Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat o serie de măsuri  pentru susținerea agricultorilor. Maia Sandu: Guvernul ar trebui să solicite un credit extern de urgență destinat agricultorilor

 Partidul Acțiune și Solidaritate a prezentat o serie de inițiative legislative pentru soluţionarea problemelor agricultorilor, printre care se numără acordarea unei vacanțe de plată a creditelor  până la 18 luni, sau adoptarea Legii despre acordarea creditelor  fără dobândă pentru sectorul agricol.

În acest sens, deputatul PAS, Vladimir Bolea, a prezentat pachetul de măsuri care prevede:

  • Acordarea unei vacanțe de plată a creditelor  până la 18 luni și anularea penalităților  calculate  începând cu 15.03.2020 – 31.12.2020.
  • Adoptarea Legii despre acordarea creditelor  fără dobândă pentru sectorul agricol și  emiterea garanțiilor de stat şi a  cecurilor de plată pentru procurarea materiei prime; plăților pentru resursele energetice; combustibil şi lubrifianţi; plăţii pentru procurarea în leasing a tehnicii şi utilajului necesar.
  • Scutirea de TVA și taxe vamale pentru importul de componente pentru producerea furajelor pentru o perioadă de 12 luni
  • Scutirea de TVA și taxe vamale pentru importul de animale de prăsilă până la data de 31.12.2020
  • Compensarea cheltuielilor per hectar a culturilor afectate de secetă, îngheț, pentru procurarea de inputuri pentru agricultorii ale căror plantații au fost compromise mai mult de 30 %.
  • Creșterea până la 10% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii a componentei subvențiilor pentru echipamentele sistemelor de irigare și protecție contra calamităților.
  • Lansarea unui program național de pașaportizarea a lacurilor.
  • Suport pentru restabilirea comerțului intern și extern afectat de către restricțiile COVID19- deschiderea treptată a piețelor și organizarea iarmaroacelor pe întreg teritoriul țării cu respectarea normelor sanitare de protecție împotriva COVID19; campanii de promovare a produselor autohtone pentru consum intern.

La conferință au participat și agricultori care au vorbit despre problemele cu care se confruntă la moment. „Lipsa precipitațiilor din toamna 2019 – iarna 2020 a făcut ca roada culturilor cerealiere să se diminueze cu circa 50% la hectar. Unele câmpuri au fost însămânțate din nou. De asemenea, mari pagube au făcut înghețurile din primăvara acestui an în ramura pomiculturii. În perioada 5-6 aprilie curent, înghețul -11 grade Celsius a distrus prunele, migdalele, cireșele până la 50-70% în centrul țării. De asemenea, înghețul din 12 mai a făcut pagube la livezile de măr, cireș, cais, în nordul țării. „Astfel, cerem ca statul să acorde o mare atenție producătorilor agricoli și anume acordarea fermierilor a ajutorului pentru suprafețele însămânțate din nou, pentru ramura pomiculturii trebuie de achitat conform pierderilor de hectar”, e declarat Ion Gîscă, agricultor din Edineț

Adrian Talmaci, agricultor din Cimișlia, a anunțat că prima grupă de cereale este într-o situație critică: „Cred ca va fi o mare problemă pentru noi, pentru că nu este posibil de reînsămânțat aceste câmpuri, nu avem umiditate în sol. Chiar dacă va fi posibil de recoltat aceste 5-20%, nu va fi posibil de produs material semincer. Dacă vorbim de a doua grupă a cerealelor, floarea soarelui, porumb, sunt însămânțate, sunt într-o stare mai bună, dar pentru că nu au fost ploi, sunt ieșite pe rând. O parte din ploile recente au fost abundente și au făcut pagube. Sperăm foarte mult că actuala guvernare ne va ajuta, pentru că în caz contrar va fi o situație foarte complicată pe anul viitor”.

La final, lidera PAS, Maia Sandu, a punctat: „Nu ne vor surprinde dacă autoritățile vor spune că nu au bani. Credem că Guvernul ar trebui să solicite un credit extern de urgență destinat compensării pierderilor majore pe care le suportă mai mulți agricultori. Dacă nu se va întreprinde nimic astăzi, multe dintre aceste întreprinderi agricole vor înceta să mai existe și aceasta înseamnă că mulți oameni își vor pierde locurile de muncă, salariile, iar statul va pierde impozitele care pot fi plătite de aceste întreprinderi agricole”.