Partidul Acțiune și Solidaritate cere ca Guvernul să aloce cel puțin 5 miliarde de lei pentru susținere economiei la această etapă

Maia Sandu și Natalia Gavriliță au vorbit, într-un live pe Facebook, despre un pachet economic în valoare de cel puțin 5 miliarde lei necesar pentru susținerea oamenilor care și-au pierdut temporar locul de muncă și a agenților economici aflați în prag de faliment din cauza crizei pandemice.

Măsurile includ subvenționarea parțială a salariilor celor care și-au pierdut temporar locurile de muncă și crearea unui fond de garantare a creditelor pentru agenții economici.

PAS propune subvenționarea șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul de bază pe o perioadă de 3 luni (dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie), pentru angajații companiilor care și-au întrerupt activitatea în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale.

Aceasta măsură va asigura păstrarea locurilor de muncă pentru cetățenii afectați și va preveni falimentarea agenților economici pe perioada crizei active. Conform estimărilor PAS, circa 150.000 de angajați, sau 20% din angajații în sectorul privat, ar putea fi afectați de șomaj tehnic. Subvenționarea șomajului tehnic pe o perioadă de 3 luni din partea statului ar costa aproximativ 2,7 miliarde de lei.

De asemenea, PAS propune un fond de garantare în valoare de 2 miliarde de lei (1% din PIB) a creditelor contractate de întreprinderile mici și mijlocii ce au înregistrat pierderi semnificative în perioada stării de  urgență, dar care au contribuit la bugetul de stat cu taxe și impozite în ultimele 12 luni. Sub acest mecanism, statul va putea garanta 80% din valoarea unui credit.

Guvernul alocă prea puține resurse pentru susținerea populației și agenților economici. Programul de măsuri economice anunțate până acum de autoritățile noastre are un cost de doar 800 milioane de lei, sau 0.4% din PIB. În comparație, în Georgia programul de măsuri economice valorează 4% din PIB, iar în Letonia – 6% din PIB”, a menționat Maia Sandu.

Suma de 5 miliarde de lei poate fi obținută din trei surse: (1) reducerea cheltuielilor neesențiale ale instituțiilor publice, din care se pot economisi 3-5 miliarde de lei; (2) susținerea necondiționată acordată de partenerii externi (FMI, UE, Banca Mondială și alții); (3) asistența macrofinanciară a UE în valoare de 70 milioane de euro care se pot obține cu condiția îndeplinirii reformelor.

Autoritățile trebuie să aleagă între a susține acum oamenii și companiile ca să evite concedierile și falimentele în masă, sau să aloce bani pentru proiecte electorale ale căror valoare economică pentru viitor este incertă. Pentru noi, alegerea este simplă, să susținem oamenii și agenții economici aici și acum, pentru ca să câștigăm timp și ca societate să planificăm recuperarea economică”, a declarat Natalia Gavrilița.

Trecem printr-o criză profundă, însă această criză poate deveni și o oportunitate, care să ne ajute să construim un stat pentru cetățeni, condus de oameni onești, bine-pregătiți și ajunși în funcție în baza meritelor”, a mai punctat Maia Sandu.

În zilele următoare, PAS va publica o inițiativă legislativă care să descrie în detaliu mecanismul de subvenționare a salariilor celor aflați în șomaj tehnic și a programului de garantare a creditelor. Suntem deschiși să discutăm inclusiv cu autoritățile măsurile economice propuse, pentru a ajunge la un compromis în urma căruia să beneficieze întreaga societate.