Părinții au dreptul să fie plătiți în timp ce stau acasă cu copiii atunci când instituțiile de învățământ sunt închise din cauza situațiilor extreme

Deputații PAS, Doina Gherman, Radu Marian și Igor Grosu au prezentat astăzi, 12 martie, un proiect de lege menit să asigure o sursă de existență pentru părinții angajați în sectorul public pentru perioada în care trebuie să stea acasă cu copii până la 12 ani, încadrați în procesul de studii, atunci când instituțiile de învățământ sunt închise din cauza situațiilor extreme.

„Zile libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui, în cazul familiilor monoparentale. Zile libere se acordă pe baza unei declarații pe propria răspundere, semnată de ambii părinți, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul. De asemenea, instituim un mecanism prin care să ne asigurăm că doar un singur părinte poate solicita acest concediu, pentru a nu permite abuzuri. Reiterăm că este vorba doar despre angajații sectorului public. Acest proiect de lege nu presupune cheltuieli bugetare adiționale”, a explicat  Radu Marian. 

„Am primit multe mesaje că, de fapt, profesorii, cadrele didactice sunt forțați să-și ia concediu din cont propriu, ceea ce contrazice spuselor autorităților. Solicităm Guvernului să vină urgent cu clarificări și să se asigure că profesorii și cadrele didactice sunt plătiți cu salariu deplin”, a mai adăugat Radu Marian. 

„Considerăm că toți părinții din această țară au dreptul să fie plătiți în timp ce își suspendă activitatea pentru a avea grijă de copiii săi. Astfel de lege nu există la moment în Parlament, or statul trebuie să fie pregătit să reacționeze corect în astfel de situații, cum ar fi pandemia de Coronavirus. Mare ne-a fost uimirea că majoritatea parlamentară a refuzat măcar să examineze în ședință plenară și să supună dezbaterilor proiectul de lege”, a declarat și Doina Gherman. 

Suplimentar, deputații au făcut o solicitare către Guvern și către Ministerul Sănătății să vină cu o listă de necesități în materie de dotări. „Noi nici până în ziua de astăzi nu știm câte ventilatoare are țara, de câte ventilatoare mai avem nevoie. România urgent achiziționează un lot mare de ventilatoare. Dacă România, care de două ori de la declanșarea acestei epidemii, a alocat suplimentar resurse pentru a gestiona situația, noi și acum primim răspunsuri că toate achizițiile se fac în limita bugetelor instituțiilor medicale. Achizițiile din bugetelor instituțiilor medicale se fac în situații obișnuite, nu în situații de pandemie”, a declarat deputatul Igor Grosu.