Fracțiunea PAS din CMC a desfășurat astăzi 21 aprilie 2021 o conferință de presă cu titlul „PAS contestă deciziile ilegale ale PSRM și PPDA privind votarea proiectelor care dăunează la dezvoltarea orașului și contribuie la distrugerea centrului istoric”
Fracțiunea PAS din CMC a depus două sesizări la Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, privind declanșarea procedurii controlului de legalitate a două decizii votate la ședința CMC din 2 aprilie 2021. Este vorba de Decizia nr.2/26 și 2/27 cu privire la „securizarea și dezvoltarea zonei Centru – Nucleul Istoric al Orașului Chișinău„ și „aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista – Sarmisegetusa – Grădina Botanică”.
Amintim că prin Decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 2/27 din 02.04.2021 a fost aprobat Planului Urbanistic zonal pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică”, pentru a fi construite blocuri locative cu până la 16 etaje, care vor avea 2000 apartamente, în care urmează să locuiască aproximativ 6400 persoane, fără a se lua în calcul că, drumurile și căile de acces, transportul public existent la moment în această zonă, numărul instituțiilor de educație timpurie, de învățământ primar, gimnazial și liceal aflate în zonă și în apropierea nemijlocită, nu au capacitatea de a asigura transportul public de calitate, de a asigura educația școlară și preșcolară a unui număr atât de mare de persoane.
Tot în cadrul ședinței CMC din 2 aprilie, consilierii municipali din partea fracțiunilor PSRM și PPDA au votat Decizia nr. 2/26 din 02.04.2021 ”Cu privire la securizarea și dezvoltarea zonei Centru – Nucleul Istoric al Orașului Chișinău”. O decizie care pune în pericol patrimoniul arhitectural, care este unul dintre elementele cheie și asigură în plan european funcționalitatea culturală a localităților. Acest patrimoniu este elementul forte care asigură identitatea Chișinăului în peisajul european. Această decizie este una ilegală pe motiv că contravine normelor indicate supra, fiind adoptată în lipsa unui proiect al zonei protejate, în lipsa regulamentului local de urbanism, fără a exista planul urbanistic zonal (PUZ), sau plan urbanistic de detaliu (PUD), fără avizele generale emise de către autoritățile publice centrale în domeniul urbanismului și protecției monumentelor de cultură.
Votarea acestor proiecte de decizie a avut loc cu încălcarea mai multor proceduri legale, cum ar fi exprimarea votului fără ridicarea mâinii și chiar absența unor consilieri în sală în acel timp.
Regulamentul privind constituirea și funcționalitatea CMC, spune că votul consilierilor este individual și nu poate fi transmis unei alte persoane. Consilierul este obligat să fie prezent în timpul votării în sala în care are loc ședința Consiliului Municipal. Orice alt mod de votare nu se admite.
Fracțiunea PAS din CMC a depus două sesizări cu privire la legalitatea acestor decizii și solicită Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, următoarele:
Mai multe detalii despre argumentele juridice le puteți consulta din sesizările anexate.