• Partidul Acțiune și Solidaritate

  • Comunicate CMC

    Încă o grădiniță din Chișinău ar putea să dispară din cauza administrării proaste a primarului Ion Ceban

    June 23,2021

    În luna aprilie curent, reprezentanții unei grădinițe din sectorul Rîșcani al capitalei se plângeau într-o conferință de presă că odată cu începerea lucrărilor de construcție a unui bloc multietajat, activitatea grădiniței a fost perturbată, iar sănătatea și siguranța copiilor care frecventează instituția, pusă în pericol.

    Administrația grădiniței care activează deja de 13 ani, afirmă că funcționarii din cadrul Primăriei Chișinău aleg mai degrabă să închidă instituția și să trimită copiii acasă decât să oprească lucrările de construcție.

    În condițiile în care mun. Chișinău duce o lipsă acută de locuri în grădinițe, Fracțiunea PAS din CMC s-a autosesizat și am încercat să aflăm ce se întâmplă de fapt. Răspunsul deja existent de la Agenția pentru Supravegherea Tehnică cu privire la executarea lucrărilor de construcție a unui complex locativ cuprins între străzile Pietrăriei – Cornești – Andrei Doga fiind un temei destul de grăitor că și aici lucrurile sunt putrede. Asta pentru că în concluzia acestei instanțe este scris negru pe alb că la eliberarea actelor permisive, a certificatelor de urbanism pentru proiectare, elaborate de către Primăria Chișinău și autorizația de construcție au fost ignorate condițiile privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului. Au fost încălcate prescripțiile de construire din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privind valorificarea terenului din perimetrul străzii Andrei Doga, Calea Moșilor, bd. Renașterii și hotarul terenului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport.

    Mai pe scurt, care au fost încălcările de fapt:

    În concluzie, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a solicitat Primăriei Chișinău revocarea actelor permisive, adică a certificatului de urbanism și a autorizației de construcție eliberate de executivul capitalei.

    Compania care construiește s-a adresat insă instanței judecătoresti și un oarecare judecător Balmuș a decis suspendarea prescripției Agentiei de Supravegehre Tehnică. Pentru că lucrurile erau vădit încălcate, AST depune recurs și săptămâna trecută un alt complet de judecată, format din judecatorii Bogdan, Iorgu și Negru mențin decizia colegului lor de breaslă și permit în continuare construcția blocurilor cu pricină.

    Apare logica întrebarea, oare acești judecători cunosc mai bine detaliile legate de ridicarea unui bloc decit Agentia pentru Supraveghere Tehnică care reglementeaza domeniul constructiilor?

    Pentru ca lucrurile să fie imparțiale și clare am făcut o interpelare către viceprimarii Victor Chironda și Angela Cutasevici, dar și către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport.

    Dacă răspunsul din partea viceprimarilor se lasă așteptat, Direcția Generală Educație ne-a anunțat că deși grădinița  „Grădina Sectetă” nu este în lista de control a direcției, va efectua un control riguros al acestei instituții.

    Săptămâna trecută am primit și rezultatul evaluării situației de la această instituție. În concluzia prezentată de către Direcție este clar stipulat că edificarea blocurilor multietajate în imediata apropiere a instituției de educație timpurie prezintă un pericol iminent pentru viața și sănătatea atât a copiilor, cât și a adulților.

    Cu toate acestea, până astăzi copii din această grădiniță continuă să fie scăldați la propriu în praf, iar zgomotul camioanelor și a utilajelor de construcție să le perturbeze somnul, nemaivorbind de pericolul care îi paște dacă se află în curtea grădiniței.

    Asta în condițiile în care în campania electorală Ion Ceban promitea că personal se va urca pe un excavator și va demola construcțiile cu grave încălcări.

    Cu toate acestea, în capitală și astăzi unele persoane își permit să construiască ce vor și unde vor și rămân nepedepsiți. Dovadă sunt proiectele aprobate cu scandal la Botanica s-au în locul fostului Hotel Național unde sunt planificați peste 12800 metri patrati de locuinte , fără să fie prevazute gradinite și scoli așa după cum prevede un plan urbanisitic pentru oameni. Chiar dacă legea prevede demolarea construcțiilor ilegale, până acum această prevedere a funcționat doar în cazul unor chioșcuri sau garaje ridicate ilegal pe terenul public sau a unor garduri și anexe neînsemnate.

    Mai mult, până acum autoritățile nu au reușit să demoleze construcțiile nici măcar atunci când ilegalitatea era constatată prin hotărâri judecătorești irevocabile.

    În aceste condiții, facem apel către primarul Ion Ceban, viceprimarul de ramură Victor Chironda să se autosesizeze, să intervină în acest caz și să întreprindă măsurile ce se impun în interesul superior al copiilor. De asemenea cerem  primarului de Chișinău să nu mai mușamalizeze proiectele de construcții în care nu sunt prevăzute grădinițe și scoli și să înceteze atacul asupra celor existente.

    Articole similare
    Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
    Lilian Carp și-a înregistrat candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău din partea PAS
    Vezi mai mult
    Comunicate CMC
    Roman Cojuhari își încheie mandatul de consilier municipal pentru a putea exercita funcția de director APP
    Vezi mai mult
    Comunicate CMC
    Comunicat de presă: „33 de consilieri municipali ar putea fi privați de mandat pe un termen de 8 luni”
    Vezi mai mult
    Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.