• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate de presă

  Deputații PAS au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență

  April 9,2021

  Deputații PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Rosca, au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență.

  „Dincolo de faptul că această așa-numită stare de urgență este un fake ordinar, lucru recunoscut și de cei care au coordonat luarea acestei decizii, la adoptarea atât a hotărârii Parlamentului, cât și a Guvernului, au fost încălcate mai multe norme constituționale și legale.În primul rând, la declararea stării de urgență s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială. Pe de-o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență având în vedere că este un Guvern în exercițiu. Pe de altă parte, Parlamentul nu putea să voteze astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgență nu putea veni de la deputați, ci exclusiv de la Guvern sau președintele țării. Ceea ce a făcut majoritatea PSRM-Șor – Guvernul nu a adoptat „o inițiativă legislativă”, ci doar a făcut „o propunere”, pe când proiectul de hotărâre este înaintat de deputați – este un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esența.

  În al doilea rând, la declararea stării de urgență a fost încălcat principiul calității legii care derivă din art.23 al Legii Supreme. Prin propunerea respectivă nu s-a regăsit nici o măsură concretă care urma să fie îndeplinită de către organele statului competent în perioada stării de urgență.

  Argumentul precum că „Comisia pentru situații excepționale” le va decide pe parcurs este unul declarativ și neconform prevederilor legale.În al treilea rând, contrar dispozițiilor art.54 din Constituție, actul prin care se declară starea de urgență, lasă loc de interpretări și de acțiuni disproporționate, care pot conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului sub pretextul regimului de urgență națională.

  Formulările vagi, utilizate de la declararea stării de urgență, lasă loc de abuzuri din partea autorităților competente, care ar putea atenta la drepturile și libertățile fundamentale ale omului.Cert este un lucru. Lumea s-a săturat de acest Parlament şi de majoritatea tot mai „naturală” dintre Dodon şi Şor. Și de tot felul de artificii ca să se menţină la putere cu orice preţ. Dar timpul său a expirat. Avea dreptate Dodon când zicea că „этот Парламент не жилец””.

  Articole similare
  Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Lilian Carp și-a înregistrat candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău din partea PAS
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Tinerii PAS, la 2 ani de mandat: Ce am reușit să facem pentru tinerii din Republica Moldova
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.