• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Important

  Maia Sandu: „Majorarea pensiilor - obiectiv național. Nicio pensie sub 2000 de lei”

  December 9,2020

  Maia Sandu: „Majorarea pensiilor – obiectiv național. Nicio pensie sub 2000 de lei”

  Lidera PAS, Maia Sandu, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că majorarea pensiilor va fi un obiectiv național în calitate de Președinte, așa încât niciun pensionar să nu aibă mai puțin de 2000 de lei. Potrivit Maiei Sandu, la moment, în Republica Moldova, 387 000 de oameni au o pensie mai mică de 2000 de lei, dintre care 180 000 au o pensie mai mică de 1200 de lei. Aproape 72% din pensionari trăiesc sub pragul sărăciei absolute. E vremea să oprim această nedreptate față de pensionari.

  „În ultimele 2 săptămâni m-am întâlnit cu oameni din peste 30 de localități ale țării. La fiecare întâlnire, oamenii m-au întrebat un lucru – dacă este adevărat că pensia se va indexa de la 1 octombrie doar cu 1.07%. Oamenii sunt nedumeriți și se simt batjocoriți, după ce le-au fost promise majorări de 20%, apoi de 10%, ca într-un final să li se dea doar 1% – o majorare de 12 lei la pensia minimă sau 19 lei la pensia medie. O majorare care le ajunge să cumpere doar 2-3 măști de protecție.

  De-a lungul timpului, Dodon și alții ca el au sărăcit poporul știind foarte bine ce fac. Cauzele pensiilor mici sunt minciuna, incompetența și corupția. La cel mai înalt nivel”, a adăugat Maia Sandu.

  Președinta PAS a declarat că prin acțiunile lor, Dodon și socialiștii umilesc pensionarii. Când Igor Dodon minte că va mări pensiile, când socialiștii vin cu proiecte de lege pregătite prost și incompetent, când cei din fruntea țării pun în aplicare scheme care fură banul public, au de suferit pensionarii cărora nu le ajung bani de medicamente și mâncare: „Atât timp cât în fruntea țării vor sta hoți, atât timp oamenii cinstiți vor trăi rău.

  În toți acești ani, PAS a cerut corectarea sistemului de pensii în vederea creșterii acestora la un nivel care să le permită oamenilor să trăiască demn și a venit cu propuneri realiste și serioase. PAS a cerut insistent valorizarea pensiilor, care a început cu mare întârziere, abia în 2018. PAS a insistat pe recalcularea pensiilor: „Când am devenit prim-ministru, unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost urgentarea procesului de recalculare a pensiilor pentru cei care lucrează după pensie, așa încât cîteva zeci de  mii de oameni au beneficiat de recalcularea pensiilor, pensia acestora crescând în medie cu 2500 lei.”

  Liderul PAS a menționat că socialiștii fac lucrurile pe dos și nu știu altceva decât să facă promisiuni deșarte, ca să-i ademenească pe sărmanii oameni cu minciunile lor: „Ei nu înțeleg cum funcționează sistemul de pensii și nu pot să rezolve problema pensiilor mici pentru că ei reprezintă sistemul care îi fură pe pensionari.”

  Maia Sandu a setat majorarea pensiilor drept obiectiv național – „E vremea să punem în aplicare o politică realistă și dreaptă de creștere a pensiilor. Și trebuie să începem de la majorarea pensiei minime pentru ca această să depășească pragul sărăciei. E vremea să ne stabilim drept obiectiv național creșterea pensiei minime la 2000 de lei. 

  În calitate de Președinte, voi îndemna Parlamentul, indiferent de ideologiile partidelor din parlament, să-și asume acest obiectiv printr-o hotărâre comună a tuturor deputaților. E vremea să unim societatea în jurul unor asemenea obiective naționale comune. Indiferent de limba vorbită sau etnie, ideologie politică sau vârstă, cu toții ne dorim ca părinții noștri, bunicii noștri să aibă pensii bune și să trăiască demn.”

  Liderul PAS a specificat că cele 3 miliarde de lei necesare pentru a majora pensia minimă la 2000 de lei vor fi luați din lichidarea schemelor de corupție în întreprinderile de stat și oprirea contrabandei: „Conform estimărilor procuraturii, doar la Metalferos, statul a fost furat de 1.2 miliarde de lei.”

  Maia Sandu a precizat că majorarea pensiilor anual, în mod regulat, va fi posibilă și în urma eliberării economiei din strânsoarea controalelor abuzive, a monopolurilor. Atragerea inivestițiilor și crearea locurilor de muncă acasă vor contribui la creșterea fondului de pensii în Republica Moldova.

  „Va fi mult de lucru. Dar nu mi-e frică pentru că știu că toată societatea își dorește acest lucru. Știu că împreună vom munci pentru ca fiecare pensionar să trăiască bine. Majorarea pensiilor este o datorie morală și trebuie să fie făcută indiferent de culoarea politică a unui candidat”, a încheiat Maia Sandu.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru a trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.