PAS Youth a lansat o petiție către Președintele Igor Dodon în contextul majorării taxei pentru călătorii în transportul interurban

PAS Youth a lansat o petiție către Președintele Igor Dodon în contextul majorării taxei pentru călătorii în transportul interurban

În contextul deciziei Guvernului Dodon de scumpire a biletelor pentru transportul interurban de pasageri, Organizația de Tineret PAS a organizat un flashmob la Președinție. Tinerii au înaintat o petiție președintelui, dar și Guvernului, cu următoarele solicitări:

1) Publicarea tuturor documentelelor legate de scumpirea transportului interuban și justificarea costurilor

2)Elaborarea unui program pentru compensarea cu 45 % a costurilor la călătoriile interurbane pentru elevi și studenți 

3) Lansarea unui proces de consultări amplu și transparent pe marginea modernizării infrastructurii transportului interurban și susținerea mobilității grupurilor de cetățeni defavorizați. 

„Am venit la sediul Domnului Dodon să îi spunem că el minte de fiecare dată când vorbește că Guvernul și dânsul personal promovează inițiative sociale pentru cetățeni, iar creșterea prețurilor la transportul interurban cu până la 45% demonstrează acest fapt. Igor Dodon nu s-a gândit la tinerii din raioanele îndepărtate ale țării, cum ar fi, de exemplu, Cahul sau Briceni – pentru care o călătorie tur – retur până acasă costă practic cât o bursă lunară a unui student”, a declarat Adrian Baluțel, președintele Organizației de Tineret PAS.

„Ca să înțelegi cât de absurdă a fost această scumpire, vă aducem un simplu exemplu de la colegii noștri din Germania. O călătorie de circa 300 de km., de la Hamburg la Berlin, cu o companie privată, costă 5 Euro (90 de lei md.) După ce Guvernul Dodon a mărit prețul de la 48 la 60 bani per km. – o așa călătorie costă în Moldova 180 de lei. În context, vă îndemnăm să scrieți câte o scrisoare președintelui pentru ca să anuleze decizia de a majora prețurile, însă chiar dacă guvernul este atât de incompetent încât nu va fi în stare să facă asta, măcar să creeze condiții pentru studenți de a călători”, a precizat Eugeniu Sinchevici, membru PAS Youth.