• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate de presă

  Deputații PAS cer primarului de Chișinău să oprească construcția „mastodontului” de lângă biserica „Sfinților Împărați Constantin și Elena”

  February 1,2021

  Ceea ce se întâmplă acum în jurul patrimoniului cultural al municipiului Chișinău este de fapt rezultatul unor jocuri murdare, cu implicarea factorului politic”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, de către deputații PAS, Lilian Carp și Virgil Pâslariuc. Potrivit lor, cei care trebuie să apere patrimoniul nostru cultural, acum avizează distrugerea acestuia. 


  „Schema” este următoarea – la ultima ședință a Guvernului Chicu din 22 decembrie 2020 s-a adoptat în grabă Hotărârea de Guvern nr. 992 din 22.12.2020 cu privire la modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Acest Consiliu, conform legii, are obligaţia să acţioneze în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi internaţionale cu scopul “păstrării autenticităţii şi integrităţii bunurilor construite cu statut de monument protejat”. Până acum, de bine de rău, CNMI a împiedicat distrugerea masivă a monumentelor istorice, avizând negativ proiectele şi schiţele de proiect, care puneau în pericol valorile patrimoniale, graţie specialiştilor bine-intenţionaţi. Dar HG semnată de Chicu şi Pogolşa a permis schimbarea nejustificată a componenţei Consiliului, din el fiind scoşi specialiştii notorii în protejarea patrimoniului şi incluşi lobbiştii marilor companii de construcţii, care au interesul să distrugă puţinele monumente din nucleul istoric al oraşului. „Cum ai pune lupii să păzească stâna”.


  Pe 13 ianuarie 2021 ministrul Liliana Pogolșa a schimbat radical componența CNMI şi astfel a început pe bandă rulantă distrugerea metodică a orașului Chișinău. Cea mai controversată decizie a fost cea care pune în pericol existența Bisericii Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena, al doilea ca vechime monument din Chişinău (1777). Chiar în preajma sa, pe un loc destul de fragil din punct de vedere geologic, s-a avizat construcţia unui complex multifuncțional cu un business centru de 21 de etaje, patru clădiri de locuit de peste 14 etaje și trei etaje subterane de parcări. Este o decizie ilegală, fiindcă încalcă flagrant statutul de „zonă protejată unificată” de importanţă naţională, unde se află cel puţin două monumente protejate de stat. „Dacă va fi construit acest mastodont, nu doar Circul de alături, dar și biserica, al doilea monument ca vechime din orașul Chișinău, se va afla în pericol”, a explicat Virgil Pâslariuc.


  În context, vicepreședintele PAS, deputatul Lilian Carp, a solicitat primarului general, Ion Ceban, să înceapă cât mai repede dezbaterile publice privind elaborarea Planului Urbanistic General (PUG) şi Planului Urbanistic Zonal (PUZ), unde foarte clar să fie reglementat regimul de înălțime, tipul de utilitate a clădirilor.

  „Cerem anularea sau suspendarea, până la elaborarea PUZ, a acestei decizii a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Trebuie să înțelegem care este viziunea asupra acestei zone. Artera străzilor Renașterii- Grigore Vieru este foarte încărcată, dimineața este imposibil să treci această porțiune de un km. Închipuiți-vă că un complex de asemenea proporții va aduce alte câteva mii de mașini. Mai mult, în zona respectivă, unde în ultimul timp au fost construite foarte multe apartamente, nu au fost prevăzute o instituție școlară, preșcolară, policlinică și altă infrastructură de menire socială. 
   Riscăm să se prăbușească fundamentul acestei biserici. Persoanele care au adoptat această decizie trebuie să-și dea demisia”, a punctat Lilian Carp.


  La 29 ianuarie, în cadrul unei ședințe neanunțate și de tip închis, noua componență CNMI a aprobat proiectul elaborat de Altamira SRL pentru Urbanconstruct TT. Imediat la fața locului au mers și deputații PAS, Virgil Pâslariuc și Lilian Carp, unde au anunțat că Biserica „Sfinților Împărați Constantin și Elena” a două clădire ca vechime din oraş (1777) este în mare pericol de a se prăbuși.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primăria Chișinău ratează 9 milioane de euro pentru că Ion Ceban este incompetent și nu a elaborat bugetul municipal la timp
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Nisporeni și-a ales echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Orhei și-a votat echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.