• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  Sergiu Litvinenco: Tamara Chișca-Doneva, una din judecătoarele din dosarul „Gemenii”, numită vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție de către PSRM-Șor

  March 3,2021

  Comisia juridică a aprobat astăzi, 3 martie, un raport favorabil de numire a Tamarei Chișca-Doneva în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Tamara Chișca-Doneva este unul din judecătorii care se face vinovat de condamnarea Republicii Moldova în dosarul „Gemenii”, în urma căruia Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri de 70 de milioane de lei, a anunțat, într-un briefing, deputatul PAS Sergiu Litvinenco. 

  Pentru susținerea numirii doamnei Tamara Chișca-Doneva au votat patru deputați socialiști din Comisie, deputatul din partidul Șor Denis Ulanov și deputatul Eugen Nichiforciuc. De menționat că ședința a avut loc cu ușile închise, deși au fost examinate subiectele privind numirea a două vicepreședinți și a încă 4 judecători la Curtea Supremă de Justiție.

  „Iată că în loc de tragerea la răspundere penală, asistăm la promovarea doamnei Tamara Chișca-Doneva în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție de către același partid, premierul căruia, a criticat anterior promovarea persoanei date.

  Imediat după ce a fost această condamnare de la CtEDO, chiar prim-ministrul socialiștilor, Ion Chicu, a afirmat că este o decizie fără precedent, că judecătorii trebuie să fie trași la răspundere penală și a solicitat ministrului justiției să facă plângere la Procuratura Generală. Totodată, Chicu a spus că, din punct de vedere moral, doamna Chișca-Doneva nu ar trebui să pretindă la această funcție și spera că Parlamentul nu va aproba o astfel de promovare. 

  O astfel de decizie este sfidătoare și arată adevărata față a acestui Parlament. În primul rând, este o dovadă clară că majoritatea PSRM-Șor funcționează perfect. Mai ales când vine vorba de promovarea în funcții a oamenilor cu grave probleme de integritate. Astfel de numiri induc impresia atât în societate, cât și în sistemul de justiție, că nu contează integritatea, că nu contează dosarele pe care le examinezi și ce decizii dai. Curățarea sistemului printr-o astfel de abordare este imposibilă. 

  Chiar dacă admitem, ipotetic, că în cazul dosarului Gemenii doamna Chișca-Doneva nu a acționat cu rea credință, însuși faptul că o astfel de decizie există și că această persoană a participat la luarea acesteia, creează precondiții pentru a pune sub semnul întrebării ulterioarele decizii pe care le va lua doamna respectivă și colegiul pe care îl va conduce.

  Teoretic în plenul Parlamentului această decizie poate fi respinsă. Însă după cum se vede, majoritatea PSRM-Șor este beton. Dacă mai lăsăm acest Parlament încă doi ani, putem stinge lumina în Republica Moldova. Când te uiți la astfel de decizii, îți dai seama că necesitatea dizolvării Parlamentului este cu atât mai iminentă”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  OT Ialoveni și-a ales conducerea
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  OT PAS Bălți și-a ales noua conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Parlamentul începe procedura de inițiere a unui Referendum republican de aderare la Uniunea Europeană
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.