Răfuieli politice împotriva tinerilor specialiști în Consiliul Raional Florești

Partidul Acțiune și Solidaritate denunță și condamnă răfuielile politice care au început la Consiliul Raional Florești. Liliana Nicolaescu-Onofrei, vicepreședinte PAS, ministru al Educației, Culturii și Cercetării în Guvernul Sandu, împreună cu deputații PAS, Veronica Roșca și Sergiu Litvinenco, au susținut o conferință de presă în sprijinul Larisei Novac, șef-adjunct al Direcției Generale Educație Florești.

Ieri, 30 ianuarie, în ședința Consiliului Raional Florești, organizată cu încălcarea prevederilor legale, fără asigurarea transparenței pentru publicul larg, a fost luată o decizie abuzivă care duce la eliminarea din sistemul educațional a Larisei Novac.

Larisa Novac de peste șase ani de zile exercită funcția de șef-adjunct al Direcției Generale Educație. Activitatea dumneaei în calitate de specialist este înalt apreciată de colegii de breaslă, de specialiștii Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Conducerea de la nivel raional însă a hotărât să scape de un specialist corect, tânăr și energic, dar incomod. Și pentru că nu există nicio învinuire care i-ar putea fi adusă cu privire la calitatea muncii, s-a decis să se lichideze funcția ocupată de ea.

În deschiderea conferinței, Liliana Nicolaescu-Onofrei a subliniat că PAS va insista pe depolitizarea modului de lucru și de atitudine față de resursele umane în sistemul educațional. Niciun cadru didactic, niciun director de școală, niciun angajat din sectorul educațional nu trebuie să fie persecutat din cauza opțiunilor politice, de orice culoare ar fi acestea. Orice angajat trebuie să dea seamă doar pentru calitatea, corectitudinea și rezultatele muncii sale.

În adresarea sa, Larisa Novac a relatat cazul de răfuială politică la care a fost supusă. Pentru că este activă, corectă și vocală, pentru că nu este de acord cu abuzurile și schemele pe care vrea să le impună conducerea și pentru că împărtășește o altă opțiune politică decât cea a conducerii locale, ea riscă să-și piardă locul de muncă. În acest context, ea a făcut un apel către toate instituțiile abilitate să nu admită asemenea abuzuri.

Veronica Roșca, deputat PAS, membru al Comisiei parlamentare Administrație publică, a menționat: „Am fost sesizată de mai multe ori că ședințele Consiliului Raional Florești nu sunt suficient de transparente, de aceea accentuez că principiul transparentei decizionale nu e doar necesar, ci si obligatoriu. Am asistat la această ședință a Consiliului Raional Florești, unde, prin deciziile asumate, s-a revenit la practicile de intimidare si executare politică a funcționarilor publici care îndrăznesc a avea alta opțiune politică, decât a celor ce dețin majoritatea la nivel local, dar si central. Condamnăm astfel de practici pe care le aplică aleșii locali, fiind convinși ca au impunitate politică.ˮ

Totodată, deputata a menționat că printre consilierii raionali din majoritatea PD-PSRM au fost voci care s-au pronunțat împotriva unor astfel de decizii și s-au abținut de la vot, ceea ce oferă speranța ca există persoane care, indiferent de apartenența de partid, sunt corecți și devotați interesului public.

Deputatul Sergiu Litvinenco a analizat cazul din perspectiva cadrului legal și a menționat acțiunile care urmează să fie întreprinse: sesizarea Consiliului Antidiscriminare, a Oficiului Central și Teritorial al Cancelariei de Stat, precum și examinarea posibilității de adresare în contencios administrativ.

„Urmare a acestei situații ieșite din comun, PAS va întreprinde toate măsurile necesare pentru a anula decizia ilegală a Consiliului raional Florești ˮ, a subliniat deputatul.

În finalul conferinței, Liliana Nicolaescu-Onofrei a făcut un apel către toți angajații din educație și nu numai: „Dacă dumneavoastră sau colegii dumneavoastră, indiferent de opțiunile politice, nimeresc în asemenea situații, haideți să fim solidari. Aveți curajul, ieșiți public, vorbiți.  Împreună, dacă vom fi solidari, vom reuși să nu admitem asemenea intimidări.ˮ