• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  PAS A ATACAT LA CC MODIFICĂRILE LA LEGEA PRIVIND AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, PRIN CARE „ANI PRACTIC NU MAI POATE VERIFICA AVERILE OBȚINUTE ILEGAL DE DODON ȘI ȘOR”

  December 29,2020

  Vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco a sesizat astăzi Curtea Constituțională cu privire la modificările la Legea de funcționare a Autorității Naționale de Integritate (ANI), adoptate de către majoritatea PSRM-Șor, la 16 decembrie 2020. Potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, „prin legea respectivă s-a făcut o amnistie mascată a celor care au furat această țară”.

  „Proiectul prevedea la început doar modificarea legii de funcționare a ANI astfel încât, prin minimizarea semnificativă a termenelor de prescripție, să fie încetate mai toate dosarele pe averea nejustificată cu care au fost prinși mai mulți socialiști. Pe ultima sută de metri însă, au fost adăugate prevederi care modifică și Codul de procedură penală. 

  Ideea modificării Codului de procedură penală este aceea că investigarea hoților pentru infracțiunea de Îmbogățire ilicită să poată fi instrumentată doar după ce există un act de constatare a averii nejustificate din partea ANI. Dar având în vedere că activitatea ANI a fost practic paralizată, nici dosare pe îmbogățirea ilicită nu pot să mai existe.

  Efectul pe termen scurt al modificărilor este că toți socialiștii care nu-și pot justifica averea obținută prin 2015, 2016 și 2017 (exact perioada culioacelor) vor scăpa de dosare. Și vor rămâne cu averea obținută ilegal. De asemenea, toți cei cărora li s-au intentat cauze penale pe îmbogățire ilicită – Sternioală, Druță, Chitoroagă – tot vor scăpa de dosare. Pe termen mediu și lung legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”, explică Sergiu Litvinenco. 

  Potrivit deputatului, „legea contestată este neconstituțională, întrucât nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate și a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului. De asemenea, legea complică curățarea sistemului public de oameni corupți. Dimpotrivă, se poate spune că prin legea respectivă s-a făcut o amnistie mascată a celor care au furat această țară”. 

  Pe lângă declararea neconstituționalității, deputatul PAS a solicitat și suspendarea acțiunii legii. 

  „Acest lucru este imperios necesar dat fiind faptul că legea contestată vizează și legislația penală. Iar în penal funcționează principiul de aplicare imediată a legii mai blânde, astfel că intrarea în vigoare măcar și pentru o zi a unei legi care dezincriminează o infracțiune are ca efect absolvirea persoanei de răspundere penală. Și chiar declararea ulterioară a legii ca fiind neconstituțională nu poate schimba această realitate. Pentru a nu se întâmpla aceasta, legea trebuie suspendată, or este posibil ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial azi sau în zilele următoare. Că Dodon a şi promulgat-o fără întrebări”. 

  Partidul Acțiune și Solidaritate Rotaru
  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  OT Ialoveni și-a ales conducerea
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  OT PAS Bălți și-a ales noua conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Parlamentul începe procedura de inițiere a unui Referendum republican de aderare la Uniunea Europeană
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.