• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate de presă

  Fracțiunea PAS propune modificări legislative ce vor permite creșterea incluziunii sociale și stimularea angajării persoanelor vulnerabile

  March 30,2021

  Deputații PAS, Dumitru Alaiba și Dan Perciun, au prezentat un proiect de lege pentru dezvoltarea antreprenoriatului social ce prevede un spectru larg de stimulente menite să contribuie la incluziunea socială și stimularea angajării persoanelor cu dizabilități, precum și la mobilizarea inițiativei private în vederea rezolvării unui spectru larg de probleme sociale.

  Deputatul PAS Dumitru Alaiba a precizat: „Întreprinderile sociale au un rol comunitar, aportul acestora în angajarea persoanelor defavorizate cu venituri mici este unul imens. Cu toate acestea, avem doar patru entități care au acest statut de întreprindere socială, din cauza că nu există suficiente stimulente. Aceste întreprinderi ajută mulți oameni, care în caz contrar nu ar avea un loc de muncă. Considerăm necesar și imperativ să oferim condiții mult mai atractive pentru dezvoltarea antreprenoriatului social. Una dintre aceste inițiative este scutirea impozitului pe venit. Este una din cele mai des întâlnite solicitări din partea celor din domeniu. Ar fi un mare ajutor din partea statului dacă acești antreprenori ar avea posibilitatea să-și reinvestească banii pentru dezvoltarea întreprinderii”.

  În context, deputatul PAS Dan Perciun a adăugat că întreprinderilor sociale le revine un rol foarte important, pe de o parte prestarea serviciilor sociale, iar pe de altă parte sunt un instrument pentru angajarea persoanelor cu dizabilități: „În Republica Moldova, statul nu înțelege la moment utilitatea acestui tip de activitate. Pe lângă scutirea impozitului pe venit, sugerăm și scutirea de taxele și impozitele locale. Mai mult, în procesul de achiziții publice, propunem ca aceste întreprinderi să fie discriminate pozitiv, deoarece, în afară de activitatea economică pe care o desfășoară, acestea asigură și un bun public pentru societate. Este o practică europeană. Considerăm că aceste măsuri vor duce la dezvoltarea sectorului, la angajarea persoanelor cu dizabilități și vor infuza domeniul serviciilor sociale cu mai multă energie antreprenorială”.

  Articole similare
  Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Lilian Carp și-a înregistrat candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău din partea PAS
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Tinerii PAS, la 2 ani de mandat: Ce am reușit să facem pentru tinerii din Republica Moldova
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.