chișinău îmi este foarte drag și vreau să contribui personal la dezvoltarea acestuia. Am decis că experiența obținută pe perioada mandatului de consilieră municipală trebuie direcționată spre soluționarea problemelor din Chișinău. Nu am fugit niciodată după funcții mari, consider că este important ca fiecare să contribuie acolo unde poate și se simte confortabil, pentru că astfel ne vom face lucrul bine.” a comentat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC. 

  Salutăm decizia colegilor Roman Cojuhari și Zinaida Popa, de a-și direcționa energia și profesionalismul în activitatea Consiliului Municipal Chișinău.

  Reieșind din cele menționate mai sus, astăzi a fost realeasă conducerea Fracțiunii PAS din CMC. 

  În calitate de președinte a fost ales Roman Cojuhari și vicepreședinte Zinaida Popa

  Totodată în noua componență a fracțiunii fac parte consilierii Roman Roșca, Dumitru Ivanov, Ion Bindiu și noul consilier Anatolie Umaneț. 

  Activitatea consilierilor plecați în Parlament

  Consilierii municipali care pleacă în Parlament nu vor renunța la munca în mun. Chișinău. În continuare va avea loc o conlucrare între colegii din Parlament și cei din Consiliul Municipal Chișinău. 

  Consilierii municipali, reprezintă toate sectoarele din mun. Chișinău și vor continua să lucreze inclusiv pe diverse domenii prioritare pentru capitală precum urbanism și arhitectură, infrastructură, transport public și cel alternativ.

  Această conlucrare dintre Parlament și CMC va oferi o plus valoare la dezvoltarea mun. Chișinău.

  În cadrul acestei conlucrări dintre deputați și consilieri, vor lucra pentru soluționarea unor probleme care încă rămân a fi extrem de importante în Chișinău.

  În domeniul arhitectură și urbanism vom pune prioritate pe:

  1. Înăsprirea pedepselor pentru încălcarea normelor legale în construcții.

  2. Simplificarea procedurilor pentru demolarea construcțiilor neautorizate.

  3. Reglementarea procedurii pentru întreruperea forțată a procesului neautorizat de construcție. 

  4. Stabilirea unor criterii stricte privind eligibilitatea companiilor care primesc autorizații de construcție a blocurilor de locuit. 

  5. Revizuirea și extinderea competențelor AST. 

  6. Scoaterea în afara legii a practicilor de recepționare a construcțiilor neautorizate. 

  7. Revizuirea aprobării tacite

  8. Interdicția de a construi în spațiile verzi.

  9. Îmbunătățirea cadrului legal privind protejarea integrității monumentelor istorice.

  Totodată, pe lângă urbanism și arhitectură, vom acorda o atenție sporită problemelor de mediu și colectare a deșeurilor, parcările cu plată, funcționarea APL, descentralizarea financiară etc. 

  Pe parcurs vom veni cu mai multe detalii despre modalitatea conlucrare  și care vor fi subiectele pe care ne vom axa în mun. Chișinău. 

  Deputații PAS preocupați de soluționare problemelor din Chișinău vor lucra împreună cu consilierii municipali la îmbunătățirea mai multor direcții de importanță majoră pentru locuitorii capitalei. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primarul Ion Ceban le-a întors spatele asistenților personali și manipulează
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Votul electronic va putea fi implementat în Consiliul Municipal Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Denunț la Procuratura Generală pe factorii de decizie a Primăriei Chișinău cu privire la nerespectarea legii finanțelor publice
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.