• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Important

  Maia Sandu: „10 întrebări de la cetățeni pentru Igor Dodon și Ion Chicu despre prețurile mari din Moldova ”

  December 9,2020

  Maia Sandu: „10 întrebări pentru Igor Dodon și Ion Chicu despre prețurile mari din Moldova”

  Președintele PAS, Maia Sandu, a adresat în cadrul unui briefing de presă zece întrebări de la cetățeni pentru Dodon și Chicu. Potrivit liderului PAS, este momentul să întrebăm acest guvern ce a făcut pentru a elimina monopolurile și schemele de corupție în cele 10 luni de activitate și să-l întrebăm pe Igor Dodon ce a făcut pentru a elimina monopolurile și contrabanda în cei 4 ani de mandat. 

  „Republica Moldova a devenit țara veniturilor mici și a prețurilor mari. Nu e o noutate că în țări cu salarii și pensii de câteva ori mai mari decât la noi, deseori prețurile sunt mai mici. Asta se referă și la prețurile la mâncare, și la medicamente, și la îmbrăcăminte, și la servicii comunale și la multe altele. E normal așa? Nu, nu e normal. Dar de ce se întâmplă asta?

  În toți acești ani, s-a scris și s-a vorbit de nenumărate ori despre sute de scheme și despre zeci de monopoluri. Anual, prin scheme și contrabandă oamenii sunt furați de miliarde de lei. Cum? Contrabanda înseamnă atunci când anumite companii, protejate de politicieni și funcționari corupți, nu plătesc impozite, acești bani nu ajung la buget. Guvernul lui Igor Dodon ne spune că nu are bani pentru a majora pensiile și salariile. De exemplu, pentru a majora pensia minimă până la 2000 de lei pentru toți oamenii la pensie este nevoie de aproximativ 3 miliarde de lei. Anul trecut, chiar SIS a publicat informația că din schema contrabandei  cu duty-free bugetul țării a pierdut peste 3 miliarde de lei. Procuratura ne-a anunțat anul acesta că doar de la MetalFeros s-au mai furat 1.2 miliarde de lei. Acestea și multe alte miliarde nu ajung în bugetul statului, iar cei care stau în fruntea statului ne spun cu fața tristă că nu au bani”, a precizat Maia Sandu. 

  De asemenea, președinta PAS a reamintit că în cele 5 luni în care a fost prim-ministru, au fost făcuți pași serioși pentru eliminarea schemelor de monopol la nuci, carne, metal, servicii IT, medicamente, servicii de dializă și altele. Tot în cele 5 luni, a fost oprită contrabanda și alte hoții din monopoluri: „Dacă Guvernul pe care l-am condus nu ar fi demis, toți acești bani ar fi ajuns la cetățeni, la agricultori, pentru ajutorarea businessului mic și mijlociu.”

  „E vremea să le răspundă oamenilor pentru sărăcia în care i-a adus. E vremea să răspundă pentru schemele de corupție pe care le protejează și din care se hrănesc, pentru incompetență și pentru promisiunile mincinoase. În toate satele, în toate orașele în care merg, oamenii ne întreabă de ce guvernarea a uitat de ei, de ce nu-i ajută așa cum sunt ajutați cetățenii altor state, de ce nu găsesc soluții pentru agricultori, pentru micul business – sute de întrebări la care Dodon și Chicu nu au niciun răspuns”, a adăugat Maia Sandu.

  Zece întrebări pentru Dodon și Chicu

  1.  De ce moldovenii plătesc 5 lei pe metru cub de gaz, în timp ce georgienii și ucrainenii achită mult mai puțin?
  2. De ce în Moldova benzina se vinde cu 8.40 lei/litru (fără TVA și accize), iar în Austria, o țară cu salarii mult mai mari, cu 50 de bani mai puțin?
  3. De ce, de fiecare dată, în sezonul muncilor agricole, prețul la motorină crește chiar dacă prețul pe piețele internaționale rămâne neschimbat?
  4. De ce, la 6 luni de la începutul pandemiei, o mască în Moldova costă în continuare de 10 ori mai mult decât costa până în pandemie?
  5. De ce medicamentele pentru tratarea răcelii la copii în Moldova costă cu 30-40% mai mult decât în România?
  6.   De ce în Moldova plătim pentru un termometru obișnuit de 2 ori mai mult decât în Rusia (în Moldova un termometru costă 48 de lei, iar în Rusia – 21 lei)?
  7.   De ce un litru de lapte costă în Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari, iar prețul de achiziție de la producător este de 4-5 lei?
  8. De ce produsele alimentare de primă necesitate ca hrișca, pâinea și lactatele s-au scumpit brusc în plină pandemie?
  9. De ce în Moldova o sticlă cu apă costă cu 30% mai mult decât în Ucraina?
  10.  De ce o călătorie cu autobuzul de la Chișinău la Călărași s-a scumpit cu 15 lei, dar condițiile de călătorie nu s-au îmbunătățit niciun pic?

  „Acestea sunt o parte din întrebările oamenilor noștri adresate către conducerea lașă a acestei țări care nu are curajul  să meargă și să asculte aceste întrebări și să ofere răspunsuri cetățenilor”, a conchis Maia Sandu.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru a trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.