• Partidul Acțiune și Solidaritate

  • Comunicate CMC

    𝟳 pași pe care trebuie să-i întreprindă primăria pentru soluționarea problemei câinilor maidanezi din Chișinău

    March 18,2021

    Câinii îşi iubesc prietenii şi îşi muşcă duşmanii, spre deosebire de oameni, care sunt incapabili să simtă iubirea pură, amestecând iubirea cu ura.” © Sigmund Freud

     La Chișinău, problema câinilor maidanezi este una foarte veche. Subiectul apare în vizorul presei doar atunci, când este atacat un copil, iar Primăria, la rândul ei, nu ratează oportunitatea de a veni cu promisiuni deșarte pentru a-și face publicitate pe seama patrupezilor vagabonzi. 

    Același lucru s-a repetat recent, când 2 adolescenți au fost atacați de maidanezi într-un cartier din capitală. Atunci, Primarul General Ion Ceban a venit cu replici ofensatoare la adresa apărătorilor drepturilor animalelor și cu instigare la ură față de bieții câini vagabonzi.

    Însă, discursurile de ură nu duc la rezolvarea problemei maidanezilor, care este una destul de complexă. Nu este nevoie de cercetări deosebite pentru a găsi soluția reducerii numărului maidanezilor de pe străzile capitalei. La nivel mondial, există state care au adoptat politici de succes în acest sens, de la care poate învăța și administrația publică locală din municipiul Chișinău.

    Exemplele altor țări, precum Germania, ne arată, că prin adoptarea unor regulamente, dar și prin respectarea lor de către autorități, câinii maidanezi nu mai sunt o povară pentru locuitorii orașelor. Iată ce pași au întreprins autoritățile din Germania pentru a reduce drastic numărul câinilor maidanezi: 

    🟢 Au creat un registru de evidență a tuturor animalelor de companie. 

    🟢 Au obligat proprietarii să plătească o taxă pentru fiecare câine deținut. Evident, că mărimea impozitului per câine este stabilită în funcție de zonă: urbană sau rurală, cât și de numărul de patrupezi.

    🟢 Au microcipat animalele de companie, pentru a fi identificate în caz de pierdere și returnate la adresa stăpânilor. 

    🟢 Au prins, sterilizat și microcipat toți câinii maidanezi, astfel încât, atunci când au fost întorși în stradă, aceștia nu s-au mai putut înmulți și putea fi identificată locația lor în oraș.

    🟢 Au creat aziluri pentru adăpostirea temporară a câinilor maidanezi.

    Cheltuielile de întreținere a azilurilor este efectuată din taxele colectate de la proprietarii de câini, din donații, din vânzarea câinilor către persoanele care doresc să adopte animale de companie, dar și din alocații de la stat. 

    𝗖𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰𝗮̆ 𝗮𝘂𝘁𝗼𝗿𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗹𝗲 𝗶̂𝗻 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗿𝗮̂𝗻𝗱?

    Numărul mare al câinilor maidanezi este cauzat de două probleme centrale: abandonul de către proprietari și lipsa sterilizării.

    Crearea unui registru de evidență a câinilor din Chișinău, ar permite eliminarea fenomenului abandonului câinilor. Astfel, persoanele care vor vrea să cumpere un câine, vor trece printr-un proces care îi va face să înțeleagă care sunt adevăratele costuri și responsabilități. 

    Sterilizarea câinilor maidanezi nu va permite înmulțirea lor. Pe termen lung, această practică va diminua numărul câinilor de pe străzile capitalei. 

    𝗖𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗺𝘂𝗻𝗶𝗰𝗶𝗽𝗶𝘂𝗹 𝗖𝗵𝗶𝘀̦𝗶𝗻𝗮̆𝘂?

    În 2019, a fost aprobat Regulamentul privind întreținerea animalelor de companie cu și fără stăpân și Regulamentul privind capturarea, transportarea, evidența și îngrijirea câinilor și a pisicilor fără supraveghere și fără stăpân din municipiul Chișinău. 

    Problema este, că aceste Regulamente nu sunt respectate și aplicate de instituțiile publice. De gestionarea câinilor maidanezi este responsabilă Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate

    În activitatea Regiei Autosalubritate au fost constatate un șir de încălcări grave precum:

    Eliberarea câinilor nesterilizați în oraș, aceștia fiind marcați deja cu etichete care semnifică, precum că ar fi sterilizați, dar în realitate nasc apoi pui.

    Eliberarea neautorizată a câinilor în suburbii și parcuri. Doar în anul 2020, au fost eliberați circa 200 de câini în suburbiile Stăuceni, Bubuieci, Cricova și în parcurile capitalei. 

    Nu este dusă o evidență a câinilor. Nu se cunoaște câți câini și unde se află. 

    Lipsa unei evidențe a medicamentelor. Motiv din care a fost stopat lucrul cabinetului medical din cadrul Necropolei. 

    Lipsa transparenței privind cheltuielile pe care le suportă instituția pe fiecare tip de lucrări, dar și lipsa dovezilor de prindere, sterilizare și executare a lucrărilor. 

    Încălcând standardele veterinare și fără acordul Consiliului Municipal Chișinău, în 2020 au fost construite voliere pentru câini în valoare de 1 mil. 350 mii lei. Acest lucru a avut loc, chiar dacă Regia Autosalubritate a primit aviz negativ de la comisia locativ comunală. 

    Necropola nu a fost pregătită pentru sezonul rece,  sunt insuficiente voliere sau supraîncărcate și lipsesc materialele necesare pentru întreținerea animalelor după sterilizare. 

    Încălcări ale normelor veterinare la Necropolă, depistate de ANSA. 

    Fracțiunea PAS din CMC propune 𝟳 𝗽𝗮𝘀̦𝗶 𝗽𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆-𝗶 𝗶̂𝗻𝘁𝗿𝗲𝗽𝗿𝗶𝗻𝗱𝗮̆ 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝗮

    Aceste nereguli, din partea Întreprinderii Municipale Regia Autosalubritate, duc la extinderea problemei câinilor maidanezi din municipiul Chișinău, contribuie la creșterea numărului de câini fără stăpâni și sporește cheltuielile necontrolate a banilor publici. 

    Există 7 pași simpli pentru a soluționa problema câinilor maidanezi din Chișinău:

    🟡 Asigurarea cu personal a Secției privind Controlul și Protecția Animalelor din cadrul Direcţiei generale locativ-comunală şi amenajare (DGLCA).

    🟡 Încheierea unui contract strict și exhaustiv între Regia Autosalubritate și DGLCA, care să oblige Regia să asigure evidența strictă a activității sale în domeniu.

    🟡 Asigurarea unei evidențe stricte a procesului de prindere, sterilizare, întreținere și întoarcere în habitatul natural.

    🟡 Asigurarea respectării normelor veterinare în Necropolă.

    🟡 Extinderea perioadei de activitate a Serviciului de Capturare a animalelor.

    🟡 Încheierea acordurilor, pe bază de transparență, cu Azilurile private pentru animalele fără companie pentru a putea mări numărul de capturări de animale.

    🟡 Coordonarea activității de capturare și eliberare cu suburbiile. 

    Fracțiunea PAS din CMC este deschisă de a veni în ajutor cu idei și inițiative care să contribuie la eradicarea problemei maidanezilor. Însă pentru ca aceste lucruri să se întâmple, este nevoie, ca Primarul General Ion Ceban să facă ordine în conducerea direcțiilor și întreprinderilor municipale responsabile de gestionarea problemei câinilor maidanezi din Chișinău. Atât timp, cât aceste instituții vor fi conduse de funcționari incompetenți și netransparenți, nici una din măsurile enumerate mai sus nu se va aplica și nu va funcționa. 

    Articole similare
    Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
    Lilian Carp și-a înregistrat candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău din partea PAS
    Vezi mai mult
    Comunicate CMC
    Roman Cojuhari își încheie mandatul de consilier municipal pentru a putea exercita funcția de director APP
    Vezi mai mult
    Comunicate CMC
    Comunicat de presă: „33 de consilieri municipali ar putea fi privați de mandat pe un termen de 8 luni”
    Vezi mai mult
    Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.