Candidatul PAS pentru funcția de președinte, Maia Sandu, a lansat o invitație la dezbatere publică pentru astăzi, 27 octombrie, lui Igor Dodon, însă cel din urmă nu s-a prezentat. În context, Maia Sandu a precizat că „astăzi am vrut să avem o dezbatere pe teme economice, pentru că economia înseamnă bunăstare, economia înseamnă locuri de muncă, economia înseamnă salarii bune și pensii mai mari.”
Vă invităm să urmăriți discursul integral.
„Dragi colegi, stimați cetățeni,
Din păcate, Igor Dodon, după patru ani de mandat, la ieșire din această funcție, refuză să vină și să vorbească cu cetățenii, să răspundă la întrebări importante. Astăzi am vrut să avem o dezbatere pe teme economice, pentru că economia înseamnă bunăstare, economia înseamnă locuri de muncă, economia înseamnă salarii bune și pensii mai mari. Igor Dodon a ales să publice un raport pe hârtie scumpă, finanțat din banii cetățenilor și refuză să vină la dezbateri. Acel raport, plătit din bani publici, a ridicat mai multe întrebări.
Cu ce s-a ocupat președinția în ultimii patru ani? Ce a făcut Igor Dodon 4 ani pentru a contribui la atragerea investițiilor, deschiderea mai multor companii, îmbunătățirea mediului de afaceri, rezolvarea problemelor antreprenorilor, crearea locurilor de muncă, îmbunătățirea accesului la surse de finanțare, protejarea antreprenorilor, promovarea exporturilor? Toate aceste lucruri sunt necesare pentru ca cetățenii Republicii Moldova să aibă locuri de muncă bine plătite acasă, să aibă venituri suficiente și din contribuțiile economiei să poată să fie implementate proiecte pentru oameni, proiecte în localitățile rurale, în orașe, să poată fi majorate pensiile, să poată fi majorate salariile celor din sectorul public. Aș fi vrut să-l întreb de ce în toți acești ani nu a făcut nicio vizită în țări de unde vin investiții serioase în Republica Moldova, cum ar fi Italia, Germania, România, Marea Britanie, Polonia, Franța, SUA. Cum se întâmplă că un președinte de țară, în 4 ani, nu și-a făcut timp pentru nicio vizită oficială în țări care sunt parteneri comerciali importanți pentru Republica Moldova? Aș fi vrut să-l întreb ce a făcut atunci când sectorul privat, multe întreprinderi erau atacate de grupări criminale, când erau preluate afaceri, când oamenii de afaceri erau sufocați de instituțiile statului, de controale abuzive. Acestea sunt întrebările pe care aș fi vrut să le pun astăzi. Și să-l întreb dacă a urmărit cum au crescut prețurile în Republica Moldova și dacă înțelege ce înseamnă prețuri mari într-o țară cu oameni săraci.
La toate aceste întrebări, nu am găsit răspunsuri în raportul tipărit din bani publici și publicat de Igor Dodon. La aceste întrebări el nu răspunde când merge cu un cortegiu de automobile scumpe cu girofar prin satele din Moldova. La aceste întrebări Igor Dodon a refuzat să răspundă în fața cetățenilor prin ignorarea dezbaterilor, un lucru inacceptabil într-o democrație.
…
Situația din Republica Moldova este foarte gravă. Doar în ultimii 4 ani, pe perioada mandatului lui Igor Dodon, din țară au plecat peste 140 de mii de tineri. Peste 140 de mii de tineri – doar în ultimii 4 ani! Astăzi, din cauza crizei economice, o treime din întreprinderi sunt în prag de faliment. Conform estimărilor experților naționali, circa 60-70 de mii de oameni deja și-au pierdut locurile de muncă în acest an din cauza crizei. Care a fost răspunsul Guvernului lui Dodon? Zero.
În situația în care toate țările, și cele mai sărace, și cele mai dezvoltate, au încercat să ajute sectorul economic, în special micul business, ca să supraviețuiască, ca să se salveze locurile de muncă. În Republica Moldova guvernul nu a întreprins nimic, a lăsat sectorul economic de izbeliște. În țările din regiune, guvernele au alocat 3, 4, 5 sau chiar 6% din produsul intern brut pentru susținerea economiei, au venit cu subvenții ale salariilor în sectorul privat, au amânat plățile, dobânzile în sectorul bancar, au reușit să găsească soluții pentru ca oamenii să poată să amâne plățile pentru chirie, au venit cu vacanțe fiscale, așa încât cât mai multe întreprinderi, cât mai multe locuri de muncă să fie salvate. În Republica Moldova, după multe discuții, Guvernul lui Dodon a aprobat alocări de doar 0,5% din produsul intern brut. Dar nici acești bani nu au ajuns la întreprinderi, nici acești bani nu au ajuns la agenții economici care au mare nevoie de aceste resurse. Doar o zecime din aceste resurse planificate în buget a ajuns la câteva companii, la foarte puține companii și nu la cele care au nevoie de acești bani.
De-a lungul acestor luni am venit cu multe propuneri pentru a ajuta sectorul economic. În toate aceste luni de vară și de toamnă, am discutat cu nenumărați agenți economici, cu reprezentanți ai micului business, și din agricultură, și din alte domenii. Oamenii se plâng în continuare că situația lor este foarte gravă. Oamenii vor să supraviețuiască, lor și așa le era foarte greu din cauza atitudinii proaste din partea instituțiilor statului, pentru că în Republica Moldova statul a fost capturat de sisteme mafiote și este folosit pentru a proteja interesele unor întreprinderi apropiate politicienilor și pentru a crea condiții de concurență neloială pentru toți ceilalți. Și aici mă refer și la monopoluri, și la contrabandă, și la evaziune fiscală – toate aceste lucruri care sunt în defavoarea oamenilor de afaceri care muncesc cinstit și care vor să continue să producă în Republica Moldova.
Dimpotrivă, așa cum spuneam, guvernul și-a făcut plan la amenzi și în loc să-i ajute pe agenții economici, îi strânge de gât și încearcă să le scoată ultimii bani. Ceea ce nu înțelege acest guvern, ceea ce nu înțelege Igor Dodon, nu-l deranjează, mai bine zis, este că fără sectorul economic, fără companii de succes, nu avem cum să asigurăm prosperitate pentru oamenii din Moldova. Dacă nu va fi dezvoltată economia, dacă nu va fi susținută economia, atunci vor pleca și puținii tineri care au rămas. Această atitudine nu este doar greșită, această atitudine este criminală.
E nevoie să întreprindem măsuri urgente pentru a salva sectorul economic și a-i permite să se dezvolte. Pe termen scurt, voi veni cu un plan clar de ieșire din criză economică. Un plan pentru întreprinderile mici și mijlocii, un plan în special pentru acele domenii care au fost cele mai afectate de criză. Pentru că guvernul a impus închiderea tuturor întreprinderilor, fără să compenseze niciun bănuț pierderile pe care le-au suportat, iar această închidere, până la urmă, nu a produs niciun rezultat, pentru că pandemia s-a răspândit și mai mult din cauza inacțiunilor sau acțiunilor proaste din partea guvernului.
Aceste lucruri trebuiau să fie făcute, însă Igor Dodon nu le-a făcut, pentru că nu i-a păsat. Lui Igor Dodon i-a păsat doar de propriul interes, i-a păsat doar de companiile care îl slujesc pe el și care contribuie în partidul și în buzunarul lui propriu. Nu i-a păsat atunci când oamenii de afaceri erau puși la închisoare pe nedrept, nu i-a păsat atunci când oamenilor de afaceri le erau furate afacerile. El atunci a stat în palatul lui de cleștar și s-a făcut că nu vede și nu aude. Iar în momentul în care noi am reușit să dăm jos regimul autoritar al lui Plahotniuc, Dodon a venit și a preluat schemele și continuă să-și bată joc de economie, prin scheme de contrabandă, prin evaziune fiscală, folosind agenții ale statului pentru ca să scoată bani din economie în interese proprii.
Sunt două lucruri importante pe care trebuie să le facem – să oprim corupția și să pornim economia. Doar așa o să putem construi o țară prosperă.
Cu toții știm că în Moldova există câteva sute de oameni foarte bogați, care fac bani enormi fără să merite acești bani, care fac bani prin contrabandă, evaziune fiscală, prin scheme de corupție. Îi știm, citim despre ei în presa de investigație în fiecare zi. Din cauza acestor oameni, care fac bani enormi în mod ilegal, necinstit, sute de mii de oameni trăiesc în sărăcie. Pentru că aceștia sunt exact banii care nu ajung pentru majorarea salariilor, pentru majorarea pensiilor. Aceștia sunt exact oamenii din cauza cărora agenții economici cinstiți nu pot să-și dezvolte afacerile. Am întâlnit foarte mulți tineri din Moldova care au încercat să facă afaceri în Republica Moldova și nu au fost lăsați și care au mers peste hotare și au reușit să-și deschidă afaceri de succes la Paris, în Irlanda, în Marea Britanie, în Italia. Despre ce vorbește asta? Asta vorbește despre faptul că noi avem oameni cu spirit de antreprenor, oameni curajoși care vor să deschidă afaceri, dar nu sunt lăsați de oameni ca Igor Dodon și, în loc să lucreze acasă, alături de familiile lor, să contribuie în bugetul social al Republicii Moldova, plătind pensiile părinților și bunicilor lor, ei sunt forțați să plece și să plătească pensiile oamenilor din altă țară. De asta este importantă reforma justiției. Așa cum am început în 2019, atunci când a venit Igor Dodon și cu camarazii lui și au dat jos guvernul, din cauza reformei justiție, pentru că le-a fost frică că o să vină judecători și procurori independenți care n-o să le asculte comenzile și care n-o să fie cu ei în aceeași gașcă. Noi o să insistăm pe această reformă, pe curățarea sistemului judecătoresc și pe curățarea sistemului procuraturii. Atunci o să se oprească aceste scheme prin care este furat bugetul statului, atunci o să avem concurență loială și condiții ca fiecare om de afaceri să poată să crească afaceri aici, acasă.
Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care am vrut să le acord astăzi lui Igor Dodon, acestea sunt câteva dintre temele pe care trebuie să le discutăm. Pentru că, repet, bunăstare putem avea în țară doar dacă evem economie. Și un om care a primit salariu de președinte timp de 4 ani ar trebui să aibă curajul, decența, să vină și să le răspundă oamenilor de ce astăzi lucrează mai puțini oameni în Republica Moldova decât lucrau în 2016, de ce astăzi avem cu 143 de mii de tineri mai puțini în Republica Moldova decât în 2016. La acestea și la multe alte întrebări de care fuge Igor Dodon trebuie să obținem răspunsuri.
Oameni buni, pe 1 noiembrie puterea este în mâinile noastre. Pe 1 noiembrie putem corecta lucrurile. Știu că unii dintre dumneavoastră sunt dezamăgiți, vă întrebați dacă Moldova mai poate fi pusă pe calea cea dreaptă. Noi vă spunem că se poate, dar pentru aceasta este important să mergeți la vot. Pe 1 noiembrie, mergem la vot. E vremea oamenilor buni!”