PAS propune crearea unui grup de lucru cu participarea tuturor fracțiunilor parlamentare și a Guvernului în contextul declarării stării de urgență în Republica Moldova

Având în vedere declararea stării de urgență în Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu propunerea creării unui grup de lucru din care să facă parte toate fracțiunile parlamentare și Guvernul. Despre acest lucru a anunțat deputatul PAS, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, în cadrul ședinței de astăzi, 17 martie 2020.

„Avem multe lucruri care ne separă, profunde diferențe politice și doctrinare, viziuni opuse asupra unor elemente fundamentale pentru dezvoltarea țării, dar acum ne unește urgia care s-a abătut peste noi. Chiar dacă am avea multe de reproșat în legătură cu cele întâmplate în ultimele zile, aceste întrebări pot să aștepte până când oamenii aceste țări se vor simți în siguranță. Până când fiecare cetățean de la mic la mare va putea merge liniștit pe stradă, la scoală, la serviciu, la rude. Până când vom putea fi siguri că viața și sănătatea fiecărui cetățean nu mai este în pericol”, a spus deputatul.

În context, Mihai Popșoi a anunțat că PAS susține declararea stării de urgență și se va implica în monitorizarea efectelor acesteia. Mai mult, PAS este gata să promoveze și să completeze unde este necesar eforturile autorităților în 4 domenii-cheie:

1. Informarea corectă și eficientă a populației.

2. Acțiuni de susținere a grupurilor de risc.

3. Măsuri de diminuare a impactului economic.

4. Acțiuni de susținere a cetățenilor aflați peste hotarele țării și familiilor separate.

 „Vom susține toate proiectele menite să reducă din impactul negativ asupra economiei. Vom veni cu propuneri și suntem pregătiți pentru a pune umărul la elaborarea măsurilor anti-criză împreună cu reprezentații guvernului, sindicatelor, patronatelor și societății civile. (…) Noi avem toată deschiderea pentru a pune umărul la diseminarea informației și la consolidarea încrederii societății în măsurile întreprinse de guvern pentru a reduce răspândirea virusului. Vom promova mesaje oficiale și vom elabora propriile materiale în baza informației venite de la autorități. (…) În aceeași ordine de idei, trebuie să facem totul ca cetățenii noștri aflați peste hotare, deopotrivă turiști sau lucrători, și care sunt în dificultate să nu se simtă abandonați. Am primit mai multe adresări de la cetățenii din diasporă. Ne alăturăm și noi îndemnului guvernului ca acei aflați peste hotare să solicite asistența acolo unde s-au pomenit în perioada crizei, dar cum procedăm cu acei care s-au pomenit în stradă și nu au unde se caza? În situația actuală cele mai vulnerabile persoane au devenit acei care au plecat la muncă sezonieră și doamnele noastre care îngrijesc de bătrâni”, se arată în declarația PAS.

La final, deputatul a cerut ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să găsească soluții pentru acei aflați în dificultate peste hotarele țării, precizând că PAS va ajuta fără ezitare la stabilizarea situației în țară.