• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Cum Primăria mimează gestionarea problemei câinilor maidanezi

  February 22,2021

  Problema câinilor maidanezi este mai veche din Chișinău, însă în ultimul timp lucrurile s-au agravat. Cazuri de atac asupra oamenilor din partea câinilor s-au înmulțit. Primarul general, recent la o emisiune televizată a spus că se va implica personal în soluționarea problemei date. Aici vrem să-i spunem domnului Ceban un lucru foarte simplu. Nu trebuie să vă implicați personal, nu trebuie să o faceți pe superiorul, trebuie doar să asigurați ca instituțiile din subordinea dvs. să-și facă lucrul, iar dacă nu se isprăvesc, fugăriți conducătorii care nu fac față, și nu le prelungiți contractele de muncă.

  Problema vine încă din anul 2019, când CMC a aprobat Regulamentul privind prinderea și întreținerea câinilor fără stăpână. Regulamentul prevede foarte clar, cine, cum, când și în ce măsură este responsabil de gestionarea problemei date. În fond, există 2 entități responsabile. Direcția Generală Locativ-Comunală și un agent prestator de servicii, astăzi, acest agent este Regia Autosalubritate. De aici încep problemele.

  Pentru început trebuie să spunem, că în conformitate cu Regulamentul din cadrul Direcției General Locativ-Comunale urma să fie creată o entitate responsabilă de domeniu formată din 6 angajați. Până la moment sunt 2. Abia acum, după un an și jumătate Direcția a lansat concursul pentru angajare.

  Dar nu direcția este principala problemă, ci Regia Autosalubritate. Aparent managementul de acolo este pur și simplu incompetent în a gestiona corect situația sau pur și simplu are interese obscure, fiindcă puțini știu, dar 1 câine prins și sterilizat costă bugetului municipal 1000 de lei.

  Ilegalitățile la Autosalubritate au început încă anul trecut, când fără acceptul CMC au fost investite 1.35 milioane lei în construcția unor voliere noi în cadrul Necropolei. Aceeași abordare are loc și în raport cu procesul de prindere și sterilizare a câinilor. Până la momentul de față nu există o bază de date clară câți câini sunt prinși, câți câini sunt sterilizați, câți câini și unde sunt întorși în habitatul natural. Doar în perioada ianuarie – aprilie 2020 Autosalubritatea a raportat că a prins și sterilizat 500 de câini, fără careva dovezi. Deci putem spune că cineva pur și simplu a furat 500 de mii de lei, iar Primarul General se face că problema nu există.

  Gestionarea proastă a lucrurilor de către Autosalubritate se constată și prin modul în care este gestionat procesul de prindere și sterilizare. Astfel, deși Regia dispune de 4 echipaje, lunar sunt prinși doar 140 de câini, în timp ce media normală este de 400. O problemă majoră constă în lipsa unei evidențe a medicamentelor care sunt administrate, deseori ajungându-se în situația că acestea pur și simplu lipsesc.

  În ceea ce privește sterilizare, este foarte important de menționat că deja de 3 luni acestea nu se realizează, iar argumentul Regiei este că nu pot găsi medic veterinar. La soluții alternative, precum externalizarea serviciului aparent nimeni nu s-a gândit. Mai mult de atât, modul în care Regia gestionează Necropola, a condus la situații bizare, au fost constatate situații când câinii care erau cică sterilizați nășteau căței chiar în interiorul Necropolei.

  Încălcări date au fost confirmate de nenumărate ori atât de reprezentanții societății civile cât și de autoritățile statului. Astfel, în urma inspecției din toamna lui 2020, ANSA a depistat nu mai puțin de 19 încălcări ale normelor veterinare în Necropolă. Toate acestea au fost făcute pe banii cetățenilor.

  Cele descrise mai sus se petrec în condițiile în care Regia Autosalubritate refuză categoric încheierea unui contract nou cu Direcția Generală Locativ Comunală privind prinderea și sterilizarea câinilor. Motivul principal al refuzului constă în faptul că Direcția impune Regiei obligativitatea ducerii unei evidențe stricte a proceselor de prindere și sterilizarea, a unei evidențe stricte a medicamentelor și evident a unei evidențe stricte a finanțelor.

  Problemele descrise mai sus, sunt în totalitate în competența Primarului General și instituțiilor subordonate lui. CMC încă în 2019 i-a creat condițiile necesare, singurul lucru pe care trebuia să-l facă era să asigure implementarea normală, corectă și legală a proceselor.

  Dacă primarul nu știe cum trebuie implementate procesele, atunci cel puțin ascultați ce spun cei care cunosc. Există 7 pași simpli care trebuie implementați pentru a soluționa problema.

  1. Asigurarea cu Personal a Secției privind Controlul și Protecția Animalelor din cadrul DGLC
  2. Încheierea unui contract normal între Autosalubritate și DGLC, care să oblige Regia să asigure stricta evidență a activității sale în domeniu.
  3. Asigurarea unei evidențe stricte a procesului de prindere, sterilizarea, întreținere și întoarcere în habitatul natural
  4. Asigurarea respectării normelor veterinare în Necropolă
  5. Majorarea perioadei de activitate a Serviciului de Capturare a animalelor
  6. Încheierea pe bază de transparență a acordurilor cu Azilurile private pentru animalele fără companie  pentru a mări numărul de capturări de animale
  7. Coordonarea activității de capturare și eliberare cu suburbiile.

  Acești 7 pași simpli vor conduce la cel puțin ameliorarea situației în ceea ce privește câinii maidanezi. Însă evident pentru ca lucrurile să se întâmple, mai e nevoie de ceva și anume, de făcut ordine în conducerea entităților respective. Fiindcă atât timp, cât instituțiile vor fi conduse oameni incompetenți, nicio măsură nu va lucra.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  PAS va propune un buget alternativ pentru Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Ministerul muncii și protecției sociale a identificat soluții pentru asistenții personali - afectați de deciziile ilegale ale primarului Ion Ceban
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Veceu de 18 m2 la preț de un apartament - achiziții la Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.