• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă

  (galerie foto) Trei zile de proteste în apărarea Constituției: Cetățenii și-au revendicat dreptul la alegeri anticipate

  April 29,2021

  Timp de trei zile, deputații PAS, membrii și simpatizanții PAS, dar și zeci de cetățeni au protestat pașnic în fața Curții Constituționale (CC), pentru a apăra Constituția și statul de drept. Cetățenii și-au arătat indignarea față de încălcarea flagrantă a jurisdicției constituționale de către majoritatea PSRM-Șor, care la 23 aprilie a votat mai multe hotărâri ilegale, menite să submineze independența Curții Constituționale. 

  Începând cu data de 26 aprilie, oamenii au venit în fața Curții Constituționale pentru „a apăra democrația și Constituția”. A doua zi, la data de 27 aprilie, zeci de oameni au ascultat pe ploaie în fața Curții Constituționale ședința la care au fost analizate sesizările depuse de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco și deputatul Platformei DA Dinu Plîngău, prin care au cerut să fie declarate neconstituționale hotărârile privind retragerea mandatului de judecătoare a Domnicăi Manole și cea de numire a lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la CC.

  „Suntem aici pentru a apăra Curtea Constituțională, pentru că ceea ce s-a întâmplat vineri este un atac frontal la adresa Constituției, lucru care nu s-a mai întâmplat în Republica Moldova niciodată de la independență încoace”, a declarat Sergiu Litvinenco în fața cetățenilor adunați la CC. 

  Protestul a continuat și ieri, 28 aprilie. Oamenii s-au adunat din toate raioanele țării și au așteptat decizia CC, la care s-a admis parțial sesizările depuse de deputații PAS Veronica Roșca și Sergiu Litvinenco și a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgenţă nr. 49 din 31 martie 2021. 

  Președintele PAS, Igor Grosu, în fața mulțimii de la Curtea Constituțională: “Hoții se tem de voi, de oamenii acestei țări”„Suntem aici pentru că acești hoți au introdus situație excepțională în țară pentru două luni de zile, fără măsuri suplimentare, fără interdicții. Este clar că este o stare excepțională pentru a nu se ajunge la dizolvarea Parlamentului. Iată de ce au atacat Curtea vineri, pentru ca să nu putem ajunge la ziua de azi. Pentru cei care încă se mai gândesc să se pună împotriva poporului le spunem: noi nu cedăm”.

  Și deputata PAS Veronica Roșca s-a adresat protestatarilor: „Pentru prima dată în cei 30 de ani de independență, suntem aici pentru apăra o instituție, care a avut curajul să stea ferm pe poziție și să spună nu hoților și criminalilor. Bravo Curții Constituționale! În 2020 a fost resetată instituția prezidențială, în 2021 vom reseta instituția parlamentară. Republica Moldova va fi liberă! Anticipate!”.

  Decizia de dizolvare a Parlamentului, anunțată ieri de președinta Maia Sandu,  este una mult așteptată de un număr mare de cetățeni.

  „Acum e a doua mare șansă să pornim în Uniunea Europeană, să pornim niște procese de reformă, să ajungă hoții la pușcărie. Șansa aceasta e foarte aproape. Sper că noi toți conștientizăm cât este de important să ne implicăm în următoarea campanie, să vorbim cu rudele, cu prietenii, să alegem în Parlament niște oameni de treabă. Țara aceasta nu mai are timp. Mobilizare!”, a declarat și deputatul PAS Dan Perciun.

  Cu un mesaj a venit și deputatul PAS Mihai Popșoi, la Curtea Constituțională:„Vreau să vă mulțumesc tuturor care ați venit de la Comrat, Vulcănești, Nisporeni, Hîncești, Telenești, Strășeni, Bălți, de pe toate meleagurile țării noastre, ați venit pentru a vă apăra dreptul de a vă decide soarta. Avem un Parlament plin de grupări criminale care vor să vă lipsească de acest drept.Dar oamenii au decis, alegerile anticipate trebuie să aibă loc. Nu mai putem trăi cu un asemenea Parlament. De doi ani ne chinuim. Cu cât mai repede vom avea anticipate, cu atât mai repede vom intra în albia normalității. Instituțiile vor ști că e ordine în țară”.

  În context, deputata PAS, Doina Gherman, a precizat că „Noi suntem aici pentru a ne apăra democrația, drepturile și libertățile fundamentale, supremația legii și Constituția. Ceea ce au făcut ei vinerea trecută a fost un atac clar la independența Curții Constituționale. Dodon a câta oară ne-a făcut de rușine atât la nivel național, cât și internațional. Noi nu le vom permite, vom rezista, așa cum am rezistat toți acești ani”.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Dubăsari și-a ales noua conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă & Uncategorized
  Proiect PAS: În premieră, stagiile pentru tineri în instituțiile statului vor fi plătite
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.