Cum reducem corupția, evaziunea fiscală, spălarea de bani? Deputații PAS propun proiectul de lege “Moldova fără numerar”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, împreună cu Natalia Gavrilița, ministru al Finanțelor în Guvernul Sandu și expertul în economie, Dumitru Vicol, au susținut o conferință de presă în care au prezentat proiectul de lege “Moldova fără numerar”. Proiectul dat are menirea să reducă utilizarea numerarului în economie și să promoveze plățile electronice ca instrument de transparență în gestionarea resurselor financiare ale statului și metodă de plată comodă și sigură pentru cetățeni.

Totodată, proiectul propune o abordare favorabilă atât pentru stat, angajatori, angajați, cetățeni cât și pentru sectorul bancar. Măsurile propuse urmează a fi implementate în paralel cu reducerea comisioanelor bancare.

Analizând importanța acestor măsuri, deputatul Dan Perciun a menționat: „Numerarul este modul de plată preferat al corupției, evaziunii fiscale, remunerării muncii ilegale, finanțării terorismului și spălării banilor. Reducerea utilizării acestuia va combate aceste fenomene și va crește veniturile la bugetul de stat, oferind cetățenilor metode alternative de plată, mai comode și mai sigure.  Măsurile propuse sunt promovate activ de către Uniunea Europeană.ˮ

Natalia Gavrilița: „Pentru a asigura condiții demne de trai acasă pentru cetățeni, avem nevoie de o creștere economică accelerată. Promovarea plăților fără numerar poate aduce o creștere economică adițională de pana la 3%, ceea ce ar permite sa creăm locuri de muncă, să creștem salarii și să oferim protecție sociala”.

Comparativ cu alte țări din regiune, utilizarea numerarului în Republica Moldova rămâne a fi deosebit de populară. Conform statisticilor, raportul volumului tranzacțiilor cu carduri per PIB în Moldova a fost de doar 3.7% în 2018, iar în Croația, Ungaria, Polonia și Slovenia acest raport depășea 10% în 2017. Deși în ultimii ani se înregistrează anumite evoluții pozitive în acest sens, totuși, raportate la progresul altor țări din regiune, trendul pozitiv este lent.

Conform propunerii autorilor, prevederile acestui proiect urmează a fi adoptate la pachet cu reducerea comisioanelor bancare. Proiectul prevede următoarele măsuri:

  1. Reducerea TVA-ului cu 2 puncte procentuale la efectuarea plăților cu cardul sau alte mijloace electronice de plată;
  2. Plata obligatorie a salariului pe cont pentru toate companiile care au mai mult de 10 angajați cu sediul înregistrat într-un oraș sau municipiu. Costurile pentru transfer, deservirea cardului și alte costuri aferente sunt acoperite de către angajator;
  3. Plafonarea plăților în numerar care pot fi încasate de către persoanele juridice la 10.000 de MDL per tranzacție (cu anumite excepții);
  4. Reducerea plafonului pentru decontările în numerar făcute de către companii până la 10.000 pe lună, cu menținerea tuturor excepțiilor existente la moment;
  5. Asigurarea posibilității de achitare a plăților prin instrumentele de plată definite electronic (cum ar fi terminalul de plată, dar nu doar) de către companiile cu un volum de vânzări mai mare de 500.000 lei.

În context, Dumitru Vicol a prezentat o amplă analiză a experienței altor țări în domeniu și a subliniat: „Analiza noastră spune că toate măsurile pe care le-am propus ar crește volumul tranzacțiilor fără numerar în jur de 9 miliarde de lei, iar aceasta ar aduce în jur de 3,3 miliarde de lei venituri bugetare la stat.ˮ

După înregistrare, proiectul urmează a fi supus consultărilor ample cu mediul de business, cetățenii și instituțiile statului, în special Banca Națională și Inspectoratul Fiscal de Stat.

Proiectul a fost elaborat de deputatul PAS Dan Perciun, în colaborare cu Dumitru Vicol, expert în economie, și reprezentanți ai Băncii Naționale.