Flashmob la Consiliul Superior al Magistraturii. PAS: „Nu promovați judecătorii corupți în sistem”

Membrii Partidului Acțiune și Solidaritate au protestat astăzi, 28 iulie, în fața Consiliului Superior al Magistraturii, acolo unde are loc ședința în cadrul căreia membrii CSM examinează subiecte care vizează numiri în funcții de conducere în mai multe instanțe judecătorești, inclusiv Curtea Supremă de Justiție și Curtea de Apel Chișinău.

Reprezentanții PAS au transmis mesaje precum „Dodon – promotorul judecătorilor corupți”, „În justiție CLIMA este proastă”,  „NU judecătorilor corupți”, „Slugile lui Plahotniuc – promovate de Dodon”, „CSM, fiți curajoși-nu promovați corupții în sistem”.

În context, președinta PAS, Maia Sandu a declarat jurnaliștilor că a venit să încurajeze membrii CSM să nu se lase folosiți de Igor Dodon și să promoveze în funcție oameni cu merite care nu vor face jocuri politice murdare.

„În cei patru ani de mandat, Igor Dodon a promovat o mulțime de oameni corupți. Acum încearcă să numească în funcții de răspundere oameni foarte compromiși, care au pierdut multe cazuri la CtEDO. Spre exemplu, Vlad Clima se face vinovat de menținerea deciziei de anulare a rezultatelor alegerilor din Chișinău. Suntem aici pentru a cere membrilor CSM să nu mai nenorocească alți oameni până vom ajunge noi să facem reforma justiției, să curățăm sistemul judecătoresc de toți corupții, să nu se numească în funcție de răspundere persoane odioase, persoane corupte”, a spus Maia Sandu.

„În toată această perioadă de guvernare socialist-democrată , am urmărit cum s-a încercat să se preia controlul total al insitituțiilor din sectorul justiției. Am urmărit și luptele care s-au dus pentru CSM. Ceea ce urmează să se întâmple astăzi, dar eu sper să nu să se întâmple, este subordonarea directă a Justiției celor care sunt la guvernare. Punerea în funcții cheie a unor judecători compromiși nu va servi interesele cetățenilor, ci va servi interesele unor politicieni”, a menționat vicepreședinta PAS, Olesea Stamate.

Vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco a numit câțiva judecători care au examinat dosare de rezonanță:

„Suntem în anul 2020 și în loc de reforma justiției îl vom avea propus pe Vlad Clima președinte al Curții de Apel Chișinău. Clima este unul din magistrații care au menținut decizia, absolut ilegală și care a bulversat opinia publică națională și internațională, prin care s-au anulat alegerile din Chișinău.

În afara de Vlad Clima mai sunt și alte persoane în raport cu care există mari întrebări referitoare la integritatea lor. Vorbim aici de Liliana Catan, care ar putea fi numită președintă a CSJ. Pe de altă parte, Viorica Puică, un judecător onest, nu poate accede în funcția de simplu judecător ca eventual să candideze chiar la funcția de președintă a CSJ.

Mai există judecătoarea Chișcă-Doneva, care a judecat dosarul „Gemenii”, pentru care noi plătim câteva milioane de euro. Această judecătoare aspiră acum la funcția de vicepreședintă a CSJ.

E clar că Igor Dodon nu își dorește judecători onești, pentru că aceștia îi poți controla mai greu. Suntem aici pentru a transmite CSM-ului ca, în calitatea sa de garant al justiției, să nu admită capturarea justiției de către Igor Dodon, așa cum a făcut-o în trecut Vlad Plahotniuc”.