• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate de presă

  Flashmob la sediul PSRM. Pas Youth a prezentat „Top 7 cei mai corupți socialiști”

  February 8,2021

  Organizația de tineret PAS Youth a organizat un flashmob – „Top 7 cei mai corupți socialiști”. Înarmați cu pancarte, tinerii PAS Youth Chișinău, împreună cu președintele organizației Eugeniu Sinchevici, au protestat pașnic în fața sediului PSRM și au înmânat diplome socialiștilor vizați.

  Eugeniu Sinchevici, președinte PAS Youth Național și Dumitru Ivanov, președinte PAS Youth Chișinău au prezentat topul socialiștilor corupți: 

  Locul 7 – Grigore  Novac

  Conform informațiilor publicate de portalul moldovacurată.md, Grigore Novac a dobândit un teren la Stăuceni în urma unei căsătorii fictive. În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2014, Grigore Novac a donat în bugetul formațiunii politice din care face parte 85.000 de lei, de două ori mai mult decât veniturile pe care le-a declarat pentru 2012-2013. În 2015, în campania electorală pentru alegerile locale, Novac a contribuit în bugetul PSRM cu 95.000 de lei, iar în 2016 și-a susținut șeful de partid în campania prezidențială cu 74.850 de lei.

  Locul 6 – Dinari Cojocari

  Consilierul municipal socialist, finul lui Dodon, Dinari Cojocari, face parte din grupul socialiștilor implicați în afacerea cu firma offshore din Bahamas. Tot el, este unul dintre cei mai generoși finanțatori ai socialiștilor. În 2014, acesta a donat în bugetul formațiunii politice din care face parte suma de 407.500 de lei, chiar dacă a declarat că a câștigat, în doi ani, cumulativ, doar 42.000 de lei, adică de aproape zece ori mai puțin. Acesta este și unul dintre cei mai mari beneficiari pe timp de pandemie..  Firma producătoare de dezinfectanți a  socialistului Dinari a împânzit spitalele din Moldova și autobuzele.

  Locul 5- Vladimir Odnostalco

  Vladimir Odnostalco este socialistul care a obținut teren în urma unei căsătorii fictive cu actuala sa colegă de partid, Marina Radvan. Acesta, ca și colegii lui, are legătură cu același SRL Exclusiv Media,  de unde a împrumutat 500.000 de lei. La fel, ca și șeful său de partid, Odnostalco și-a început cariera sa politică în partidul Comuniștilor, a reușit în scurta sa activitate politică să conducă topul demnitarilor care au donat formațiunilor lor mai mult decât au câștigat. În 2014,  Odnostalco declară venituri modeste de 1.400 de lei,  însă a reușit să facă o donație în campanie electorală pentru  partid în sumă de 334.100. Diferența dintre veniturile lui Odnostalco și donațiile făcute până în 2017 constituie 374.200 de lei.

  Locul 4 – Petru BURDUJA

  Petru Burduja este administratorul Exclusiv Media SRL, companie implicată în dosarul spălării banilor prin Bahamas. Conform investigație RISE Moldova, din banii primiți de la compania offshore din Bahamas, Petru Burduja a luat, cash, prin bancă, timp de câteva luni, 20 de milioane de lei, în baza unor documente semnate de către soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila. Destinația acestor bani a fost finanțarea partidului socialiștilor. 

  Locul 3- Bogdan Țîrdea

  Bogdan Țîrdea este un fost bursier al Fundației Soros cu memoria scurtă. Un propagandist înrăit și complexat, al cărui tipaj guraliv i-a asigurat o avere impunătoare. Averea acestuia depășește veniturile declarate,  socialistul declară venituri modeste, însă a reușit să-și cumpere 2 automobile în valoarea de peste 40 mii de euro și o casă a cărei valoare pe piață este de aproximativ 2 milioane de lei. De asemenea, acesta de-a lungul anilor a reușit să doneze sume imense către PSRM, spre exemplu, doar în anul 2015 acesta a donat la PSRM – 91,5 mii lei. Nu cunoaștem proveniența banilor și cum a reușit să dobândească asemenea bunuri.

  Locul 2-  Corneliu Furculiță

  Corneliu Furculiță este deja cunoscut drept Cornel, omul care dă SALARII. El este proprietarul Exclusiv Media SRL, firmă bănuită că spală bani în proporții deosebit de mari și care prin tranzacții cu firma offshore Westerby Limited, din Bahamas, ar finanța ilegal partidul socialiștilor. Corneliu Furculiță a vizitat împreună cu președintele partidului socialiștilor Igor Dodon muntele Athos înainte de lansare în campanie electorală  El este omul de încredere a lui Dodon și personajul cheie în afacerea secretă descoperită de reporterii RISE Moldova, în care este implicat și un membru al Comisiei Electorale Centrale. Dodon și Furculiță sunt din aceeași localitate – Sadova (Călărași), deputați și colegi de partid. Îi leagă și o tranzacție imobiliară din 2013. Atunci, Dodon i-a vândut lui Furculiță un apartament de 50 m.p., cu peste 270.000 de lei, situat în sect. Rîșcani din Chișinău.

  Locul 1 – Igor Dodon

  Fără surprize, pe primul loc se află cel mai corupt, cel mai incompetent și cel mai nerușinat socialist, Igor Dodon. Omul care s-a odihnit în cele mai Luxoase hotele din Grecia, Maldive și alte locații exotice. Omul care primea bani în culiok de la Plahotniuc și cu avionul căruia a avut mai multe călătorii dubioase.  Omul care și-a scris toate bogățiile pe fratele, prietenii și rudele sale, care este finanțat inclusiv din companii offshore, prin intermediul persoanelor terțe.

  Oameni din anturajul lui Dodon, în frunte cu fratele, cumnata, finii, nănașii, cumătrii sau colegii de facultate ai cuplului Galina și Igor Dodon au dezvoltat și au fortificat afaceri și averi de milioane. De care beneficiază, din plin, familia Dodon și partidul socialist.

  De asemenea, Victor Spînu, membru PAS Youth a mai prezentat câteva nume care, în opinia lor, la fel merită făcute publice:

  1. Oleg Lipskii 

  Socialistul este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

  Având afaceri în domeniul transportui este și vicepreședintele Uniunii Transportatorilor și Drumarilor.

  1. Zinaida Greceanîi

  Doamna locuieşte într-o casă de lux de pe str. Gherman Pântea. Conform datelor de la Cadastru, casa are 124 m.p. și are o valoare reală de peste 3 milioane de lei. 

  Conform raportului Kroll, o firmă controlată de soțul Zinaidei Greceanîi se află printre beneficiarii creditelor neperformante a Băncii de Economii. 

  1. Ion Ceban

  Primarul Socialist al Chișinăului a avut în 2017 venituri de 270 de mii de lei, dar şi-a cumpărat o maşină nouă, de peste 450 de mii de lei. În 2016, Ceban a primit, cu titlu de donaţie, un apartament de 230 m.p. de o valoare de aproape un milion de lei de la părinţii săi, care au trecut cu traiul într-o casă nouă, dintr-o suburbie a Chişinăului.  Soția sa, după cum este la modă este Angajată la compania lui Corneliu Furculiță.

  În timp ce tinerii PAS prezentau topul cu socialiștii corupți, câțiva tineri socialiști, printre care deputatul Odnostalco, au organizat un contra-protest. Aceștia, pe lângă faptul că nu purtau măști și nu au respectat distanța socială, măsuri obligatorii pe timp de pandemie, au bruscat și au rupt pancartele tinerilor de la PAS. 


  La final, Eugen Sinchevici a declarat jurnaliștilor prezenți că PAS Youth va depune o plângere la poliție: ,,Ei sunt cei care ne fură viitorul, prin corupția și badaranismul lor.”

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Igor Grosu: Alegând un primar PAS, primar european, ne apropiem tot mai mult de aderarea la Uniunea Europeană
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.