Fracțiunea PAS cere respectarea independenței financiare și decizionale a Administrației Publice Locale și înaintează mai multe amendamente menite să asigure principiile autonomiei locale și ale descentralizării financiar-bugetare, despre aceasta au vorbit azi, într-un briefing de presă, deputații PAS, Veronica Roșca și Petru Frunze. Mai mult, deputații consideră prevederile privind plafonarea taxelor locale contrare statuărilor Curții Constituționale și solicită, în context, mai multe tipuri de defalcări din taxe și impozite pentru suplinirea bugetelor locale.
Vicepreședinta PAS, deputata Veronica Roșca, a menționat că pentru a îmbunătăți situația la nivel local, trebuie sa fie respectată independența financiara si decizionala a APL.
„APL trebuie să fie considerat un pilon important al bunăstării și al democrației, iar primarii trebuie să fie susținuți la nivel central și, în mod special, la nivel parlamentarˮ, a punctat vicepreședinta PAS.
În context, deputata a prezentat mai multe modificări la politica bugetar-fiscală prin care solicită:
În concluzie, Veronica Roșca a subliniat: „Noi, Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, susținem primarii și dezideratul lor de a construi și de a munci în beneficiul comunităților noastre, iar pentru aceasta ei au nevoie de bugete locale consolidate și au nevoie de susținerea noastrăˮ.
În context, deputatul Petru Frunze a criticat acțiunile abuzive ale actualului Guvern și ale majorității parlamentare PSRM-ȘOR și a menționat: „Actualul Guvern, în anul 2020, s-a certat cu toți cetățenii Republicii Moldova. A început cu lucrătorii din sistemul medical, cu agricultorii, care au ieșit în stradă, cu oamenii de afaceri din domeniul HoReCa și au ajuns ca la sfârșitul anului să se certe și cu primarii. Autoritățile locale, care reprezintă puterea locală au ajuns să iasă în stradă, deoarece le este afectată autonomia locală și independența instituțiilor pe care le reprezintă.ˮ
Totodată, deputatul a subliniat că fracțiunea PAS pledează pentru respectarea principiilor autonomiei locale și vine cu inițiative pentru a consolida bugetele locale și pentru a oferi cât mai multă independență primarilor ca să-și administreze impozitele achitate de locuitorii din comunele și orașele administrate de ei.
Astfel, deputatul a propus mai multe modificări la politica bugetar-fiscală prin care se urmărește suplinirea bugetelor locale cu surse din defalcarea taxelor pentru resursele naturale; defalcări în proporție de 100 % din impozitul pe venit al persoanelor fizice conform locului de domiciliu; defalcări, în proporție de 50%, de la impozitul pe venit al persoanelor juridice; precum și suplinirea transferului cu destinație specială pentru întreținerea străzilor din localități de la 50% la 100% din taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule înmatriculate în Republica Moldova.
În concluzie, parlamentarul a subliniat că primarii trebuie să fie fideli doar locuitorilor care i-au ales, să aibă posibilitate să administreze bugetele localităților și să dezvolte localitățile în conformitate cu necesitățile acestora.
„Este timpul ca autoritățile centrale să se uite cu fața la autoritățile locale și să nu permită să fie furată autonomia locală, de la autoritățile localeˮ, a punctat parlamentarul.