Deputații PAS pledează pentru echidistanța și imparțialitatea televiziunilor din Republica Moldova

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au înregistrat o inițiativă legislativă menită să asigure echidistanța și imparțialitatea televiziunilor din Republica Moldova. Proiectul prevede a interzice deținerea calității de proprietar/beneficiar al televiziunilor de către persoane ce au funcții de conducere în cadrul partidelor, dar și de către persoane fizice sau juridice, rezidente în jurisdicțiile care nu implementează standarde internaționale de transparență (jurisdicții offshore).

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, pentru a evita obediența unei sau altei televiziuni față de politicile promovate de un singur partid, este necesară o prevedere expres, o interdicție imperativă pentru persoanele alese sau numite în cadrul organelor executive sau ale altor organe de conducere ale partidelor politice de a deține calitatea de proprietar/beneficiar al televiziunilor.

Sergiu Litvinenco: „La moment, legislația nu prevede expres o asemenea interdicție, prin urmare avem situații când o persoană cu funcție de conducere într-un partid deține și calitatea de proprietar/beneficiar al unui furnizor privat de servicii media. Acest lucru face ca această televiziune să fie obedientă în totalitate politicii promovate de partidul respectiv.ˮ, a scris deputatul pe pagina sa de facebook.

De asemenea, proiectul prevede interzicerea deținerii calității de proprietar/beneficiar în cazul furnizorilor privaţi de servicii media, dar și distribuitorii acestor servicii, de către persoane fizice sau juridice, rezidente în jurisdicțiile care nu implementează standarde internaționale de transparență (din așa numitele jurisdicții offshore).

„Ne vom gândi și la alte soluții inclusiv de ordin legislativ care să combată propaganda și fake-news-urile. Este un element cheie pentru a asigura că următoarele scrutine sunt măcar parțial libere și parțial corecte.ˮ, a mai subliniat deputatul.