(doc) PAS prezintă soluții imediate anticriză în 7 domenii-cheie

PAS a prezentat un document cu soluțiile anticriză în 7 domenii-cheie, soluții care să atenueze consecințele pandemiei și să vină în ajutorul celor mai afectați. Cele 7 domenii vizate sunt: sănătate, economie, agricultură, protecția socială, educație, transparența instituțiilor publice și sprijin pentru diasporă.

Documentul vine ca răspuns la administrarea dezastruoasă a crizei de către Guvernul lui Dodon, care a demonstrat  incompetență, aroganță și o iresponsabilitate fără precedent în istoria Republicii Moldova.

„La trei luni de la declararea stării de urgență, Guvernul nu a reușit să vină cu un plan de combatere a crizei, vorbim de criza sanitară, economică, de consecințele sociale. Știm cu toții că numărul de oameni care se îmbolnăvesc de Covid-19 crește, medicii sunt epuizați, iar Guvernul a eșuat în întreprinderea unor măsuri care ar fi redus rata de îmbolnăviri. Din discuțiile pe care le avem cu oamenii de afaceri, agricultori, aflăm că costurile pe care le suportă întreprinderile sunt foarte mari. Guvernul nu a întreprins nimic pentru a ajuta oamenii de afaceri, pentru a păstra locurile de muncă, veniturile”, a punctat lidera PAS, Maia Sandu.

În context, vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun, a precizat: „Moldova continuă să înregistreze anti recorduri de noi cazuri de infectări în fiecare zi. De aceea credem că trebuie întreprinse următoarele măsuri pentru a gestiona situația complicată în care ne aflăm”.

Pe fundalul acestei situații, PAS prezintă un document cu măsuri în 7 domenii-cheie, care trebuie implementate imediat pentru a ușura viața cetățenilor Republicii Moldova. Multe din aceste măsuri au fost propuse de PAS încă din luna martie.

Prezentăm mai jos doar câteva dintre ele:

Sănătate: (a) Creșterea capacităților de testare până la cel puțin 5000 teste COVID-19 pe zi; (b) Crearea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea (in)acțiunilor guvernului în combaterea COVID-19; (c) Oferirea foilor de odihnă pentru medicii infectați cu COVID-19 și pentru cei implicați în tratarea pacienților cu COVID-19;

Economie: (a) Subvenționarea șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul de bază, timp de 3 luni, pentru angajații companiilor care și-au sistat activitatea pentru cel puțin 2 luni din cauza stării de urgență; (b) Crearea unui fond de garantare a creditelor contractate de întreprinderile mici și mijlocii în valoare de cel puțin 2 miliarde de lei; (c ) Dezvoltarea unei baze de date cu toate serviciile și produsele care pot fi acoperite de către IMM-urile locale;

Agricultură: (a) Compensarea pierderilor generate de secetă sau îngheț, pentru culturile afectate în proporție de cel puțin 30% și suport pentru procurarea semințelor noi, inclusiv prin contractarea unui credit extern; (b) Garantarea de către stat a creditelor oferite celor mai afectați agricultori, cu facilitatea de asigurare a unei vacanțe de plată; (c) Creșterea cu până la 10% a subvențiilor pentru echipamentele sistemelor de irigare și protecție contra calamităților.

Protecție socială: (a) Suport pentru vârstnicii solitari prin organizarea livrării pachetelor alimentare pe perioada restricțiilor și oferirea a cel puțin 10 măşti chirurgicale gratuite celor din grupul de risc); (b) Amânarea ratelor la credit și a plăților aferente pentru cei care și-au pierdut veniturile în această perioadă; (c) Elaborarea unui program național de recalificare a șomerilor.

Educație: (a) Adoptarea proiectului de lege înaintat de deputații PAS privind compensarea parțială a salariului unuia dintre părinți care stă acasă cu copiii, în cazul suspendării procesului educațional în grădinițe; (b) Asigurarea urgentă cu  calculatoare a elevilor din familiile cu venituri reduse și a cadrelor didactice care nu dispun de acestea; (c) Asigurarea fondurilor pentru conexiune la internet pentru toate instituțiile educaționale.

Transparența instituțiilor publice: (a) Organizarea online a ședințelor Parlamentului în perioada crizei pandemice, prin adoptarea proiectului de lege propus de deputații PAS; (b) Asigurarea accesării gratuite online a Monitorului Oficial; (c) Oferirea accesului gratuit pentru presă la orice informație de interes public;

Diaspora: (a) Evidența persoanelor din diaspora aflate în dificultate și facilitarea reîntoarcerii lor acasă; (b) Asigurarea rambursării costurilor biletelor de avion pentru zborurile anulate pe timp de pandemie, fie sub formă bănească, sau bilete pentru altă perioadă; (c) Lansarea campaniilor de informare cu privire la regulile de aflare și ședere în spațiul UE.

„Dacă nu va scade numărul de infectați, vom avea de suferit economic indiferent dacă deschidem afacerile și reluăm activitatea economică. Atât cât rata de infectare este înaltă, cererea pentru activitatea întreprinderilor va fi scăzută. Măsurile economice trebuie întreprinse imediat”, a precizat vicepreședinta PAS, Natalia Gavrilița.

„Finanțarea acestor soluții se poate realiza prin reducerea cheltuielilor neesențiale ale instituțiilor publice, din care se pot economisi fonduri considerabile; prin susținerea necondiționată acordată de partenerii externi și asistența macrofinanciară a UE în valoare de 170 milioane de euro, bani care se pot obține cu condiția îndeplinirii reformelor”, a conchis vicepreședintele PAS, deputatul Radu Marian.

În paralel, PAS lucrează la un program de relansare a economiei țării, axată pe soluții de termen mediu pentru sporirea productivității muncii și competitivității țării pe plan regional și mondial.

Documentul (pdf) cu toate soluțiile poate fi găsit aici