• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Socialiștii din CMC au majorat de 2 ori impozitul pe bunurile imobiliare pentru cetățeni (VIDEO)

  May 27,2021

  Astăzi, președintele fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru și Președintele Comisiei Economie a Consiliului Municipal Chișinău, Roman Cojuhari, au susținut o conferință de presă despre majorarea impozitului pentru bunurile imobiliare.

  Este dureros și inacceptabil că primarul Ion Ceban a ales să jupoaie oamenii de bani. Primarul împreună cu coaliția PSRM-ȘOR din CMC au majorat de 2 ori impozitul pe bunurile imobiliare pentru cetățeni.

  Zilele trecute, locuitorii mun. Chișinău au început să primească așa numitele scrisori ale fericirii din partea coaliției PSRM-ȘOR, adică chitanțele pentru achitarea impozitului pe bunurile imobiliare. Cei care până nu demult plăteau 250 lei, au ajuns să plătească 500 de lei, cei care plăteau 350 de lei, au ajuns să plătească circa 700 de lei și tot așa mai departe.

  Această situație s-a creat atunci când coaliția PSRM-ȘOR, la sfârșitul lunii decembrie 2020, au votat cu mare scandal în Parlament bugetul național.

  A doua lovitură a fost dată locuitorilor mun. Chișinău de primarul Ion Ceban și aceeași coaliție PSRM-ȘOR, asistați de PDM și PUN, care în seara zilei de 29 decembrie 2020 au votat în doar 5 minute bugetul municipal în 2 lecturi. Atunci ei a interzis orice dezbateri și întrebări sau amendamente la textul bugetului municipal.

  Astfel s-a ajuns ca impozitul pentru bunurile imobiliare să crească peste noapte de aproape 2 ori, de la 90 de milioane de lei în anul 2020, la peste 182 de milioane în 2021.

  „Mai mult de atât trebuie să menționăm că majorarea impozitului pe bunurile imobiliare nu este ultima majorare pe care și-a propus-o să o facă în Chișinău PSRM și Ion Ceban. În timpul apropiat pe masa consilierilor vor veni și alte propuneri de majorare a tarifului la transport public, la apă și canalizare, la colectarea și transportarea deșeurilor.

  Constatăm că unicul instrument economic pe care-l cunoaște Ion Ceban și echipa PSRM este majorarea tarifelor. PSRM nu poate și nu vrea să lucreze la înlăturarea schemelor de corupție și delapidări, care ca o adevărată caracatiță au împânzit întreprinderile municipale. Tot la ce sunt ei capabili este majorarea tarifelor.” spune Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii PAS din CMC.

  Motivul care l-a făcut pe Ion Ceban și echipa PSRM să meargă la majorarea impozitelor și tarifelor este foarte simplu. Deficitul bugetului municipiului se ridică la 1,2 miliarde de lei sau circa 26% din valoarea acestuia.

  „Cu toate acestea primarul Ion Ceban continuă să cheltuie irațional banii pe mofturi care iau forme de havuzuri și bazine, în loc să oprească delapidările din structurile subordonate primăriei.

  În loc să susțină inițiativa PAS de a menține impozitul majorat pentru produsele din tutun, Ion Ceban a decis să transpună toate aceste cheltuieli pe umerii cetățenilor și să-i pună să le plătească, iar schemele corupte din întreprinderile municipale au fost lăsate să continue.” a comentat Roman Cojuhari, Președintele Comisiei Economie a Consiliului Municipal Chișinău.

  „Reieșind din cele menționate mai sus, considerăm că în an post-pandemic, an în care agenții economici se află sub o presiune financiară enormă, iar o mulțime de oameni și-au pierdut o bună parte din venituri, majorarea impozitelor a fost o decizie iresponsabilă.

  Solicităm convocarea de urgență a ședinței Consiliului Municipal Chișinău, pentru revizuirea impozitului pe bunurile imobiliare și revizuirea bugetului municipal Chișinău pentru excluderea cheltuielilor de lux și includerea unor programe sociale și de suport a businessului.” a adăugat Vasile Grădinaru.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  PAS va propune un buget alternativ pentru Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Ministerul muncii și protecției sociale a identificat soluții pentru asistenții personali - afectați de deciziile ilegale ale primarului Ion Ceban
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Veceu de 18 m2 la preț de un apartament - achiziții la Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.