Maia Sandu a declarat că echipa sa a adunat peste 30 mii de semnături, dar a depus 25 de mii de semnături, așa cum prevede legea.
„Toți oamenii buni din această țară merită să trăiască bine la ei acasă. În aceste alegeri oamenii vor să scape de hoți, să aleagă un conducător care să-i respecte și să-i unească. Dar pentru aceasta e nevoie de alegeri libere și corecte. E nevoie ca CEC să asigure ca alegerile să fie libere și corecte. Mai multe decizii și declarații ale reprezentanților CEC au trezit semne de întrebare. Ne-a nedumerit decizia CEC de finanțare a campaniilor electorale, prin care se încearcă să se împiedice finanțarea corectă și transparentă. Campaniile trebuie să fie finanțate conform legii, doar din subvenții de la stat și donații și cotizații de la oameni, colectate în mod cinstit.
Ne-au deranjat declarațiile CEC atunci când au fost raportate falsuri în acte în procesul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii noștri din Federația Rusă. Suntem aici să cerem membrilor CEC să verifice toate aceste probe și toate înregistrările, așa încât deciziile despre deschiderea secțiilor de votare să fie corecte.
Cerem membrilor Comisiei să nu se lase manipulați de Maxim Lebedinschi, de oameni de-ai lui Dodon. Cerem alegeri libere și corecte. Fiecare vot este prețios, fiecare vot trebuie apărat”, a subliniat candidata PAS.
În context, prim-vicepreședintele PAS, deputatul Igor Grosu a menționat: „Sperăm că în această Comisie mai sunt oameni care nu se lasă manipulați de Maxim Lebedinschi și Vasile Bolea.
Dodon înțelege că fără încălcări nu poate câștiga. Nu îi vom permite de data aceasta să manipuleze cu CEC, cu oamenii. El de pe acum împânzește teritoriile cu scrânciobe, de pe acum dă culioace, diplome. A ajuns să devalorizeze distincțiile de stat. Noi astăzi depunem semnăturile și transmitem un mesaj foarte clar și le mulțumim tuturor celor care ne susțin”.
Vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, a anunțat că socialiștii urmează să dea un aviz consultativ la CEC prin care spun că la determinarea secțiilor de votare din diasporă trebuie să se ia în considerație rezultatele referendumului din 2019. „Referendumul organizat de Plahotniuc, boicotat în mod deschis de diasporă. Eu sper că membrii CEC nu vor da curs acestor aberații și vor respecta legea. Indiferent ce ar face PSRM, ei vor fi trimiși la cimitirul politic, cel târziu pe data de 15 noiembrie 2020”, a precizat deputatul Sergiu Litvinenco.
Tot astăzi, în fața CEC a fost organizat un protest la care au participat membrii, simpatizanții, dar și deputați ai formațiunii.
Deputata Galina Sajin a venit cu un mesaj către CEC din partea diasporei: „În 2016, ne-au furat votul prin numiri de persoane comode, prin încălcări grave de legi. În 2019, prin adoptarea sistemului mixt de vot, iarăși au furat votul la alegerile parlamentare. Acest fir trebuie rupt. Mă adresez către oamenii buni din CEC, nu fiți complici la mofturile lui Dodon. De-a lungul anilor, CEC a fost sinonim cu persoane corupte. CEC trebuie să fie asociat cu legea”.
Vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun a anunțat că am ajuns ca, în patru ani de zile, din această țară să fi plecat 200 de mii de tineri. E o statistică foarte tristă: „Măcar acum, în 2020, trebuie să ne apărăm votul, să pornim pe acest drum lung și complicat de curățare a instituțiilor statului”.”
Deputatul Radu Marian s-a referit la importanța CEC-ului: „Vreau să vă rog pe toți să vă imaginați dacă în Republica Moldova, la conducere, ar fi oameni cinstiți. Dacă am avea președinte, procurori, judecători, deputați cinstiți, lor le-ar păsa mai mult de oameni și de nevoile lor. Pentru a alege un președinte cinstit, e nevoie de un CEC care să dea dovadă de onestitate.”