• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  8 martie este despre șanse egale, libertate și siguranța femeilor

  March 8,2021

  De Ziua Internațională a femeii, Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău vine cu un altfel de mesaj: „8 martie, nu este despre flori. 8 martie este despre șanse egale, libertate și siguranța femeilor.”

  De 8 martie consilierele și consilierii PAS propun acțiuni concrete pentru îmbunătățirea protecției femeilor pe străzile capitalei, dar și asigurarea șanselor egale în perioada de încadrare în câmpul muncii după naștere.

  Potrivit datelor privind starea infracționalității pe teritoriul Republicii Moldova, în 2020 topul cu cea mai mare rată de comitere a infracțiunilor sunt străzile. De la infracțiuni ușoare, furturi, huliganism, jafuri, vătămări intenționate, pungășie, hărțuire, până la violuri. Circa 33% din numărul total de infracțiuni sunt comise în mun. Chișinău.

  Porțiunile de drum public fără iluminare din mun. Chișinău, favorizează rata infracționalității pe stradă. 365 de zile din an, femeile nu sunt în siguranță când merg pe străzile fără iluminare stradală.

  Fiecare din noi avem mame, soții, surori, prietene, care se întorc mai târziu de la locul de muncă. Femeile trebuie să se simtă în siguranță atunci când merg pe stradă, atât ziua cât și noaptea.

  Fracțiunea PAS din CMC, va înainta un proiect de decizie, prin care va obliga Primăria, în conlucrare cu Poliția, să instaleze iluminat stradal și monitorizare video în cele mei periculoase zone din oraș.

  O altă problemă cu care se confruntă familiile din Chișinău, mai ales mamele, este că nu se pot întoarce curând în câmpul muncii după nașterea copilului. Acest lucru are loc din cauza că nu există suficiente grădinițe și creșe unde ar putea fi lăsați copii în timpul orelor de muncă. Din acest motiv femeile nu se pot bucura de independență financiară, iar ulterior și de o pensie egală cu cea a bărbaților.

  În mun. Chișinău, anual sunt date în exploatare peste 6000 de apartamente noi. Se construiesc complexe locative imense. Însă nu se construiesc cu aceeași viteză grădinițele și creșele.

  Fracțiunea PAS din CMC, va veni cu propuneri de modificări legislative care vor prevedea crearea creșelor și grădinițelor la darea în exploatare a blocurilor locative. Această prevedere va ajuta femeile să se încadreze mai ușor în câmpul muncii după naștere, iar în timp va diminua diferența de venituri între bărbați și femei.

  Noi trebuie să creăm oportunități egale pentru femei și bărbați în câmpul muncii.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ion Ceban a dus la faliment Apă-Canal și amenință că va deconecta apa
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.