• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Important

  PAS cere CEC să anuleze de urgență noua circulară privind finanțarea campaniei prezidențiale. Maia Sandu: „Îl avertizăm pe Igor Dodon să se lase de făcut prostii”

  December 9,2020

  PAS cere CEC să anuleze de urgență noua circulară privind finanțarea campaniei prezidențiale. Maia Sandu: „Îl avertizăm pe Igor Dodon să se lase de făcut prostii”

  PAS atenționează asupra unei noi fraude puse la cale de Dodon și Lebedinschi prin care să se interzică partidelor să finanțeze campania candidaților în aceste alegeri și cere CEC-ului să-și revizuiască decizia și să acționeze în conformitate cu legea, nu în interesele obscure ale lui Dodon. Despre acest lucru au anunțat în cadrul unei conferințe de presă liderul PAS, Maia Sandu, și vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco. De asemenea, PAS va sesiza și comunitatea internațională și, totodată, îndeamnă toate forțele politice care participă în acest scrutin să se solidarizeze și să nu admită acest abuz.

  „Ieri am primit o circulară de la Comisia Electorală Centrală care ne-a lăsat mască. De când am venit în politică am vorbit de zeci de ori sau poate chiar de sute de ori despre faptul că corupția în stat pornește de la corupția în politică.

  Am încercat să-i convingem pe oameni că pentru a face politică corectă, în folosul cetățeanului, e nevoie ca ei să doneze partidelor pe care le susțin. Am luptat cu toate guvernările corupte care au tot încercat să ne împiedice să ne finanțăm corect campaniile.

  În ultimele 2 luni, 316 oameni au donat la PAS – donații de 50 de lei, de 100 de lei, de 1000 sau de 5000 de lei, câteva chiar și de 20 de mii de lei. Oamenii fac donații chiar și în perioadă de criză pentru că vor, foarte tare vor să scăpăm țara de hoți și să facem ordine în țară. Le mulțumim frumos! Strângem bănuț cu bănuț ca să putem ajunge cu mesajele noastre la cât mai multă lume, mai ales că trebuie să acționăm într-o situație de acces inegal la mass-media. Însă decizia CEC-ului dictată de Lebedinschi încearcă să ne blocheze, așa încât să nu putem folosi toate resursele noastre pe care le-am adunat și economisit până acum de la oameni în mod transparent și legal ”, a precizat Maia Sandu.

  Lidera PAS a mai adăugat că ieri, 15 septembrie, partidele politice au primit o circulară de la CEC, aprobată la propunerea fostului consilier al lui Dodon, Maxim Lebedinschi, în care se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu campania pentru prezidențiale și că banii pe care îi adună zi de zi, de mai multe săptămâni și luni, nu pot fi folosiți în campanie: „Ceea ce zice CEC este că trebuie să stăm cuminți și să așteptăm ziua de 1 octombrie și doar atunci să începem strângerea de fonduri pentru a face campanie. Adică dacă nu ești Igor Dodon care își finanțează campania din „kulioace”, intri cu 0 bănuți pe cont în campanie. Te apuci de colectare de fonduri pe 1 octombrie și dacă aduni câte 50- 100 de lei poate până la 27 octombrie strângi niște bănuți pentru a tipări un pliant. Și îți mai rămâne o zi să-l distribui în toată țară. Foarte serioasă campanie!

  Ce înseamnă asta – o prostie a membrilor CEC? Nu, asta e decizia abuzivă a noii majorități socialiste de la CEC, proaspăt încropită în frunte cu Maxim Lebedinschi, fostul consilier al lui Dodon.”

  La final, Maia Sandu a venit cu un îndemn către toate forțele politice care participă în acest scrutin să se solidarizeze și să nu admită acest abuz: „Îl avertizăm pe Igor Dodon să se lase de făcut prostii. Noi șmecheri ca el am mai văzut și știm cum să-i găsim ac de cojoc.”

  În context, vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco a explicat aspectele juridice prin care demonstrează că CEC face jocul lui Dodon: „În 2019 s-a făcut modificarea în care s-a prevăzut expres că partidele primesc bani de la stat pentru performanțele lor din alegerile prezidențiale. Și nu doar că s-a scris în lege, ci această prevedere s-a executat. CEC-ul lunar, din septembrie 2019 până în ziua de astăzi, a alocat partidelor bani pentru rezultatele din alegerile prezidențiale din 2016. Dacă partidul nu era concurent electoral, pe ce bază s-au dat bani partidelor pentru rezultatele din alegerile prezidențiale? Avem și legea cu privire la partidele politice. Acolo este indicat expres – partidele pot să-și susțină inclusiv financiar candidații în alegeri. Fără a exista vreo excepție pentru alegerile prezidențiale. De altfel, acesta este și rolul partidelor politice într-o societate democratică. De asemenea, în buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale apare atât denumirea partidului, cât și a candidatului propriu-zis. Așa s-a întîmplat în 2016 și tot așa, în mod normal, trebuie să se întâmple în 2020. Codul electoral conferă partidelor politice dreptul de a-și desemna candidați în alegerile prezidențiale. Și majoritatea partidelor și-au desemnat candidații, iar Comisia Electorală Centrală a acceptat actele de la partidelor politice.”

  Deputatul a mai precizat că CEC face jocul lui Igor Dodon, deoarece el nu este candidat PSRM în alegeri, deci PSRM nu este concurent, prin urmare și-a propus să excludă din procesul electoral și toate celelalte partide.

   

  Mai mult, Sergiu Litvinenco a adresat un mesaj către membrii CEC: „Pe majoritatea îi cunosc personal. Oare nu vă este rușine să vă faceți de râs într-un asemenea hal? Oare nu înțelegeți că prin ceea ce faceți vă bateți joc de lege și de bunul simț promovând interesele și făcând partizanat în favoarea lui Igor Dodon? Oare chiar nu se putea evita ajungerea în derizoriu și discreditarea totală a instituței atât în țară cât și în afara ei?”.

   

   

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Dubăsari și-a ales noua conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă & Uncategorized
  Proiect PAS: În premieră, stagiile pentru tineri în instituțiile statului vor fi plătite
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.