Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău din 30 martie, din nou au fost incluse subiecte problematice. Și de această dată cei care sunt interesați mai mult de implementarea schemelor de interes personal decât de cel al locuitorilor capitalei, vor încerca să pună la vot proiecte prin care vor pune cruce pe unele zone din oraș.
Printre cele 45 de subiecte care urmează să fie discutate în cadrul ședinței, mai multe din ele au scopul de a satisface interesele personale ale unor agenți economici și funcționari corupți. Printre acestea, 3 proiecte sunt cu abateri extrem de grave, iar fracțiunea PAS din CMC nici într-un caz nu le va vota în formula lor actuală.
1. Securizarea și dezvoltarea zonei Centru – Nucleu Istoric al Orașului Chișinău.
Cel mai important pas care trebuie făcut pentru centrul municipiului Chișinău este elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Acesta ar trebui să delimiteze zona centrală care se va dezvolta conform unor reglementări stricte.
Ceea ce se propune în proiectul propus de Platforma DA, inclus pe ordinea de zi din ședința CMC, contravine legislației. Propunerea legiferează Regulamentul Local de Urbanism, care conform Deciziei CMC Nr. 22/40 din 25 decembrie 2008, nu poate fi aplicat în zona centru.
2. Schimbarea codului urbanistic zonal (PUZ) de la Botanica, care prevede schimbarea statutului a circa 8 ha de teren industrial în rezidențial.
Proiectul presupune construcția unui cartier enorm cu blocuri în care vor locui circa 2000 de familii. Pentru acest complex nu este prevăzută o infrastructură gândită pentru oameni. Familiile care vor locui în aceste blocuri nu vor fi asigurate cu grădinițe, școli, transport public, terenuri de joacă și de agrement etc. Ceea ce propune dezvoltatorul la moment este un ghettou din beton, fără a lua în calcul necesitățile viitorilor locatari.
3 Subiectul cu privire la majorarea capitalului statutar al Întreprinderii Municipale „Parcul urban de autobuze” în scopul achiziționării autobuzelor cu parcurs.
Fracțiunea PAS din CMC s-a expus de mai multe ori despre intenția primarului general Ion Ceban de a achiziționa autobuze vechi fără respectarea cadrului legal în ceea ce privește contractarea serviciilor prin licitație publică. Prin acest proiect se mimează soluționarea parțială a transportului public din Chișinău, iar din banii publici se planifică spălarea de 50 milioane de lei.
Aceste decizii contradictorii nu fac altceva decât să favorizeze interesele unor agenți economici și funcționari corupți, prin încălcarea legislației. Dacă vor fi votate aceste proiecte, locuitorii municipiului Chișinău riscă să rămână fără centru istoric, iar în viitorul apropiat să circule pe străzi supraaglomerate din cauza construcției complexelor locative enorme fără infrastructură și să meargă în transport public învechit.