Fracţiunea PAS cere Guvernului ca până pe 31 iulie să vină cu un plan concret de redeschidere a grădinițelor începând cu 10 august

De aproape 5 luni, grădinițele din Moldova nu lucrează, iar Guvernul nu are soluții pentru această problemă. Astfel, Fracţiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate  cere Guvernului ca, până pe 31 iulie, să vină cu un plan concret de acțiuni pentru redeschiderea grădinițelor, începând cu 10 august curent.

În cadrul unei conferințe de presă, deputata PAS, Doina Gherman, a precizat că redeschiderea grădinițelor nu poate fi amânată la nesfârșit din două în două săptămâni: „Pandemia poate dura și 2 ani! Copiii vor sta acasă în tot acest timp??! Noi trebuie sa ne învățam sa trăim cu pandemia, iar copiii au dreptul la educație. Un drept constituțional care nu poate fi încălcat și trebuie asigurat pentru toți copiii în egală măsură, nu în mod selectiv și discriminatoriu.

Am vorbit cu mulți părinți din toată țara. Ei nu așteaptă scuze. Ei vor soluții, acțiuni și implicare din partea autorităților. Ei vor ca cineva într-adevăr să-i sprijine, să lupte pentru copiii lor și pentru ei! Mesajul către guvernanți e unu: Nu se mai poate să vă ascundeți după deget și să dați mesaje confuze părinților precum că e la discreția APL și a directorilor de instituții cum și ce fac, sau să le ziceți că nu sunt bani și să se descurce cum știu. De ce în alte state soluțiile sunt găsite și aplicate, iar la noi – nu?”

Mai mult, Fracțiunea PAS susține că a analizat experiența altor țări, iar Guvernul trebuie în primul rând să elaboreze un ghid detaliat pentru redeschiderea grădinițelor în condiții de siguranță și de  prevenire a infectării cu COVID-19. Acest ghid ar trebui să cuprindă:

  • recomandări cu privire la pregătirea unităților de educație timpurie pentru primirea copiilor,
  • reguli cu privire la curățare și dezinfectare,
  • reguli cu privire primirea și plecarea copiilor, cu privire la organizarea activităților cu preșcolarii,
  • prevederi clare de atribuții și responsabilități ale personalului instituțiilor și ale managerilor care administrează desfășurarea activităților cu copiii din unitățile de învățământ preșcolar.

De asemenea, potrivit deputatei, redeschiderea grădinițelor ar putea începe treptat și anume în localitățile unde nu sunt cazuri noi de infectare sau unde incidența este mică.

O altă soluție este alocarea resurselor pentru a asigura testarea periodică la COVID-19 a angajaților grădinițelor, dar și motivarea cadrelor didactice prin majorarea salariilor și sporurilor salariale, reieșind din faptul că vor avea sarcini adăugătoare, dar și pentru a compensa expunerea la riscul de infectare.

„Susținem inițiativa societății civile care a venit cu un plan de acțiuni ce ține de desfășurarea activității instituțiilor de educație timpurie pe toată perioada de epidemie. Nu trebuie să inventăm bicicleta. Statele au luat deja măsuri pentru a evita riscurile de infectare în instituțiile de educație timpurie. În discuțiile cu primarii, părinții, am notat doleanțele acestora și vom face astăzi un demers către Congresul Autorităților Locale din Moldova, către părinți, societatea civilă, să vină alături de noi și să ceară Guvernului să nu mai tergiverseze ajutorul pentru familiile tinere care sunt în impas”, a punctat deputata PAS, Veronica Roșca.