• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Important

  Avertismentul Maiei Sandu pentru Igor Dodon: „Nici să nu te gândești să furi votul oamenilor. Noi suntem mult mai mulți și mai puternici și îl vom apăra pe toate căile”

  December 9,2020

  Avertismentul Maiei Sandu pentru Igor Dodon: „Nici să nu te gândești să furi votul oamenilor. Noi suntem mult mai mulți și mai puternici și îl vom apăra pe toate căile”

  Maia Sandu l-a avertizat pe Igor Dodon să nu încerce să fraudeze alegerile din noiembrie 2020. Să înțeleagă și să accepte că vremea lui a trecut. Să nu se joace cu răbdarea poporului, cu răbdarea oamenilor buni. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, unde Președinta PAS a cerut instituțiilor statului să organizeze și să supravegheze corect procesul electoral.

  Maia Sandu susține că, din informațiile pe care le deține, Igor Dodon încearcă să pună în aplicare schemele din 2016:

  1. El încearcă să împiedice, cât de mult poate, votul cetățenilor din afara țării. Cel mai tare Dodon se teme de diasporă, căci știe că nu va fi votat nici de cei din Vest, care îl văd drept mincinos și incompetent, nici de cei din Est, care îl văd drept un președinte slab ce nu a putut să rezolve nicio problemă pentru cetățenii noștri plecați în Rusia. În acest sens, el obstrucționează deschiderea mai multor secții de votare în Vest și, totodată, recurge la falsificarea actelor și semnăturilor pentru a deschide mai multe secții de votare în Est. Aici este un caz penal și despre asta vor vorbi în detalii colegii mei în zilele următoare.
  2. El va încerca să transporte organizat și să cumpere din banii furați de la oameni voturi în regiunea transnistreană. Din informațiile noastre, Dodon planifică să cheltuie 2 milioane de euro pentru a cumpăra voturi din regiunea transnistreană. Cetățenii din regiunea transnistreană pot veni la vot din propria inițiativă și nu plătiți de către Igor Dodon.
  3. Inventează minciuni despre mine și despre echipa noastră. Dodon speră că va speria lumea cu minciuni despre oponenții săi. Folosește toate posturile TV – pe care le avea și pe care le-a luat de la Plahotniuc – pentru a se lăuda pe sine și a spune minciuni despre noi.
  4. Dodon și socialiștii încearcă să cumpere alegătorii și de pe malul drept. După ce a lăsat oamenii fără locuri de muncă, nu a putut să le dea ajutoare pe timp de criză, nu a găsit soluții pentru părinții cu copii de grădiniță și școală, acum vrea să îi cumpere cu un pachet de hrișcă sau cu o sticlă de ulei? Oamenii au nevoie de ajutor real, de un președinte care să fie alături de ei zi de zi, nu de un pachet de orez în ziua alegerilor.

  În context, lidera PAS a spus că echipa sa a devenit mai puternică și a învățat lecțiile din alegerile precedente: „Spre deosebire de 2016, PAS este mult mai pregătit pentru a apăra votul și a combate minciunile. Suntem în plin proces de identificare a membrilor secției de votare și observatorilor. Anul acesta vom avea membri și observatori în toate secțiile de votare. Așa ceva era aproape imposibil în 2016, când abia ne creasem ca partid. Observatorii vor fi instruiți și foarte atenți ca alegerile să fie libere și corecte. Spre deosebire de 2016, avem mulți susținători în instituții publice la nivel central și local care nu se mai tem să ne informeze despre fărădelegile pregătite și să ne susțină pentru a aduce dovezi. Ei vor fi o voce curajoasă și vor apăra votul cetățenilor împreună cu noi.”

  De asemenea, Maia Sandu vine cu un apel către Comisia Electorală Centrală, Consiliul Audiovizualului și toate instituțiile statului implicate în procesul electoral:

  1. De la Comisia Electorală Centrală și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene cerem informații clare despre modul în care vor asigura votul peste hotare. În primul rând, CEC-ul trebuie să fie activ și să stabilească, așa cum prevede legea, câte secții de votare trebuie deschise. Pe baza criteriilor stabilite în lege și fără a admite distorsionarea datelor reale. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene trebuie să facă toate demersurile necesare, inclusiv logistice, pentru a asigura funcționalitatea secțiilor. Vom solicita printr-un demers oficial informații despre numărul de secții și amplasarea acestora. Atenționăm autoritățile că votul este un drept constituțional, iar ei sunt obligați să negocieze cu administrațiile din țările străine deschiderea numărului necesar de secții de vot. Nu încercați să fugiți de responsabilitate, respectați dreptul la vot al tuturor cetățenilor!
  2. De la toate autoritățile competente ale statului cerem interzicerea transportării organizate și coruperea alegătorilor din regiunea transnistreană. O fraudă masivă cum a fost cea din 2016 sau din 2019 afectează caracterul liber și corect al alegerilor. Oamenii trebuie să vină la vot pentru că au și vor să-și exercite o opțiune politică, nu pentru că sunt plătiți să voteze. Este absolut inacceptabil ca rezultatul scrutinului prezidențial să depindă de voturile cumpărate cu 20, 30 sau 50 de euro de la locuitorii din regiunea transnistreană.
  3. De la Consiliul Audiovizualului cerem să supravegheze cu adevărat că mass-media informează corect cetățenii, să reacționeze imediat și să soluționeze echidistant toate contestațiile referitoare la știri false. Cerem ca CA să nu o mai facă pe mortul în păpușoi, căci toată lumea știe că Dodon controlează o serie de posturi de TV, și să asigure măcar în campanie respectarea Codului serviciilor media și a Codului electoral. Propaganda în știri în favoarea lui Dodon nu înseamnă nicidecum informare corectă și obiectivă, nu e cazul ca CA să se ascundă după deget.

  Maia Sandu a îndemnat și cetățenii să fie responsabili și să ajute echipa PAS la documentarea cazurilor de fraudare și să sesizeze de fiecare dată instituțiile responsabile: „ Iată ce puteți face dvs. Fotografiați și filmați toate cazurile de încălcare menționate mai sus și transmiteți-le către echipele noastre. Plasați pozele și video-urile pe rețelele de socializare. Acolo unde ați identificat fraudă anunțați imediat poliția. De asmenea, înregistrați-vă ca observator pentru a ne asigura că în toate secțiile de votare procesul este corect și liber. Iar dacă sunteți în diasporă, înregistrați-vă prealabil pe pagina web a CEC.”

  La final, Președinta PAS s-a adresat forțelor politice: „Vin cu un îndemn către toți cei care înțeleg că Dodon este unicul nostru oponent, dușmanul acestei țări – trebuie să ne unim eforturile împotriva încercărilor lui Dodon de a rămâne la putere prin fraudă. Uniți, alături de toți cetățenii Moldovei, îl vom învinge.”

   

   

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Nisporeni și-a ales echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Orhei și-a votat echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Dubăsari are o nouă conducere
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.