• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Important

  Flashmob la Guvern. PAS Youth a transmis o scrisoare premierului Chicu cu „Zece întrebări de la cetățeni”

  December 9,2020

  Flashmob la Guvern. PAS Youth a transmis o scrisoare premierului Chicu cu „Zece întrebări de la cetățeni privind prețurile mărite”

  Tinerii PAS au organizat un Flashmob la Guvern și au transmis premierului Ion Chicu o scrisoare din partea cetățenilor cu „Zece întrebări de la cetățeni privind prețurile majorate în Republica Moldova”.

  „Am venit pentru a transmite guvernării lui Igor Dodon o scrisoare cu 10 întrebări, colectate de la cetățeni de toate vârstele, din toate mediile, din întreaga țară. Întrebările reprezintă îngrijorările cetățenilor cu privire la calitatea vieții din Republica Moldova.

  Aceste întrebări țin de costurile crescânde la transportul urban, de discrepanța dintre veniturile cetățenilor și prețurile extraordinar de mari, comparabile cu prețurile europene. Cetățenii sunt nedumeriți de ce, în țările unde salariile sunt de câteva ori mai mari, unele categorii de produse sunt cu mult mai ieftine decât în Republica Moldova. Un termometru în Federația Rusă costă 21 de lei, iar în Moldova costă 48 de lei”, a precizat Adrian Băluțel, președintele PAS Youth.

  Ulterior, tinerii au lăsat scrisoarea în cutia pentru scrisori de la Guvern.

  „Așteptăm un răspuns public, sincer și mai cu seamă, așteptăm soluții”, a conchis Adrian Băluțel.

  Amintim că zilele trecute, președintele PAS, Maia Sandu, a adresat în cadrul unui briefing de presă zece întrebări de la cetățeni pentru Dodon și Chicu.

  Zece întrebări pentru Dodon și Chicu

  1.  De ce moldovenii plătesc 5 lei pe metru cub de gaz, în timp ce georgienii și ucrainenii achită mult mai puțin?
  2. De ce în Moldova benzina se vinde cu 8.40 lei/litru (fără TVA și accize), iar în Austria, o țară cu salarii mult mai mari, cu 50 de bani mai puțin?
  3. De ce, de fiecare dată, în sezonul muncilor agricole, prețul la motorină crește chiar dacă prețul pe piețele internaționale rămâne neschimbat?
  4. De ce, la 6 luni de la începutul pandemiei, o mască în Moldova costă în continuare de 10 ori mai mult decât costa până în pandemie?
  5. De ce medicamentele pentru tratarea răcelii la copii în Moldova costă cu 30-40% mai mult decât în România?
  6.   De ce în Moldova plătim pentru un termometru obișnuit de 2 ori mai mult decât în Rusia (în Moldova un termometru costă 48 de lei, iar în Rusia – 21 lei)?
  7.   De ce un litru de lapte costă în Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari, iar prețul de achiziție de la producător este de 4-5 lei?
  8. De ce produsele alimentare de primă necesitate ca hrișca, pâinea și lactatele s-au scumpit brusc în plină pandemie?
  9. De ce în Moldova o sticlă cu apă costă cu 30% mai mult decât în Ucraina?
  10.  De ce o călătorie cu autobuzul de la Chișinău la Călărași s-a scumpit cu 15 lei, dar condițiile de călătorie nu s-au îmbunătățit niciun pic?

   

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Tinerii PAS, la 2 ani de mandat: Ce am reușit să facem pentru tinerii din Republica Moldova
  Vezi mai mult
  Acțiuni & În rusă & Пресс-релизы
  Проект PAS: возмещение НДС предпринимателям Гагаузской автономии будет производиться из бюджета АТО
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.