• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  STOP construcția ghettourilor în Chișinău

  April 2,2021

  Fracțiunea PAS din CMC a organizat astăzi un flashmob spontan la ședința CMC cu genericul „Constituirea alianței mafiei imobiliare în CMC, cu scopul votării proiectelor de decizie care vor pune bazele ghettourilor în municipiul Chișinău, precum și distrugerea nucleului istoric în capitală.

  Fracțiunea PAS din CMC protestează împotriva votării proiectelor de decizie privind aprobarea PUZ-ului (Planul Urbanistic Zonal) din sectorul Botanica (perimetrul str. Burebista – Sarmisegetusa – Grădina Botanică) și cel cu privire la implementarea Regulamentului Local de Urbanism (RLU), care are aviz negativ de la CNA și evidențiază nenumărate încălcări de procedură, cu riscuri de corupție.

  PUZ-ul din sectorul Botanica presupune construcția unui ghettou din blocuri locative imense, cu 2000 de apartamente. Acesta va crea probleme grave pentru locuitorii din zonă, din cauza lipsei infrastructurii sociale, a drumurilor și a transportului. Familiile care vor locui în acest complex locativ imens, se vor confrunta cu lipsa instituțiilor de învățământ, deoarece în apropiere nu există grădinițe și școli cu predare în limba română. Din motiv că nu există grădinițe și școli, părinții vor fi nevoiți să ducă copiii la instituții de învățământ din alte sectoare. Lipsa transportului va crește fluxul de călători în singurul transport public de capacitate mare (la moment autobuzul 23), iar deținătorii de automobile vor sta în ambuteiaje infinite pe străzile deja supraîncărcate.

  Proiectul cu privire la securizare și dezvoltarea zonei Centru – Nucleu Istoric al Orașului Chișinău, propus de Platforma DA, contravine legislației. Propunerea legiferează Regulamentul Local de Urbanism (RLU), care conform Deciziei CMC Nr. 22/40 din 25 decembrie 2008, nu poate fi aplicat în zona centru.

  Cel mai important pas care trebuie făcut pentru salvarea centrului municipiului Chișinău este elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Acesta ar trebui să delimiteze zona centrală care se va dezvolta conform unor reglementări stricte.

  Fracțiunea PAS din CMC NU susține proiecte care vor distruge municipiul Chișinău. Îndemnăm toți reprezentanții Consiliului Municipal Chișinău să ia o decizie rațională pentru a proteja istoria orașului, cât și pentru a crea o dezvoltare durabilă și sănătoasă a Chișinăului.

  Articole similare
  Comunicate CMC
  PAS a depus denunț la PG cu privire la majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  PAS propune taxe locale ECHITABILE pentru businessul mic și mijlociu
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Șefa Apă Canal cu salariu de circa 55 mii lei pe lună, iar Ion Ceban vrea majorarea tarifului cu 74%
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.