• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate de presă

  Discursul candidatului la funcția de prim-ministru, Igor Grosu: „Am fost vocea fiecăruia dintre oamenii acestei țări”

  March 25,2021

  Candidatul la funcția de prim-ministru, Igor Grosu, urma să prezinte în plenul Parlamentului programul de guvernare și membrii Cabinetului de miniștri.

  Vă invităm să citiți discursul integral:

  „Dragi cetățeni,

  Azi vin în fața dumneavoastră cu un program de guvernare anticriză responsabil și cu o echipă de profesioniști care, în ciuda tuturor obstacolelor, știu cum să ia măsuri urgente care să salveze oamenii și economia și să îmbunătățească situația gravă în care se află țara.

  Am vorbit de la această tribună de nenumărate ori. Lucrurile pe care le-am spus de la această tribună au arătat nevoile și durerile auzite zi de zi de la cetățeni. Vocea mea a fost vocea oamenilor pe seama cărora unii se îmbogățeau ilegal prin scheme de corupție. Vocea mea a fost vocea celor care cereau dreptate. A celor care așteptau ca statul să fie de partea lor în momentele grele. A medicilor lăsați singuri în fața pandemiei. A bătrânilor lăsați pe cont propriu – fără bani de medicamente și alimente. A familiilor care au rămas fără lucru și venituri. A agricultorilor care nu pot începe lucrul de primăvară. A oamenilor de afaceri care au intrat în faliment. 

  Am fost vocea fiecăruia dintre oamenii acestei țări.

  În ultima vreme această voce a devenit tot mai indignată, tot mai supărată, tot mai obosită. Din păcate, această voce în ultima vreme a fost tot mai puțin auzită și tot mai mult ignorată. Ignorată de cei care trebuie să apere interesul cetățenilor. Pentru că asta este misiunea noastră, nu-i așa? Să reprezentăm oamenii și să muncim pentru ca ei să trăiască mai bine. 

  Dar ce a devenit astăzi acest Parlament? O mașinărie de vot pentru împărțeala schemelor. O instituție în care votul majorității deputaților se dă pentru legi ce ne izolează tot mai mult de restul lumii, ne privează de asistență externă, de proiecte și investiții. Un Parlament în care majoritatea deputaților sunt preocupați doar de păstrarea funcțiilor. Aș putea spune foarte multe despre acest Parlament, căci sunt martor zi de zi al nepăsării și cinismului cu care cei mai mulți deputați iau decizii. Aș putea povesti cum se fac înțelegeri fără niciun gând ca ele să fie respectate. Aș putea vorbi despre modul în care se găsesc voturi și se cumpără deputați.

  Însă azi mă aflu aici în altă calitate. Sunt la această tribună în calitate de candidat la funcția de Prim-ministru propus de Președintele Maia Sandu. Vorbesc dintr-o postură diferită, dar cu aceeași voce – vocea oamenilor.

  Și știm cu toții ce ne cer astăzi oamenii. 

  Oamenii ne cer să luăm măsuri imediate pentru a ieși din criza pandemică. Să oferim compensații pentru categoriile de cetățeni afectați de restricții și pandemie. Să deblocăm asistența externă și să aducem bani pentru sectoarele prioritare. Să scoatem presiunea de pe sistemul de sănătate și să suplinim locurile spitalicești pentru a face față îmbolnăvirilor. Să oferim medicilor sprijin financiar și logistic pentru a trece peste situația critică. Să accelerăm vaccinarea pentru a putea reveni la normalitate. Să cumpărăm mai multe tipuri de vaccin de calitate la preț corect în interesul public. Să punem la punct reguli și proceduri clare pe care oamenii să le înțeleagă și respecte, iar instituțiile să supravegheze implementarea lor. Să asigurăm tratamentul și medicamentele necesare pentru cei bolnavi. Să nu admitem creșteri nejustificate ale prețurilor la produse importante. Să venim cu ajutor pentru bătrâni, cei nevoiași, cei care au rămas fără locuri de muncă. Să oferim suport pentru companiile afectate, pentru întreprinderile care păstrează locuri de muncă și pentru agricultori ca să-și înceapă munca de primăvară. Și, nu în ultimul rând, să curățăm instituțiile de personaje corupte, care și pe timp de criză continuă să se îmbogățească. Să nu admitem scheme care sărăcesc cetățenii și aduc bani ilegali unor grupuri mafiote. Să oprim achizițiile inutile din bugetul statului. Să dăm peste mână celor care ne fură.

  Oamenii ne cer aceste lucruri nu de ieri, nu de azi. Le cer de mai bine de un an. Oamenii au înțeles și au simțit prea dur pe propria piele că nu se pot baza pe acest Parlament. Și cer ca el să plece. Oamenii cer alegeri anticipate și un parlament responsabil, legitim, cu deputați care le reprezintă interesele și nu se vând ca la piață. Eu știu că acest parlament nu este o instituție de încredere și că doar alegerile anticipate pot curăța această sală de hoți și oameni meschini. Însă astăzi nu voi vorbi despre anticipate. Azi voi vorbi despre ce avem de făcut urgent pentru oameni.

  Tocmai pentru a îndeplini ceea ce ne cer oamenii am pregătit un Program de Guvernare „Moldova Sănătoasă” care să acționeze în beneficiul oamenilor. În calitatea mea de candidat la funcția de Prim-ministru vă solicit votul de învestitură. Guvernul se angajează să orienteze mandatul pe gestionarea cât mai responsabilă a crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți și organizarea alegerilor anticipate libere și corecte. 

  În plan imediat, Guvernul va solicita Parlamentului declararea stării de urgență pe o perioadă de 2-3 săptămâni pentru a rupe lanțul de răspândire a virusului, conform deciziei și recomandării Consiliului Suprem de Securitate din 13 martie 2021. Această solicitare va prevede împuternicirea Comisiei pentru Situații Excepționale cu competențele necesare pentru implementarea unui pachet de măsuri anticriză pentru gestionarea crizei sanitare, susținerea veniturilor populației și a întreprinderilor, în special în sectoarele afectate. 

  Costul pachetului anticriză este estimat la 11 miliarde de lei, sau 5% din Produsul Intern Brut, un nivel similar cu ajutorul de stat oferit de alte țări. Acest cost va fi acoperit din optimizarea cheltuielilor autorităților publice, executarea mai bună a proiectelor mari și mobilizarea finanțării ieftine din partea partenerilor externi

  Accentuez: dacă o majoritate de deputați va susține Guvernul și acest program de guvernare, această majoritate se angajează să susțină și competențele adiționale ale guvernului pentru implementarea programului și gestionarea eficientă a crizei sanitare, sociale și economice.

  În termen mediu, Guvernul prezintă o viziune pro-dezvoltare, axată pe transformarea profundă a instituțiilor statului, astfel ca ele să lucreze pentru bunăstarea oamenilor și prosperarea țării.

  Guvernul va comunica clar și detaliat cu oamenii despre schimbările propuse și va acționa ferm dacă o majoritate de deputați în Parlament se va opune acestor schimbări, inclusiv prin angajarea răspunderii pentru proiecte de legi și mobilizarea populară în susținerea acestora. Guvernul va asigura toate condițiile pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate libere și democratice, cu respectarea tuturor măsurile epidemiologice pentru asigurarea securității cetățenilor. 

  Prioritățile echipei noastre în perioada imediat următoare sunt:

  Prioritatea 1.

  Implementarea unui pachet anticriză comprehensiv de susținere a populației și a economiei.

  Guvernul își va angaja răspunderea pe inițiative legislative și va adopta hotărâri de guvern pentru a implementa un pachet comprehensiv de susținere a populației și a economiei pe timp de criză. 

  Pentru gestionarea eficientă a crizei sanitare COVID-19:

  Pentru creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile:

  Pentru menținerea locurilor de muncă și susținerea întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici și mijlocii în ramurile cele mai afectate:

  Pentru susținerea autorităților locale:

  Pentru mobilizarea resurselor pentru pachetul de suport și deblocarea asistenței externe:

  Prioritatea 2.

  Curățarea instituțiilor statului de influență obscură, pentru a combate schemele de corupție și a opri furtul din banul public 

  Pentru eliminarea influenței obscure asupra instituțiilor statului și combaterea corupției:

  Prioritatea 3.

  Crearea condițiilor necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate libere și corecte

  Pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate libere și corecte:

  Acestea sunt măsurile imediate pe care le vom lua pentru a salva și proteja viețile oamenilor și economia țării. Am toată încrederea în echipa pe care o propun astăzi. Natalia Gavrilița, Viorel Cibotaru, Mihai Popșoi, Ala Nemerenco, Sergiu Litvinenco, Andrei Spînu, Vladimir Bolea, Ana Revenco, Anatolie Nosatîi, Anatolie Topală sunt oameni dedicați, de multă vreme, rezolvării problemelor cetățenilor și dezvoltării țării. Îi cunosc pe fiecare personal și știu cu cât curaj luptă pentru dreptate și pentru cetățeni. Am certitudinea că-și vor da toată silința pentru a îndeplini obiectivele și promisiunile făcute.

  Ceea ce ne ghidează este dorința ca fiecare dintre cetățenii Republicii Moldova să trăiască într-o țară liberă, a bunăstării. Eu vreau ca cei trei copiii ai mei să trăiască într-o țară dezvoltată, care să le ofere siguranță, servicii de educație de calitate, oportunități profesionale și de dezvoltare, venituri bune și, desigur, democrație. Eu vreau ca mamele noastre să poată reveni acasă într-o zi, să stea cu nepoții și să aibă o bătrânețe fericită aici, în Moldova. Eu vreau aceste lucruri firești pentru toți copiii, părinții și bunicii din țara noastră. Și sunt sigur că aceste lucruri le vor toți cetățenii noștri. 

  Dragi cetățeni, 

  Suntem cu toții martorii unei crize de încredere profunde, remarcate în toate domeniile. Oamenii nu au încredere în instituțiile de stat care trebuie să-i protejeze. Obținem ajutor mai repede de la guvernele altor state decât de la propriul guvern. Oamenii nu au încredere în justiție și în organele de drept. Nu au încredere în ziua de mâine. Oamenii nu au încredere unii în alții. Zidul încrederii, dărâmat timp de 30 de ani, va fi greu de restabilit. Știu cât de mult avem de muncit pentru ca cetățenii noștri să creadă din nou în ziua de mâine, în viitorul copiilor, în faptul că statul există pentru a-i ajuta. Vreau să muncesc pentru această încredere. 

  Nu știu ce vor decide deputații. Știu că sunt deputați cărora le este frică de alegeri anticipate, dar mai știu și că sunt și deputați corecți care recunosc că acest parlament s-a discreditat și nu este capabil să genereze soluții pentru problemele oamenilor. Știu, de asemenea, că unii deputați au promis să demită guvernul meu la scurt timp după ce va fi votat. Și că unii sunt gata să dea votul nu pentru programul pe care îl propunem noi, ci doar de dragul păstrării fotoliilor. Dacă guvernul va fi votat, oricare ar fi motivele acestui vot, noi vom face ce ne cer cetățenii – vom găsi ajutor pentru oameni, vom acționa pentru a opri răspândirea virusului, vom sprijini medicii, agricultorii, profesorii, vom curăța instituțiile de persoane corupte, vom lupta cu cei care fură banul public, vom stabiliza situația în țară și vom insista în continuare pe declanșarea alegerilor anticipate. 

  Pentru deputați am un singur mesaj: indiferent ce motive aveți, indiferent ce argumente vor sta la baza deciziei voastre, noi vom urma și în continuare DOAR interesul oamenilor. Nu vom accepta șantajul, nu vom face compromisuri.

  Dragi cetățeni, suntem conștienți că va fi greu. Înțelegem că acest Parlament, chiar dacă ne votează, ne va pune bețe în roate și va sabota eforturile noastre. Știm că nu vom putea face tot ce ne dorim pentru a face viața cetățenilor mai repede mai bună. Înțelegem că vor încerca să dea vina pe noi pentru eșecurile lor și consecințele guvernării lor proaste de până acum. Suntem conștienți cât de mult avem de muncit pentru a rezolva problemele urgente. Însă suntem siguri și vă promitem un lucru: suntem împreună în lupta pentru țara noastră și nu ne vom clinti din acest drum. 

  Suntem alături și împreună cu voi.”

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Youth are o nouă echipă de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.