PAS vine cu un proiect de lege menit să asigure că bunurile și obiectele de importanță pentru securitatea statului să nu ajungă în mâinile unor persoane dubioase

Președintele PAS, Maia Sandu, și membrul Biroului Permanent Național PAS, Sergiu Litvinenco, au prezentat într-o conferință de presă, un proiect de lege menit să asigure ca bunurile și obiectele de importanță pentru securitatea statului să nu ajungă în mâinile unor persoane dubioase.

“Acest proiect prevede ca intreprinderile, obiectele, domeniile de importanță strategică pentru Republica Moldova să fie protejate de investiții dubioase și eventuali proprietari dubioși. Mă refer special la obiecte cum ar fi – Aeroportul Chișinău, Moldtelecom, la protecția datelor și stocarea datelor, transportul feroviar și multe altele care sunt importante pentru securitatea Republicii Moldova. Noi propunem niște modificări care să impună anumite restricții pentru asemenea tranzacții”, a declarat Maia Sandu.

Astfel, proiectul de lege introduce în legislația națională conceptul de ”clauză de schimbare a controlului”.

Clauza respectivă obligă pe cel care privatizează sau ia în concesiune un bun de importanță pentru securitatea statului sa ceară în mod obligatoriu acordul celui care i-a vândut sau i-a dat în concesiune bunul (adică statul Republica Moldova) atunci când intenționează să predea controlul investiției altei persoane fizice sau juridice. Dacă nu cere acordul sau primește refuz, acesta reprezintă temei de reziliere a contractului.

În conformitate cu prevederile Regulamentului UE 201/452 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune, adoptat la 19 martie 2019 de Parlamentul și Consiliul UE, proiectul de lege prevede o procedură specială pentru investițiile în domeniile de importanță pentru securitatea statului.

Tot în conformitate cu documentul adoptat de Uniunea Europeană, proiectul de lege stabilește și unele restricții în realizarea investițiilor în domeniile de importanță pentru securitatea statului. Astfel, nu vor putea realiza investiții în domeniile de importanță pentru securitatea statului persoanele fizice sau juridice străine din jurisdicțiile ce nu implementează standarde internaționale de transparență, adică așa numitele companii offshore.

De asemenea, nu vor putea face investiții în domeniile de importanță pentru securitatea statului nici investitorii străini care au fost deja implicați în activități care afectează securitatea sau ordinea publică în alte state sau dacă există vreun risc serios ca acestea să desfășoare activități ilegale sau infracționale.

La final, Sergiu Litvinenco a menționat că Proiectul de lege va fi înregistrat în timpul cel mai apropiat în Parlamentul Republicii Moldova de către Fracțiunea PAS.