• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  PAS solicită atragerea la răspundere penală a arhitectei șef a mun. Chișinău, Svetlana Dogotaru, aliata lui Ion Ceban, implicată în scheme imobiliare

  June 22,2021

  Fracțiunea PAS din CMC a depus o sesizare la Procuratura Generală privind atragerea la răspundere penală a arhitectului șef al mun. Chișinău, Svetlana Dogotaru, care și-a depășit atribuțiile de serviciu, a comis fals în acte, a permis acapararea ilegală a terenurilor publice și a întocmit și semnat autorizația de desființare a Hotelului Național în lipsa unui plan urbanistic de detaliu.

  Deși despre acest caz a fost sesizat CNA de către viceprimarul Victor Chironda, în timp ce acesta se afla în concediu, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a complexului de clădiri a Hotelului Național în lipsa planului urbanistic de detaliu.

  Potrivit legii privind principiul urbanismului și amenajării teritoriului, planul urbanistic de detaliu poate fi aprobat doar de către Consiliul Municipal Chișinău. Cu toate acestea viceprimarul Ilie Ceban și-a permis organizarea unor consultații publice noi, unde a fost propusă o schiță de proiect diferită de cea discutată anterior.

  În noul plan urbanistic de detaliu se prevede că construcția urmează a fi efectuată în afara liniilor roșii, adică pe terenul care aparține municipiului Chișinău. În cazul de față se încearcă acapararea terenului ce aparține municipiului Chișinău. Totodată, planul urbanistic de detaliu încalcă limita de înălțime.

  În acest fel se încearcă legalizarea unor construcții absolut ilegale. Săptămâna trecută viceprimarul Victor Chironda spunea într-o conferință de presă că la el s-a adresat consilierul municipal Valerii Klimenko, împreună cu un consilier al primarului Ion Ceban, care au încercat să-l influențeze să semneze autorizația de demolare.

  https://youtu.be/da48yLmXd5w

  Dacă organele de drept ar fi funcționat la justa valoare, pe acest caz deja ar fi trebuit să fie pornită o cauză penală, pentru că s-a comis infracțiune de trafic de influență. Având în vedere practicile anterioare care au existat în consiliul municipal cu privire la legalizarea construcțiilor ilegale, protecționismul din partea unor funcționar cu rang înalt precum primarul Ion Ceban.

  Având în vedere că Primarul General Ion Ceban a adoptat o poziție de loialitate față de ilegalitățile în domeniului urbanismului și construcțiilor. Apare o bănuială că a fost constituit un grup criminal organizat, care cu participarea doamnei arhitect șef al mun. Chișinău Svetlana Dogotaru, prin acțiuni ilegale și coruptibile promovează interese ilegale în domeniul construcțiilor din mun. Chișinău, realizate prin înstrăinarea terenurilor municipalității și permiterea unor construcții ilegale.

  Fracțiunea PAS solicită Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Specialeinvestigheze faptele descrise mai sus prin prisma comiterii acestor infracțiuni de către un grup criminal bine organizat.

  Fracțiunea PAS din CMC a solicitat procuraturii să verifice următoarele fapte:

  Nu este pentru prima dată când Svetlana Dogotaru este implicată în scheme imobiliare ilegale. Fracțiunea PAS din CMC de un an de zile bate alarma privind neregulile din cadrul direcției DGAURF precum:

  Fracțiunea PAS din CMC condamnă aceste acte ilegale de înstrăinare a terenurilor publice și depășirea atribuțiilor de serviciu de către persoane din cadrul Primăriei Chișinău și din direcțiile acesteia. Solicităm organelor competente să investigheze cele menționate, iar cei vinovați să răspundă conform legii. Dezvoltarea municipiului Chișinău trebuie să aibă loc conform tuturor normelor legale, astfel încât proiectele implementate să nu dăuneze locuitorilor capitalei.

  Articole similare
  Comunicate CMC
  PAS a depus denunț la PG cu privire la majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  PAS propune taxe locale ECHITABILE pentru businessul mic și mijlociu
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Șefa Apă Canal cu salariu de circa 55 mii lei pe lună, iar Ion Ceban vrea majorarea tarifului cu 74%
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.