PAS a sesizat Curtea de Apel privind dispoziția Comisiei Situații Excepționale prin care condiționează dreptul diasporei de a reveni acasă prin achitarea poliței de asigurare

Partidul Acțiune și Solidaritate a contestat ieri, 1 aprilie, la Curtea de Apel Chișinău unele prevederi din Dispoziția Comisiei Situații Excepționale din 31 martie a.c. (pct. 22, 23 și pct. 4 subpct. 4.3. din Procedura de organizare a curselor aeriene de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova) care condiționează dreptul diasporei de a reveni acasă prin achitarea primei de asigurare medicală.

Decizia Comisiei Situații Excepționale de a interzice accesul în Republica Moldova a cetățenilor care nu au plătit prima de asigurare medicală înainte de procurarea biletului de avion este neconstituțională și ilegală.
În această perioadă dificilă, când mii de conaționali și-au pierdut locurile de muncă în străinătate și nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diasporă, autoritățile, în loc să găsească soluțiile optime pentru a-i proteja și a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranță acasă, le îngrădesc dreptul constituțional de a reveni acasă.

Cetățenii Republicii Moldova trebuie să contribuie la fondul de asigurare medicală prin achitarea primei de asigurare medicală, însă plata acesteia nu poate fi impusă ca precondiție pentru a reveni în țară.

P.S. Prevederile constestate contravin art.16 alin.(2) din Constituție (dreptul cetățeanului Republicii Moldova de a reveni acasă), art.27 alin.(2) din Legea Supremă (principiul egalității și nediscriminării), Legii nr.212/2004 și Hotărârii Parlamentului nr. 55/2020 (arogarea de competențe care le depășesc pe cele conferite prin actul Parlamentului prin care s-a instituit starea de urgență), precum și art. 22 alin.(1) și art.23 alin.(1) din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală nr.1593/2002.

 

PAS a contestat la Curtea de Apel by PAS Moldova on Scribd