• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate de presă

  (video) Radu Marian prezintă „Socialiștii corupți și incompetenți care administrează țara”

  March 3,2021

  Partidul Socialiștilor guvernează această țară și o fac în mod dezastruos. Declarația aparține deputatului PAS, Radu Marian. Potrivit lui, Partidul Socialiștilor, de două luni, insistă că nu mai este la guvernare, chiar dacă marea majoritate a șefilor numiți de ei în fruntea instituțiilor publice, întreprinderi de stat și miniștri, au rămas în funcție. Drept urmare, Radu Marian se va adresa Procuraturii, Curții de Conturi, dar și altor instituții, pentru a investiga aceste fapte. 

  În acest sens, deputatul a prezentat o listă de oameni puși în funcție de PSRM, care s-au remarcat prin incompetență și implicare în acte de corupție.

  1.      Ghenadie Țepordei- Agenția Proprietăți Publice

  Agenția Proprietăți Publice (APP) este una din cele mai importante instituții de stat, care administrează active în valoare de 30 miliarde lei, sau aproape 15% din PIB. Țepordei, împreună cu directorii săi adjuncți (pe pe care i-a angajat fără concurs), au acaparat controlul asupra întreprinderilor de stat în interes propriu.

  Ghenadie Țepordei a lichidat două direcții cheie din APP care au sarcina să monitorizeze eficiența întreprinderilor de stat și să prevină actele de corupție: Direcția Securitate economică și gestiunea riscurilor; Direcția monitorizare a patrimoniului public.

  Motivul lichidării acestor direcții este simplu – de a ascunde ilegalitățile care se comit.

  De asemenea, Țepordei promovează în funcție oameni cu reputație suspectă. Șefa direcției relații funciare și bunuri imobile – Chilaru Natalia,  este figurant într-o cauză penală  pe fapta abuzului  de serviciu, iar șeful direcției planificare, analiză și evaluare – Serghei  Mardari, este la fel, figurant în cauza penală, dosarul „Giuvaer”, pornită pe faptul abuzului în serviciu, soldat cu urmări grave ale intereselor publice și a falsului în acte.

  Acești doi oameni au fost suspendați în funcție de către Guvernul Sandu, însă au fost repuși înapoi de către Guvernul Chicu- Dodon.

  2.      Adrian Onceanu – directorul la Calea Ferată din Moldova

  Adrian Onceanu este coleg de facultate și cumătru cu Igor Dodon. Desigur, problemele de la CFM sunt vechi, dar sub conducerea actuală, lucrurile au degradat în continuare.

  De exemplu, în anul 2020, conform unor surse din interior, întreprinderea a pierdut 30 milioane de lei doar din furtul de motorină, pus la cale de o rețea infracțională. Onceanu a primit toate materialele și dovezile, dar nu a întreprins absolut nimic.

  Din cauza neregulilor depistate și fraudelor, în februarie anul acesta, Banca Europeană a suspendat intenția de acordare a unui credit de câteva zeci de milioane de euro Căii Ferate.

  3.      Vitalii Zaharia, administrator interimar Poșta Moldovei

  Vitalie Zaharia este prieten de familie al lui Igor Dodon. În prezent, în timp ce acesta este administrator interimar, Poșta Moldovei este în prag de faliment, înregistrând pierderi financiare de 35 milioane de lei în primele 9 luni ale anului 2020. O astfel de situația  critică nu a fost înregistrată pe parcursul ultimilor 10 ani.

  Aceste pierderi se datorează inclusiv achizițiilor ineficiente. În iunie-iulie 2020, Poșta Moldovei a trimis o solicitare de achiziții către APP de 45 de milioane de lei, fără să argumenteze în niciun fel calculele și justificarea acestor (foto). De exemplu, printre lista de „cumpărături” se găsește și „achiziționarea lucrărilor de reparație capitală”, în valoare de 6.2 milioane lei pentru 9 oficii poștale sătești, adică aproape 700.000 lei per oficiu  – o sumă mult prea exagerată.

  Cel mai recent scandal în care a fost implicat Zaharia a fost legat de mărturiile directorului oficiului poștal Bălți, care a declarat că acest oficiu  s-ar fi transformat în filiala de partid a PSRM-ului în timpul alegerilor prezidențiale. 

  4.      Veaceslav Frunze – administratorul Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian (MOLDATSA)

  MOLDATSA este una din cele mai râvnite întreprinderi de stat din Moldova, care oferă salarii enorme. Șeful acesteia, Veaceslav Frunze, având un salariu  de aproape 100.000 lei pe lună.

  Veaceslav Frunze se află în funcția de administrator interimar Moldatsa din 2018 și este cel care a dezvoltat tradiția de a aduce în întreprindere oameni din motive exclusiv politice.  O dată cu învestirea Guvernului Chicu, a trecut sub influența PSRM-ului. 

  S-a remarcat prin cheltuieli astronomice și nejustificate la întreprindere. De exemplu, a construit acest gard modest de 100 de metri pentru care a cheltuit, atenție – 1.8 milioane de lei, adică 1000 USD/metru (vezi factura aici). Firma care a construit acest gard – Magda SRL, este aceeași firmă implicată în reparația memorialului „eternitate” din  2020.  

  5.      Serghei Gramma – director general Furnizarea Energiei Electronice Nord (FEE-or)

  Consilier municipal în Bălți din partea PSRM. A ajuns în funcție în urma unui concurs mimat în iunie-iulie 2020. Pentru ca domnul Gramma să întrunească condițiile de participare la concurs,  Consiliul societății a modificat regulamentul, astfel încât una din condițiile-cheie, care prevedea faptul că potențialul candidat trebuie să posede o experiență de cel puțin 3 ani în domeniul administrării afacerilor, a fost eliminată.

  Gramma primește un salariu net lunar de atenție – 46.000 lei!

  6.      Pavel Perju – administrator ÎS Fabrica de Sticlă din  Chișinău

  Pavel Perju este fratele ministrului Agriculturii, Ion Perju. Acesta a câștigat concursul mimat pentru ocuparea funcției de administrator al întreprinderii, desfășurat la 20 ianuarie curent.

  Până la câștigarea concursului, Perju a activat în calitate de administrator interimar al acestei întreprinderi, perioadă în care au fost dublate neîntemeiat cheltuielile fabricii, în special la procurarea materiei prime, acestea fiind procurate la prețuri exagerate.

  7.      Veaceslav Potop   – administrator interimar Administrația de Stat a Drumurilor

  Numit în funcție în aprilie 2020 de către șeful APP. Este persoană controversată, implicată în mai multe scheme criminalele în perioada în care activa la Agenția de Supraveghere Tehnică, în calitate de director adjunct. Iar în vara anului 2019, Potop a fost arestat într-un dosar de corupție. 

  Conform informațiilor disponibile, Potop, folosind în interes personal funcția deținută, în complicitate cu funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice și angajați ai unei întreprinderi, fondată de către soția acestuia, au favorizat procesul de  recepționare ilegală a lucrărilor cadastrale pentru construcții neautorizate sau construite cu abateri.

  Deputatul Radu Marian  a mai precizat că lista poate continua la nesfârșit, cu oameni loiali PSRM, sau șefi de pe timpul lui plahotniuc, readuși în funcție: 

  De exemplu:

  Serghei Pușcuță – actualul șef al Fiscului. Fostul ministru al finanțelor în perioada guvenului Chicu n-a plecat nicio secundă de la guvernare.   

   Denis Șova – director general la Cricova – consilier local PSRM. Acesta ar fi fost implicat în scheme frauduloase în perioada în care a fost director la centrul de business și turism Cricova-vin.

  Vladislav Zara – șeful ASP, omul promovat în trecut de Plahotniuc, aflat acum sub influența lui Dodon și PSRM . Posesor al unui automobil proaspăt achiziționat anul acesta – BMW X7 hibrid de peste 100.000 euro. De unde are bani? Nu e clar.

  Dumitru Cojocaru, șef la Moldsilva. Cel care coordonează tăierile ilegale din pădurile din Moldova, menține în funcții înalte condamnați penali. El însuși a fost dat afară în trecut pentru implicarea în tăieri ilicite în proporții deosebit de mari și a fost repus în funcție de Guvernul Chicu.

  Vladislav Cotici – director la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Conducerea a fost vizată recent într-o investigație JurnalTV, în care angajații ANSA cer mită de la agenți economici în schimbul autorizațiilor. De asemenea, aceștia declară că lunar, din mită, la ANSA acumulează 3 milioane de euro.

  „În următoarele zile, mă voi adresa Procuraturii, Curții de Conturi, inspecției financiare și altor instituții, pentru a investiga aceste fapte. Însă sunt slabe șanse că instituțiile de drept, în situația actuală, vor avea curajul să facă dreptate. Unica metodă de a curăța rapid aceste instituții este să avem un Parlament curat, care să ofere o guvernare puternică și stabilă care să lupte cu corupția

  Sper că acum e clar de ce Dodon nu vrea anticipate. La fel ca și Plahotniuc, Dodon și PSRM se țin disperat de putere. Ei nu vor anticipate pentru că vor să-și mențină oamenii corupți în funcții”, a punctat deputatul într-un video. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Youth are o nouă echipă de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.