Vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun a prezentat astăzi, într-un briefing de presă, cinci soluții pentru a stimula angajarea persoanelor cu dizabilități. Dan Perciun a înregistrat în Parlament și un proiect de lege în acest sens.
Potrivit deputatului, din cele 180 de mii de persoane cu dizabilități din Republica Moldova, doar fiecare a 5-a persoană cu dizabilitate aptă de muncă este ocupată, iar autoritățile fac prea puțin pentru a ajuta atât angajatorii, cât și aceste persoane să se integreze pe piața muncii. Pentru comparație, în România, fiecare a doua muncește, în Estonia 2 din 3 persoane cu dizabilități sunt angajate.
„Salariile mai mici, lipsa unei infrastructuri de transport adecvate, lipsa oportunităților educaționale ajustate la nevoile persoanelor cu dizabilități, inaccesibilitatea clădirilor sunt doar unele dintre problemele care determină ocuparea atât de redusă a acestei categorii de persoane. Statul cheltuie mult pe tot felul de plăți sociale în loc să investească, în primul rând, în instruirea și angajarea persoanelor cu dizabilități. Optica trebuie schimbată.
În ultimii ani, au fost implementate un șir de măsuri pentru a încuraja angajatorii să ia la lucru mai multe persoane cu dizabilități. Impactul acestor măsuri, însă, este redus. În 2020 prin intermediul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost plasate în câmpul muncii doar 215 persoane cu dizabilități, cu doar 18 persoane mai mult decât în 2019. Numărul persoanelor cu dizabilități plasate în câmpul muncii anual este în continuă scădere din 2015. Resursele alocate de către stat pentru stimularea angajării acestor persoane nu se valorifică. Din cele 4.6 milioane de lei alocate pentru subvenționarea angajării doar 5% au fost executate în 2019, iar în 2020 din cele 25 de milioane planificate s-au cheltuit doar 2.5 milioane, 10%. Problema nu este disponibilitatea resurselor financiare, statul alocă bugete, dar acestea nu se cheltuie”, a explicat Dan Perciun.
Pornind de la recomandările experților, discuțiile cu asociațiile persoanelor cu dizabilități și antreprenorii, PAS propune câteva măsuri suplimentare pentru a stimula angajarea persoanelor cu dizabilități.
Modificarea Legii 105 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj prin:
a) Acordarea dreptului angajatorului de a utiliza subvenția destinată amenajării locului de muncă nu doar pentru echipamente, ci și pentru angajarea unei persoane de suport și adaptarea spațiului de lucru.
b) Majorarea subvenției prevăzute pentru subvenționarea salariului unei persoane cu dizabilitate de la 30% din salariul mediu la 50% din salariul mediu pe economie. Angajatorii vor primi 4358 de lei, timp de 6 luni, în cazul angajării unei persoane cu dizabilități, cu 1744 de lei mai mult decât astăzi.
c) Crearea unui nou tip de subvenție destinată compensării cheltuielilor de transport pentru persoanele cu dizabilități. Costurile mari pentru transport sunt un impediment major pentru angajarea persoanelor cu dizabilități din mediul rural.
d) Acordarea dreptului inclusiv pentru angajatorii din sectorul public de a beneficia de subvenția pentru adaptarea locului de muncă. Prevederile actuale acordă acest drept doar angajatorilor privați.
e) Modificarea Codului Muncii prin excluderea interdicției de a angaja persoanele cu dizabilități pentru o perioadă de probă. Prevederile actuale spun că persoanele cu dizabilități nu pot fi angajate pentru o perioadă de probă de 3 luni. Intenția este nobilă, dar astăzi joacă rolul unui impediment, pentru că angajatorii, având anumite prejudecăți, nici măcar nu vor să ofere șansa unei persoane cu dizabilități să încerce să-și arate capacitățile. Astfel, persoanele cu dizabilități nu sunt angajate din start. Excluderea acestei prevederi ar elimina această barieră.
Modificările propuse nu necesită cheltuieli suplimentare și vor fi putea fi implementate din contul utilizării depline a resurselor financiare deja planificate pentru anul 2021 care riscă iarăși să nu fie executate ca și în anii precedenți. Implementarea acestor schimbări este un pas înainte în vederea angajării unui număr mai mare de persoane cu dizabilități și integrării cu succes a acestora în societate.