• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate de presă

  15 amendamente propuse de PAS la proiectul hotărârii privind declararea stării de urgență

  March 31,2021

  Deputații PAS au propus astăzi, în ședința Parlamentului, 15 amendamente la proiectul hotărârii cu privire la declararea stării de urgență.

  Vă prezentăm mai jos amendamentele:

  1. Termenul declarării stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, textul: „01 aprilie – 30 mai 2021” să fie substituit cu textul „01 aprilie – 15 aprilie 2021”.

  2. Compensarea pierderilor suportate de salariați, deținători de patente   și alte categorii de persoane fizice, cauzate de starea de urgență, cu   cel puțin 1000 lei per săptămână.

  3. Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de   aplicare pentru indemnizația de șomaj, în vederea efectuării   acestora   în termen de trei zile, cât și micșorarea perioadei minime de cotizare de la 12 la 9 luni și includerea dreptului la indemnizație de șomaj și pentru tinerii specialiști.

  4. Instituirea moratoriului pentru agenții economici și persoanele fizice   la plata chiriilor, plăților comunale, plăților fiscale, penalităților.

  5. Instituirea moratoriului pentru controale fiscale și blocare de conturi a agenților economici.

  6. Asigurarea implementării recomandărilor destinate specialiștilor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie în contextual COVID-19.

  7. Să inițieze blocarea imediată a   cheltuielilor publice neprioritare,   inclusiv plafonarea salariilor mari din sistemul public, cu excepția celor din prima linie, în   vederea   asigurării   resurselor   necesare   pentru acoperirea acțiunilor de urgență în combaterea pandemiei.

  8. Să activeze Centrul de dirijare   în   situații   excepționale   al   Comisiei   pentru   Situații Excepționale, cu atragerea   reprezentanților tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea situației pandemice.

  9. Să creeze în cadrul Centrului de dirijare în situații excepționale o celulă de comunicare strategică care va elabora și va asigura implementarea unor campanii de informare orientate pe schimbarea de atitudine și comportament a audienței- ținte vulnerabile.

  10. Elaborarea/actualizarea scenariilor/matricelor/algoritmelor de acțiuni și protocoale de tratament în  dependență de evoluția situației epidemiologice și nivelele de alertă.

  11. Mărirea capacității de testare zilnice a populației cu evaluarea posibilităților laboratoarelor sectorului privat și implicarea plenară a acestora.

  12. Accelerarea campaniei de vaccinare și crearea registrului de programare a populației pentru vaccinare.

  13. Elaborarea   unui   mecanism   electronic   unic   de   evidență   a tuturor infectaților, persoanelor în carantină și persoanelor vaccinate pentru o monitorizare mai bună a situației pandemice

  14. Asigurarea supravegherii stricte și  calitative  a tratamentului cazurilor ușoare și ușor moderate de infecție cu COVID- 19 la domiciliu.

  15. Ajustarea   procedurilor   de   conduită   a   supravegherii persoanelor infectate pentru medicii de familie și a unui mecanism de motivare   a   acestora   în   funcție   de   numărul   persoanelor   infectate supravegheate.

  Amendamentele propuse au fost votate doar de către deputații PAS, astfel nu au întrunit numărul necesar de voturi. Deputații PSRM, Șor, Platforma DA, PD și Pro Moldova nu au susținut aceste propuneri.

  Articole similare
  Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Lilian Carp și-a înregistrat candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău din partea PAS
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Tinerii PAS, la 2 ani de mandat: Ce am reușit să facem pentru tinerii din Republica Moldova
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.